By Expedia Team, on April 11, 2016

‘Reizen maakt je rijk’ – interview met Daphne van Food & Flipflops

Reisblogger Daphne van Food & Flipflops blogt niet alleen over reizen, maar ook over – zoals de naam van haar blog al doet vermoeden – food en hotspots. In dit interview vertelt Daphne waar ter wereld zij het lekkerst heeft gegeten, wat ze echt nooit zal eten (iets met een varkensneus…) en wat haar favoriete hotspot ter wereld is. Een van Daphne’s motto’s is ‘Stap uit je comfortzone’ en dat doet ze zelf dus ook, bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland.

interview met reisblogger Daphne

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Mijn naam is Daphne Lange, 36 jaar en ik woon samen met mijn lover Luuk in het gezellige Brabant. In een klein dorp precies tussen Nijmegen en Den Bosch. Samen met mijn vader en broer heb ik een eigen bedrijf in schoonmaakartikelen, toilethygiëne en bedrijfskleding, genaamd Cleanservice Products, daarnaast hebben we ook nog de webshop Hygiënetotaal.nl. Totaal anders dan reizen dus…

Reizen maakt je rijk. Het zorgt voor de meest geweldige momenten en herinneringen die niemand je ooit nog af kan nemen. Het is ook verslavend. Vanaf mijn 21e is het reizen serieuzere vormen aan gaan nemen en ging ik voor het eerst met een backpack op reis en daarna was ik om. Vrijheid en avontuur zijn twee woorden die meteen in mijn hoofd opkomen. Niets hoeft en alles mag, niet weten waar je morgen bent, zelf bepalen waar je naartoe gaat, hoe lang je er blijft en doen waar je zin in hebt. Geen planning hebben, het avontuur opzoeken en zien wat de dag je brengt. Niets fijner dan dat. Het ontdekken van nieuwe landen en steden, de geur opsnuiven, het eten dat daarbij hoort en vooral de mensen en cultuur leren kennen. De leefwijze en hoe relaxed ze vaak zijn. Hier in Nederland moet alles. Spontane acties zijn er vaak niet meer bij, omdat we altijd onze agenda’s moeten trekken. Jammer genoeg doe ik er zelf ook aan mee, omdat het niet anders meer kan.

Reizen maakt je ook bewuster. Eigenlijk hebben we niet veel (luxe) nodig om gelukkig te zijn! Een mooie zonsondergang, een kindje die de koning te rijk is als je hem een ballon geeft of een aap die voor je neus een banaan eet bijvoorbeeld. Elke keer ben ik weer dankbaar dat ik zo’n prachtige reis kan en mag maken, dat geluk is namelijk niet voor iedereen weg gelegd.

reisblogger
 
<figcaption>Daphne in Nepal</figcaption>” /></a><figcaption>Daphne in Nepal</figcaption></figure>
<p><strong>Wanneer ben je begonnen met je blog food & flipflops en waarom?</strong>  <br />Eind december 2014 is mijn blog <a href=www.foodandflipflops.com online gegaan, dat is nu zo’n anderhalf jaar. Vanaf 2002 heb ik al enorm veel mooie reizen gemaakt en ervaringen opgedaan. Altijd bleef het in mijn hoofd zitten om daar iets mee te doen. Alleen het kwam er nooit van. Totdat ik in september 2014 op het strand lag en dacht: ‘Ik ga het gewoon doen, wat heb ik te verliezen?’ Vaak kreeg ik de vraag of ik nog aanraders en tips had voor goede restaurants, leuke hotspots, stedentrips of reizen. Het leuke is dat de feedback altijd goed was en daar doe je het voor. Mijn blog is ook een dagboek voor mezelf, om weer even terug te gaan tijdens het bloggen naar al die prachtige plekjes, maar ook om mijn ervaringen te delen met anderen. Want de wereld is te mooi om alles voor jezelf te houden toch? Dus hopelijk kijken jullie ook op mijn blog voor tips of ideetjes.

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Heb je even? Ik heb geen rust in mijn lijf en ben altijd bezig of onderweg. Lekker met vriendinnetjes lunchen, dineren of wijntjes drinken, festivals en evenementen bezoeken, shoppen, van de zon genieten op een terrasje, door de bossen struinen of leuke plekjes in Nederland opzoeken. Ook van fotograferen word ik heel erg blij. En eigenlijk probeer ik mijn hardlopen weer op te pakken…. alleen heb ik bijna geen tijd. Best een slecht excuus!

