By Expedia Team, on December 22, 2015

‘Reizen is een soort meditatie’ – interview met reisblogger Bianca van Food Travel Photography

Reisblogger en ‘Manager in Toerisme’ Bianca ging op haar achttiende voor het eerst met het vliegtuig en werd toen besmet met het reisvirus. Inmiddels heeft ze een eigen reisblog: Food Travel Photography. Een interview over haar blog, haar meest bijzondere reiservaringen en haar reisplannen voor 2016.

Bianca in Valencia

Nazomer in Valencia

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Mijn naam is Bianca, net 24 jaar en FoodTravelPhotography.com is mijn persoonlijke reisblog. Vroeger reisde ik niet veel, al genoot ik wel van weekendjes weg in ons pittoreske Drenthe. Op mijn 18e ging ik voor het eerst met het vliegtuig. In m’n eentje naar Spanje, waar ik even woonde. Toen is het reisvirus echt aangewakkerd. Misschien juist omdat we vroeger nooit ver weg gingen, wil ik dat nu wel graag. De schade inhalen, zeg maar. Ik ben echt dol op de natuur en vind alles mooi, een van de redenen dat ik graag reis. Reizen is een soort meditatie. Al het andere vervaagt en je bent alleen bezig met het hier en nu.

Wanneer ben je begonnen met je blog Food Travel Photography, en waarom?
Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met een Blogspot-blog, omdat ik niet heel Facebook vol wilde gooien met foto’s. Op deze site zette ik vooral vakantiefoto’s. Bijna anderhalf jaar geleden werd het hoog tijd voor verbetering en ben ik mijn huidige blog begonnen. Naast het delen van foto’s wil ik nu ook verhalen delen, mensen kennis laten maken met een bestemming en ze inspireren. En het werkt verslavend: vinden mensen je site leuk dan wil je steeds meer en meer geven. Ik maak naast verhalen en reistips nu onder andere ook video’s, en ik schrijf over restaurants, lokaal eten en wijnen!

Wijn proeven in Slovenië

Wijn proeven in Slovenië

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Van de zomer ben ik afgestudeerd en ik ben nu officieel ‘Manager in Toerisme’. Een fulltime kantoorbaan is echter niks voor mij. Ik heb daarom een eigen bedrijfje (IJsvogel Media) waarmee ik freelance klussen doe in fotografie, branding, online marketing, sociale media en content creatie. Zo heb ik veel afwisseling en kan ik vaak mijn eigen tijd indelen. Komend jaar hoop ik helemaal een ‘digital nomad’ te zijn. Verder ben ik restaurantrecensent voor Dichtbij.nl, loop ik graag hard en doe ik aan yoga!

Naast reizen is eten een van je passies. Wat is het lekkerste gerecht dat je ooit in het buitenland hebt gegeten?
Ik eet vegetarisch en de keuken van Israël was liefde op het eerste gezicht. Ik houd ervan hoe koks creatiever worden als vlees en vis worden weggelaten. In Israël zijn de mensen allemaal creatief met eten. Aubergine uit de oven met yoghurt, saffraan & tahin, granaatappelsap, pita met falafel, gemarineerde artisjok, veel noten, gedroogd fruit… smaken waar ik dol op ben!

Klaagmuur in Jeruzalem

De Klaagmuur in Jeruzalem

En je voelt ‘m misschien al aankomen… wat was het smerigste gerecht?
Waarschijnlijk heb ik dat verdrongen, want ik kan er maar niet opkomen. Rotte eieren met een dood vogeltje erin, schapenogen en dat soort exotische ‘gerechten’ zal ik nooit eten. Maar ik ben ook echt totaal niet dol op dat stevige Duitse ‘manneneten’. Zuurkool, hutspot met dikke, vette worst enzo…

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Wildkamperen in Schotland was een hele bijzondere reiservaring. Het landschap verraste enorm (terwijl de verwachtingen al torenhoog waren) en het weer was echt bizar goed. We hebben zelfs elke dag gezwommen in de vele meren van Schotland. Maar het is toch even omschakelen als je geen toilet in de buurt hebt, of even niet kunt douchen. Daar tegenover staat wel dat je tijdens het wildkamperen helemaal alleen bent, de fantastische omgeving is helemaal voor jezelf. Israël – en met name Jeruzalem – was op een hele andere manier een bijzondere reiservaring. Dat heeft met de cultuur en geschiedenis daar te maken. De vele geloven naast elkaar, de conflicten die er helaas nog zijn, de Klaagmuur en zeker ook het Holocaustmuseum. Een stad vol emoties en daarom heel belangrijk vind ik.

Wat zijn je reisplannen voor volgend jaar?
Waar moet ik beginnen? Mijn bucketlist is (zoals bij vele anderen) eindeloos. Plannen voor volgend jaar heb ik zeker, iets geboekt nog niet! Dat zorgt voor heel wat onrust en reiskriebels. Begin van het jaar hoop ik Kaapverdië te bezoeken, in het voorjaar Fes (Marokko), in de zomer zou ik het wijngebied in de Elzas in Duitsland willen ontdekken en in het najaar naar Sri Lanka. Maar misschien wordt het wel Napels. Of Sicilië. Of de Azoren.

Aan de Douro-rivier in Mazouco, op de grens van Portugal & Spanje

Aan de Douro-rivier in Mazouco, op de grens van Portugal & Spanje

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Behalve een pinpas, telefoon en paspoort is mijn camera onmisbaar. Ik vind het altijd fijn om me een klein beetje fris te voelen tijdens een reis, dus ik neem altijd iets van een olie of crème mee. Vooral na het vliegen voelt mijn huid daarna een stuk lekkerder. Een grote sjaal gaat eveneens mee: als kussen, als het koud is, als je je schouders moet bedekken, voor dat soort dingen!

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Ik betrap mezelf er op dat ik steeds minder sites echt lees. Vaak is het alleen even scrollen door een blog. Ik volg veel bloggers op social media en met name Instagram is een bron van inspiratie. Ik vond het trouwens wel heel tof om de wereldreis van Karlijn Travels te volgen. Die is ook zo lekker niet commercieel en ze hadden echt een hele toffe route (de ‘Stannen’ vooral!). Groen leven en reizen vind ik steeds belangrijker en ik ben ook steeds meer te vinden op de site van De groene meisjes. Persoonlijkheid maakt een blog en daarom vind ik Style Spy, My delicious journey en Travel Lifestyle fijn om te bekijken, op de bank met een grote kop thee.

Boottochtje Champagne-Ardenne

Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Begin met een plan. Ik had dat totaal niet en ik deed maar wat. Het gevolg is dat ik nu oude artikelen aan het verbeteren ben, SEO moet gaan doen, oude foto’s een beschrijving moet geven en meer van dat soort dingen. Allemaal dingen die nu extra werk kosten. Nog steeds snap ik niks van updates doen, plug-ins instellen en een lay-out aanpassen. Het is handig als je je van tevoren inleest of iemand hebt die je helpt. En verder: doe vooral waar je zelf zin in hebt en laat je niet vertellen dat als je over dit schrijft, je niet over dat kunt schrijven…

_Op de hoogte blijven? Volg Bianca dan via haar blog, Facebook, Twitter, Instagram en Google+._”