By Expedia Team, on November 2, 2017

Top 5 natuur hotspots op Bonaire

Bonaire is niet alleen een heerlijk eiland voor liefhebbers van zon, zee en lekker eten. Het is ook de place to be voor natuurliefhebbers. Bekijk de riffen door je duikbril, of peddel met je kajak door de mangroven. We zetten de vijf mooiste natuurgebieden van Bonaire voor je op een rij.

Schildpadden en cactuswouden
——————————–

Het mooiste natuurgebied van Bonaire is het Washington Slagbaai National Park, dat de hele noordwestkant van het eiland beslaat. Het is een prachtig, bergachtig terrein met cactuswouden, aloëvelden, rotsformaties, zoutmeren, kalksteengrotten, zandduinen en een woeste kustlijn met veel duik- en snorkelspots. De meeste mensen huren een landrover met vierwielaandrijving om dit ruige natuurgebied te verkennen, maar te voet of per mountainbike is ook prima te doen. Er zijn veel mooie fotospots, en langs de kust leven wel vijf verschillende soorten zeeschildpadden. Ben je een duiker, dan heb je mazzel: op vertoon van je duik-ID is de toegang gratis. Anders betaal je 25 US dollar. Je komt bij het park door vanuit Rincón de route Kaya G.R.E. Herrera te volgen.

*Let op: prijzen kunnen veranderen

Bonaire-Sea Turtle_VisualHunt.jpg

Foto: kris-mikael.krister via VisualHunt.com / CC BY

Go to Goto
————–

Aan de zuidelijke rand van het Slagbaai-park ligt het Gotomeer. Als er geen excursies van cruiseschepen gaande zijn, kun je hier genieten van de rust en flamingo’s bekijken, die op hun hoge poten door het moerasgebied struinen. Je kan mooi dichtbij komen zonder de dieren te storen, de perfecte plek voor een paar instamomentjes! Hongerig geworden van je natuurbelevenissen? Op de weg van Rincón naar het meer, route Kaya Para Mira / Kaminda Goto, ligt op een heuvel het restaurant Posada Para Mira (1). Geniet hier van Caribische specialiteiten als kabrita stoba (een stoofpotje met geitenvlees) en banana hasá (gebakken banaan). Op deze route ligt ook Echo Dos Pos Conservation Centre (2), een must-see voor natuurliefhebbers. In dit park wordt de met uitsterven bedreigde geelschouderpapegaai uitgezet en beschermd. Je kunt er prachtige wandelingen maken met lokale gidsen, die alles weten over de bijzondere ecosystemen van Bonaire.

Peper en zout
—————–

Ben je nog niet uitgekeken op de rozerode beestjes, bezoek dan het Pekelmeer Flamingo Sanctuary (3) in Oranje Pan, helemaal in het zuiden van het eiland. Dit natuurgebied is een van weinige gebieden in de wereld waar flamingo’s broeden. Pekelmeer betekent ‘zoutmeer’, en er wonen meer dan tienduizend flamingo’s in de zoutpan. Het zijn de roodste flamingo’s ter wereld. Ze leven van het piepkleine pekelkreeftje, dat tjokvol zit met de rode kleurstof caroteen, die ook in wortels en rode bieten zit. In het gebied leven ook aalscholvers, reigers, fregatvogels en andere zeevogels. Rijd je vanaf het Pekelmeer de EEG Boulevard af richting het noordwesten, dan kom je de gezellige food truck Cactus Blue (4) tegen. Eigenares Thamara maakt de lekkerste hamburgers van het eiland. Kun je het aan? Probeer dan de flink gepeperde, op het eiland beroemde Lionfish Burger.

Tropisch waterparadijs
————————–

Niet alleen boven water heeft Bonaire prachtige plekken. Ook onder water is het een paradijs voor liefhebbers van natuurschoon. Er komen meer dan vijfhonderd tropische vissoorten voor in de kraakheldere wateren rondom het eiland. Ook leven er in het koraalrijke gebied dolfijnen en zeeschildpadden. Bonaire National Marine Park (5) is de beste plek om al dat moois te gaan bekijken, of je nu wilt gaan duiken of lekker gaat snorkelen. De entree om te duiken in het park is 25 US dollar. Hiermee heb je meteen gratis toegang om in het Slagbaai-park te duiken. Wil je in het National Marine Park snorkelen, zwemmen, kitesurfen of kajakken, dan kost de entree 10 US dollars.

