By Expedia Team, on November 9, 2017

5 must-see natuurgebieden in Noord-Holland

Dol op wandelen, fietsen en genieten van de natuur in eigen land? Noord-Holland heeft een grote variatie aan natuur- en cultuurlandschappen: van bossen, heide en duinen, tot veenweiden en polders. Dit zijn dé vijf natuurhotspots van de provincie.

1. Nationaal Park Zuid-Kennemerland
—————————————

Vlakbij de gezellige stad Haarlem ligt een van de mooiste natuurplekken van Nederland: de Kennemerduinen. Beboste duintoppen en mossige graslanden strekken zich uit vanaf Overveen naar het Noordzeestrand, en vanaf Zandvoort helemaal tot aan IJmuiden. Wandelend of fietsend door het uitgestrekte natuurgebied kom je damherten, vossen, reeën, de Europese wisent en wilde konikpaarden tegen. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen (1) organiseert geweldig leuke activiteiten voor kids, maar ook voor volwassenen is het buiten spelen geblazen. Ga met een gids wisenten spotten, of maak een nachtelijke wandeling door de duinen. In het centrum kun je fiets- en wandelroutes scoren, of genieten van pannenkoeken, limonade, ijs en koffie.

Texel-de-slufter-Nature_Pixabay.jpg

Foto: Pixabay

2. Nationaal Park Duinen van Texel
————————————–

Kaplaarzen aan en camera in de aanslag? Dan ben je klaar voor een dag op stap met een boswachter van de Texelse Duinen. Struin door het afwisselende landschap met natte duinvalleien, bossen, heidevelden en kwelders, terwijl de boswachter je over al het moois vertelt. Hij weet dat het de zeldzame dwerguil is, die over je hoofd scheert met een muis in zijn snavel. En dat je over een weelderig tapijt van eeuwenoude korstmossen wandelt. Snuif in het bosgebied van de Texelse duinen naar hartenlust de heerlijke geur van Corsicaanse en Oostenrijkse dennen op. Vlinderspotters kunnen hier de duinparelmoervlinder, distelvlinder, atalanta en Sint-Jacobsvlinder vastleggen. Maak een ritje te paard, huur mountainbikes bij het Bezoekerscentrum (2), of spreid je kleed uit voor een heerlijke picknick. Een uitje in de Texelse duinen is een belevenis voor jong en oud.

3. Het Naardermeer
———————-

Het Naardermeer, even buiten de hectiek van Amsterdam, is een paradijs voor wandelaars, fietsers en liefhebbers van ontspannen boottochtjes. Het internationaal beschermde natuurgebied bestaat uit plassen, moerasbos en bloemrijke weilanden. Hier scharrelt de zeldzame Noordse woelmuis door het riet en jagen ringslangen langs de oever op kikkers. Ook strijken er tientallen soorten vogels neer in dit oer-Hollandse landschap. Restaurant Gasterij Stadzigt (6) is niet alleen dé plek om te genieten van een heerlijke lunch met verse producten uit eigen tuin. Het is ook het startpunt voor de prachtige wandel- en boottochten die Natuurmonumenten organiseert (meer informatie en reserveren via +31 356559955).

4. De Waterleidingduinen
—————————-

Ook bij Amsterdam liggen de Waterleidingduinen. Dit prachtige natuurgebied dankt haar naam aan het feit dat al sinds 1853 bijna driekwart van het Amsterdamse drinkwater er wordt voorgezuiverd. Het is een heerlijke plek om te wandelen. Kinderen vinden het geweldig om in de duinen te spelen en ravotten, of de damherten van dichtbij te begroeten. Er worden leuke excursies georganiseerd over de waterzuivering en je kunt op pad met een boswachter, die alles weet over de planten en dieren in het gebied. Bij het Bezoekerscentrum (7) kun je al deze leuke activiteiten boeken, en kaarten met wandelroutes krijgen. Een dagkaart voor het park kost € 1,50 en is te koop bij de pinbetaalautomaten bij de vier hoofdingangen.

_Let op: prijzen kunnen veranderen._

Waterleidingduinen-VisualHunt.jpg

Waterleidingduinen – Foto: risastla via VisualHunt.com / CC BY-SA

5. Natuurgebied Zwanenwater
——————————-

Een heerlijke plek om even helemaal tot rust te komen is het tussen de duinen bij Callantsoog ingeklemde natuurgebied Zwanenwater. In de lente bloeien er prachtige orchideeën en spetteren jonge meerkoetjes tussen de rietkragen. Zwanenwater is een broedgebied van lepelaars en er fladderen tientallen soorten vlinders. Het gebied is zo mooi dat Natuurmonumenten er Fotowandelingen organiseert. Aan het einde van de wandeling bekijk je samen met andere fotofanaten de resultaten onder het genot van thee of koffie. Voor vroege vogels is de ‘Wandeling en yoga bij volle maan’ een aanrader. Die start om 5.00 uur in de ochtend. Natuurlijk kun je ook lekker op eigen houtje door het groen struinen.

### Teek it easy

Controleer jezelf altijd op teken na een activiteit in de natuur. Jaarlijks lopen we in Nederland meer dan een miljoen tekenbeten op! Teken kunnen de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt (Borrelia burgdorferi) met zich meedragen, maar ook allerlei andere nare bacteriën en virussen.

### Eten en drinken

Onze voorouders de jagers en verzamelaars deden niet anders, en tegenwoordig is het weer helemaal hot: wildplukken. Ben je toch in de natuur en heb je er een beetje verstand van, ga dan eens op zoek naar ingrediënten voor je eigen eekhoorntjesbroodsoep of kastanjemousse.

### Overnachten

In de buurt van de meeste natuurgebieden in Noord-Holland vind je fijne hotels. Bijvoorbeeld in Haarlem, op Texel en in Callantsoog.

### Top 3 monumentale bomen in Noord-Holland

De Westerblokkerbeuk. In het jaar 1800 geplante beuk met een stamomtrek van zeven meter, in de Tuin van Westerblokker in Hoorn.

Canadese populieren. Die op de weide aan de Vrijheidsdreef in Heemstede zijn rond de veertig meter hoog.

De zomereik van Elswout. Robuuste boom van bijna dertig meter hoogte, te vinden in het park in Overveen.

### Contacten

1. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen: Zeeweg 12, 2051 EC Overveen, Noord-Holland, +31 235411123
2. Bezoekerscentrum Nationaal Park Duinen van Texel: Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Noord-Holland, +31 0222317 741
3. Pannenkoekenrestaurant het Voordek: Herenweg 144, 3645 DT Vinkeveen, Noord Holland, +31 297212 067
4. Café Restaurant De Veensteker: Achterbos 20, 3645 CD Vinkeveen, Noord-Holland, +31 297262686
5. Scuba Academie: Achterbos 22b, 3645 CD Vinkeveen, Nord-Holland, +31 297212285
6. Restaurant Gasterij Stadzigt: Meerkade 2, 1412 AB Naarden, Noord-Holland, +31 356948383
7. Bezoekerscentrum Waterleidingduinen: Eerste Leijweg 6 (ingang Oranjekom/Oase), Vogelenzang, Noord-Holland, +31 206087595″