By Expedia Team, on October 13, 2015

Top 10 inspirerende reisboeken

Van reisboeken kun je er nooit genoeg hebben. Om inspiratie op te doen voor een volgende reis of om thuis even heerlijk bij weg te dromen. We verzamelden tien recente reisboeken voor je – een aantal boeken is zelfs nog niet verschenen op het moment van het schrijven van dit artikel. Heel erg vers van de pers dus. Lonely Planet en National Geographic ontbreken natuurlijk niet in onze top 10, net als boeken van bekende reizigers als Jelle Brandt Corstius en Tom Waes. Maak maar vast plaats in je boekenkast!

Hangmat boek

1) Rarely Seen – Photographs of the Extraordinary van National Geographic is een boek met prachtige foto’s van plaatsen, natuurverschijnselen en dieren die je zelden ziet. Denk aan 30.000 jaar oude grottekeningen in een grot die gesloten is voor publiek of diersoorten die bijna uitgestorven zijn. Unieke foto’s dus, gemaakt door een aantal van de beste fotografen ter wereld.

2) Ga je binnenkort een avontuurlijke reis maken dan is de Universele reisgids voor moeilijke landen van Jelle Brandt Corstius een must-have. Hij geeft tips over afdingen, vertelt hoe je moet omgaan met schrijnende armoede en wat je moet doen als je wordt beroofd door… een aap. Een combinatie van hilarische verhalen en nuttige tips.

3) Miss Yellow Hair, hello! – Avonturen van een ontembare wereldreizigster is het boek van reisjournaliste en wereldreiziger Iris Hannema. Op humoristische en (zeer) openhartige wijze beschrijft zij haar avontuurlijke reiservaringen, en die heeft ze genoeg want ze heeft al meer dan zeventig landen bezocht. Ze reisde onder meer door het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Westelijk Afrika.

4) In het boek Beren op de weg vertelt Gijs van Middelkoop over de fietsreis van drie maanden die hij en zijn vriendin Aimée maakten door Canada en de Verenigde Staten, dwars door de Rocky Mountains. Tijdens de reis verloopt helaas niet alles zoals gepland. Het boek is grappig geschreven, leest makkelijk weg en is ook leuk als je niet van fietsen houdt.

5) Reizen Waes is het boek van Vlaming Tom Waes, journalist, avonturier en presentator van het populaire gelijknamige reisprogramma Reizen Waes. In het boek kun je lezen over ‘verrassende ontmoetingen, adembenemende landschappen, bizarre beesten en spijzen, fysieke kicks, verhalen van gevaar en angst, maar ook van gastvrijheid en humor’. Waes geeft een kijkje achter de schermen bij zijn reisprogramma’s en vertelt over incidenten onderweg en de problemen waar ze in sommige landen tegenaan liepen bij bijvoorbeeld het filmen.

6) In Over elfjes en kogelgaten – Berichten uit een vergeten landschap kun je lezen over de reizen van journaliste Anneke de Bundel en fotografe Nicole Franken, bekend van Nomad & Villager, naar afgelegen plekken in Noorwegen, IJsland, Bosnië, Iraaks Koerdistan, Ierland en Schotland. Ze ontmoeten mensen die in deze afgelegen – en vaak eenzame – gebieden overleven.

7) Schrijver Alexander Reeuwijk vertelt in zijn boek Achter de sluier het land over zijn persoonlijke ervaringen met Iran. Een land waarover de meeste mensen eigenlijk nog maar weinig weten. Reeuwijk bezocht Iran meerdere keren en beschrijft de bewogen geschiedenis van het land, de cultuur en de gastvrije bevolking. Een aanrader voor wie naar Iran gaat!

8) Het boek You run you die gaat over een Nederlands stel dat het roer omgooit, afscheid neemt van hun hectische leven in Nederland en een exclusief safarikamp gaat runnen in de Okavango Delta in Botswana. Ze vertellen op vaak humoristische wijze over onder meer de cultuurverschillen met de lokale bevolking en de soms levensbedreigende confrontaties met wilde dieren. Wat doe je bijvoorbeeld als je wordt achterna gezeten door een nijlpaard?

9) De Atlas van afgelegen eilanden van de Duitse auteur Judith Schalansky wil je in je boekenkast hebben staan omdat het boek zo mooi is vormgegeven en heerlijk is om in te bladeren. Voor je eigen reizen heb je er weinig aan, want in dit boek worden 50 eilanden beschreven waar vrijwel niemand ooit naar toe gaat. Omdat ze zo afgelegen zijn, en onbereikbaar of onbewoonbaar. Maar juist daarom is het zo interessant om er over te lezen.

10) Lonely Planet verzamelde in het boek Beroemde Reizen de meest spectaculaire reizen ter wereld; van de middeleeuwse zijderoute tot Route 66, en van de allereerste Tour de France tot de Oriënt Express. Er komen in totaal meer dan 70 reizen aan bod, elk met een beknopte beschrijving met het wanneer, waar, door wie en waarom van de reis, en praktische informatie over de route, afstand en beste reistijd. Ook verkrijgbaar in het Engels onder de titel Great Journeys.

Wat is jouw mooiste reisboek?