_Let op: prijzen kunnen veranderen._

Bonaire-Flamingos_VisualHunt.jpg

Foto: paularps via Visual hunt / CC BY

Kajakken in de mangroven
—————————-

Nog meer waterpret valt er te beleven in de prachtige lagune bij Lac Bay, langs de zuidwestkust van het eiland. In dit fotogenieke gebied bevinden zich de best bewaarde mangrovebossen in de Nederlandse Antillen. Je kunt er kajakken tussen de schildpadden die in het helderblauwe water leven, of zonnebaden op het poederwitte strand. Dit is ook een van de beste plekken op Bonaire om te snorkelen. Op sommige plekken is het water niet meer dan vijf meter diep en spot je met gemak allerlei soorten koraal en rifvissen. Lac Bay is ook populair bij surfers. Het Bonaire Mangroves Center (6), aan de noordoostkant van de lagune, heeft een klein ecologisch museum. De lokale gidsen weten echt alles over de mangrovebossen en de dieren die in de lagune leven. Boek hier een snorkel / kajaktocht met gids en je hebt een dag om nooit te vergeten.

### Pas op voor het Portugese oorlogsschip

Omdat Bonaire als eiland redelijk afgelegen ligt, heeft het een uniek landschap waar veel bijzondere dieren en planten leven. Er zijn groeien meer dan 500 verschillende plantensoorten, waarvan de cactus in alle soorten en maten het meest voorkomt. Vroeger groeide er veel verfhout of roodhout op het eiland, maar die bossen zijn door de kolonisten vrijwel helemaal weggekapt. De bast van verfhout werd ‘geraspt’ zodat de rode kleurstof vrijkwam voor het kleuren van textiel. Dit raspen gebeurde destijds in de Amsterdamse gevangenis, die dan ook de toepasselijke bijnaam: ‘het rasphuis’ kreeg. Duikers en snorkelaars moeten op hun hoede zijn voor twee gevaarlijke rifbewoners. In de wateren rondom Bonaire komen het Portugese oorlogsschip, een erg giftige kwal, en de koraalduivel of lionfish, ook heel giftig, voor.

### Eten en drinken

De kushina krioyo of creoolse keuken is de basis voor het heerlijke eten op Bonaire. Restaurants rondom Lac Bay serveren karkó, een slak die in de lagune leeft en heerlijk smaakt in kruidenboter! Ook Keshi yená, een ronde kaas gevuld met kip, is een aparte, maar heerlijke specialiteit op Bonaire.

### Vliegen & overnachten

Op Bonaire slaap je aan de westkust in fijne hotels, pal aan de bounty-stranden in en rondom Kralendijk. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks of met een tussenstop naar Bonaire vliegen.

### Top 3 fotomomenten op Bonaire

1. Het adembenemende uitzicht over het eiland en de zee vanaf de berg Seru Largu, midden op het eiland.

2. De verlaten vuurtoren met ernaast de ruïne van een oud slavenhuis helemaal op de zuidelijkste punt van het eiland.

3. Misschien wel het witste poederzand en helderste water ter wereld op Name Beach, Klein Bonaire.

### Contacten

1. Posada Para Mira: Kaya Para Mira, Rincon, Aruba, +599 7172199
2. Echo Dos Pos Conservation Centre: Kunuku Dos Pos, Rincon, Aruba, +599 7011188
3. Pekelmeer Flamingo Sanctuary: Kralendijk, Oranje Pan, Bonaire
4. Cactus Blue: EEG Boulevard, Kralendijk, Bonaire, +599 7827800
5. Bonaire National Marine Park: Bonaire National Marine Park, Barcadera z/n, Kralendijk, Bonaire, +599 7178444
6. Bonaire Mangroves Center: Kaminda Lac 140, Kralendijk, Bonaire, +599 7805353″