Naast reizen is eten een van je passies. Wat is je favoriete bestemming als het om eten gaat?
Mag het ook “bestemmingen” zijn? Tussen deze drie wordt het anders heel lastig kiezen! Maar Thailand, Italië en Mexico zijn mijn top 3! Ik word echt heeeeeeeeel erg blij van Thais eten. Favoriet in Thailand is de Pad Thai met een spring roll, maar dan wel een die je bij een foodstalletje op straat koopt. Yummm! En je betaalt maar 50 cent, dat geloof je toch niet? Khao Pat Puu (gebakken rijst met krab en ei) of Khao Sao (een op curry gebaseerde soep) zijn ook om te smullen. Maar voor groene curry mag je me ‘s nachts wakker maken, mocht je dit van plan zijn dan wel graag met garnalen en cashewnoten! En vergeet de verse smoothies niet.

interview met reisblogger Daphne

Italië, tja, daar hoef ik denk ik niets over te vertellen, volgens mij weten de meeste mensen wel dat hier echt alles lekker is. Ik wil hier het liefst elke minuut van de dag eten en drinken. De dag beginnen met een verse cappuccino en eindigen met wijn. En tussendoor genieten van al dat lekkers. Niks mis mee. In Napels eet je trouwens de allerbeste pizza’s. En in Mexico maken ze de beste guacamole, fajita’s, burrito’s en Piña Coladas! Niet zoals we ze hier kennen maar echt lekker. Qua bestemming heb ik ook een culinaire tegenvaller en dat is voor mij absoluut Cuba. Het klinkt misschien verwend (en eigenlijk is dat ook zo als ik erover nadenk) maar na drie weken rijst, bonen, ei en kip was ik blij dat we naar Mexico gingen. De keuze was in Cuba toen echt minimaal! Zo jammer want het land is erg mooi.

Wat is het lekkerste gerecht dat je ooit in het buitenland hebt gegeten, en… wat het smerigste?
Oh dat zijn er ontelbaar veel! In Hoi An at ik de lokale specialiteit van het stadje, White Rose. Dit is een rijst-dumpling gevuld met garnalen en daarop gebakken uitjes en knoflook. Maar ook de verse spring rolls met vissaus zijn hier geweldig, deze zijn niet te vergelijken met hoe wij onze Vietnamese loempia’s uit zo’n kraampje kennen. Dan in Thailand natuurlijk de Pad Thai en groene curry. Dat blijven toch mijn twee favo gerechten. Het water loopt me nu alweer in de mond ….

Waar we echt lekker hebben gegeten op reis was bij Nest in Siem Reap, Cambodja. Ze hadden hier overheerlijke sushi vooraf en als hoofd kreeft, er was een goede wijnkaart en de sfeer was super. Onder witte doeken, met een temperatuurtje van 25 graden was het heerlijk vertoeven daar. We voelden ons wel schuldig dat we zo luxe hadden gegeten, aangezien de lieve mensen in Siem Reap heel erg arm zijn. De volgende dag hebben we goede fooien gegeven en een aantal locals getrakteerd op een ijsje en blikje drinken, waar ze zo blij mee waren.

interview met reisblogger Daphne

In Hanoi hadden we geen idee wat de gerechten op de kaart zouden zijn. We zaten bij zo’n leuk stalletje en dachten, voor die paar euro kunnen we best van alles bestellen, is het niks dan bestellen we iets nieuws. We kregen allemaal een bakje met een blok erin. Het leek op een hele dikke plak paté, maar als je goed keek zag je er allerlei vieze dingen in zitten. Het stonk ook enorm. We durfden het niet aan en hebben het vriendelijk teruggegeven. Niet heel netjes maar sorry. In Ecuador zie je regelmatig cavia voorbij komen en langs de weg aan een spitje hangen. Maar ook smult de lokale bevolking in Zuid-Amerika van een varkensneus … echt, dit soort gerechten krijg je er bij mij niet in! Smerige gerechten sla ik dus liever over. Daar kijk ik alleen maar naar en maak een foto, haha.

