By Expedia Team, on March 22, 2018

De 10 indrukwekkendste watervallen ter wereld

Watervallen zijn misschien wel de mooiste natuurverschijnselen op onze planeet: soms hebben ze iets magisch en soms boezemen ze ontzag in. Spectaculair zijn ze eigenlijk altijd. Wij hebben de 10 indrukwekkendste watervallen ter wereld voor je op een rij gezet.

### Victoriawatervallen, Zambia/Zimbabwe

De Victoriawatervallen liggen in de Zambezi-rivier op de grens van Zambia en Zimbabwe. Elke minuut stort er 500 miljoen liter water over de 100 meter hoge rotswand naar beneden, waardoor er een gordijn van mist ontstaat. Onderaan de watervallen ligt Devil’s Pool, een natuurlijk zwembad. De Victoriawatervallen werden in 1855 door de Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone ‘ontdekt’. Hij noemde de watervallen naar het toenmalige Britse staatshoofd, koningin Victoria.

Foto: I Pinz (Flickr) CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

### Ángelwaterval, Venezuela

Met een ontzagwekkende hoogte van 979 meter is de Ángelwaterval, oftewel El Salto Ángel, de hoogste vrij vallende waterval ter wereld. De waterval ligt in het Nationaal Park Canaima, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De Ángelwaterval is het meest spectaculair in augustus en september, in het natte seizoen. Dat is dus hét moment om er een kijkje te gaan nemen.

Foto: timsnell on VisualHunt / CC BY-ND

### Plitvice-watervallen, Kroatië

In het Nationaal Park Plitvicemeren zijn maar liefst 90 watervallen te vinden. Via wandelroutes over smalle paden kun je de watervallen van dichtbij bekijken en genieten van sprookjesachtige taferelen. Hoewel de 90 watervallen alleen al een schitterende aanblik bieden, is het Nationaal Park Plitvicemeren verder ook een geweldige plek wat natuurschoon betreft. Met zestien azuurblauwe meren, grotten, bos en wilde dieren raken natuurliefhebbers hier niet uitgekeken.

### Watervallen van de Iguaçu, Brazilië/Argentinië

Op de grens van Brazilië en Argentinië liggen in het Nationaal Park Iguaçu de Watervallen van de Iguaçu, een immense verzameling van zo’n 275 watervallen. Vanaf de schitterende wandelroute Trilha das Cataratas heb je een prachtig uitzicht op de watervallen. De spectaculairste waterval hier is de Garganta do Diablo, wat ‘Keel van de Duivel’ betekent. Dit is een 150 meter brede halfronde waterval waar het water 70 meter naar beneden stort.

Foto: Shutterstock

### Niagara Falls, Canada/Verenigde Staten

De beroemde Niagara Falls, of Niagarawatervallen, zijn drie watervallen die deels in Canada en deels in de Verenigde Staten liggen. De hoefijzervormige Horseshoe Falls is de grootste van de drie. De andere twee watervallen zijn de American Falls en de Bridal Veil Falls. In de Canadese stad Niagara Falls staat de Skylon Tower, een 160 meter hoge uitkijktoren die een prachtig uitzicht biedt op de Horseshoe Falls en de American Falls.

Foto: Pixabay

### Watervallen van Ban Gioc-Detian, Vietnam/China

Op de grens van China en Vietnam liggen de Watervallen van Ban Gioc-Detian. De watervallen liggen in een karstgebied en worden omringd door bomen en rotsen. Door deze setting is de aanblik van de watervallen echt schitterend. De inwoners van Vietnam noemen de watervallen Ban Gioc. Detian is de Chinese benaming van de watervallen.

Foto: Pixabay

### Seljalandsfoss, IJsland

De IJslanders noemen een waterval een ‘foss’. De bekendste en wellicht mooiste foss is de Seljalandsfoss, een 65 meter hoge waterval. Via een pad kun je helemaal achter de waterval komen. ‘s Avonds is een goed moment om naar de Seljalandsfoss te gaan: het is er dan minder druk en de waterval wordt verlicht.

Foto: Pixabay

### Kaieteur-waterval, Guyana

In Guyana, ten westen van Suriname, vind je de Kaieteur-waterval. Deze 226 meter hoge waterval is een van de krachtigste watervallen ter wereld. De Kaieteur-waterval ligt in het Nationaal Park Kaieteur, een beschermd natuurgebied met regenwoud en rivieren. Het natuurgebied is 630 vierkante kilometer groot.

Foto: amanderson2 on Visual Hunt / CC BY

### Baatara-waterval, Libanon

Een heel bijzondere waterval is de Baatara-waterval, in het noorden van Libanon. De waterval stort 255 meter naar beneden in een kloof. Deze kloof heeft drie door de natuur gevormde bruggen, wat samen met het naar beneden stromende water een prachtig beeld oplevert. Als je optimaal van de Baatara-waterval wilt genieten, kun je het beste in maart of april een bezoek brengen. Vanwege de aanvoer van smeltwater uit het Libanon-gebergte is de stroming van de waterval dan het sterkst.

Foto: Serge Melki/Flickr – CC by 2.0

### Sutherland Falls, Nieuw-Zeeland

De hoogste waterval van Nieuw-Zeeland, de Sutherland Falls, ligt in Fiordland National Park op het Zuidereiland, vlakbij de beroemde Milford Sound. De Sutherland Falls valt vanaf het erachter gelegen Lake Quill in drie fasen op spectaculaire wijze 843 meter naar beneden. Sutherland Falls is bereikbaar via een meerdaagse wandelroute, de Milford Track. Deze route gaat door dalen en langs gletsjers en is een van de mooiste wandelroutes ter wereld. Je kunt de waterval ook vanuit een helikopter bekijken.

Foto: swifant on VisualHunt.com / CC BY-SA