Wat is je favoriete restaurant of hotspot (ter wereld) en waarom?
Het Hudson Hotel in New York. Alles is hier top. Van de kleine knusse kamers met geweldig uitzicht over New York, tot het prachtige dakterras waar je met een cocktail in je hand de zon onder ziet gaan, waarbij de skyline mooi rood kleurt! Maar ook de Sirocco Sky Bar in Bangkok was fantastisch. Ga je naar deze stad, sla deze bar dan niet over (op mijn blog meer tips want je hebt wel regels waar je je aan moet houden). Je kunt er geweldig eten, maar ook voor een drankje ben je meer dan welkom. Met een wijntje in de hand geniet je van het waanzinnige uitzicht over de stad. Deze rooftop is ook wel bekend van de film ‘The Hangover II’.

Op je blog zeg je ‘Stap uit je comfortzone en ga ontdekken’. Wat is tot nu toe jouw eigen ultieme ‘uit-je-comfortzone-ervaring’?
Bungeejumpen en skydiven in Nieuw-Zeeland! Ik had ooit gezegd dat ik deze twee dingen alleen zou doen als ik in dit land zou zijn, met het idee dat dat nog heel lang zou duren. Totdat het ticket ineens was geboekt! Tja …. en dan sta je ineens op een plateau boven een kolkende rivier met een elastiek aan je benen. Dat springmoment vond ik vre-se-lijk, maar I did it! En dat was de eerste en laatste keer.

interview met reisblogger Daphne

Skydiven bij Mount Cook

En het parachutespringen moest er dan ook maar van komen. Met 9 personen zaten we op elkaar gepakt in het vliegtuigje, het uitzicht was adembenemend, we vlogen boven de gletsjers en Mount Cook. Mijn tandemsprongmaat was denk ik 78, en ik vroeg hem voor de zekerheid wel even waar de noodlus voor de parachute zat, mocht hij een hartaanval krijgen tijdens de vrije val. En dan gaat het deurtje open … De zenuwen gierden door mijn lijf, het zweet stond in mijn handen, kriebels in mijn buik en mijn hart draaide overuren. Wil ik dit echt? Er gaat van alles door je heen en je vraagt je echt 100 keer af of dit wel goed gaat. Maar het zal wel en dus geef je je over. Wat was het spannend en bovenal geweldig! Een ervaring om nooit meer te vergeten! En weet je, dit wil ik nog wel eens een keer doen.

Welke drie bestemmingen staan er bovenaan jouw bucketlist?
Ondanks dat ik al heel veel heb afgevinkt, en je zou denken dat je bucketlist dus korter wordt, lijkt ‘ie alleen maar langer te worden! Er staan meerdere bestemmingen in mijn top 3, maar die willen we dan tijdens een reis combineren.
1) Eilandhoppen op Vanuatu, Fiji, Rarotonga, Samoa, Moorea & Tonga.
2) Namibië, Botswana (en dan vooral de Okavango Delta) en Kaapstad.
3) Via Singapore naar de Filipijnen en terug over Hong Kong.

reisblogger Daphne, Mount Cook

Bij Mount Cook

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Doordat het lezen van blogs best veel tijd kost en ik dat niet altijd heb, ben ik een stuk fanatieker op Instagram. Zo zie je snel de mooiste foto’s met tips van je favo Instagrammers. Het werkt erg verslavend en ondertussen ben ik een scrolduim verder! Vaak klik ik dan toch nog even op de link naar de website om de blog te lezen. Want het blijft leuk om ervaringen van anderen te lezen en hier iets mee te doen. Wie ik fanatiek volg zijn: Mytravelsecret, Stylishtravel, Vivelevoyage, Travelwithdenise, Jantienreisstijl, Whatabouther en Authenticchica.

Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Je moet het leuk vinden! Als het een “moetje” wordt is de lol er snel vanaf. Doe je eigen ding, volg je hart en je gevoel. Als het voor jou goed is, doe je het goed. Er is veel concurrentie in de bloggerswereld, waardoor de druk misschien hoog is/voelt. Laat je niet leiden door wat anderen zeggen of vinden. Natuurlijk moet je iets doen met de opbouwende kritiek die je krijgt, want je doet het ook om je lezers te blijven boeien. Maar laat je niet gek maken, post zo vaak als je zelf wilt en wat past in je toch al drukke leven. Het is jouw ding. En zo lang het niet je werk is, is het een passie. Geniet ervan. Succes!

Op de hoogte blijven? Volg Daphne dan via haar blog Food & Flipflops, via Facebook, Instagram en Twitter.