By Expedia Team, on September 1, 2016

Lake District: naar de top van Engeland voor een gezonde vakantie

Ga naar het grootste nationaal park van Engeland voor een actieve vakantie of om tot jezelf te komen in de weelderige natuur.

Het reliëf van het Lake District wordt gekenmerkt door de geografische afwisseling. Duizelingwekkend diepe meren worden omringd door hoge bergtoppen. Je tocht door het graafschap Cumbria zal bestaan uit het beklimmen van het hoogste punt, sportieve activiteiten in het bos, op de rotsen en in het water, en educatieve wandelingen. Ben je er klaar voor?

Scafell Pike beklimmen
————————–

Scafell Pike ligt in het westen van het graafschap Cumbria. Het is dé top die je moet beklimmen om een uitzicht te krijgen over het hele Lake District.

Je moet een lange wandeling van 6 tot 8 uur afleggen voordat je op het rotsachtige platform bent. Hier, op bijna 1000 meter hoogte, heeft de mens nog nooit iets gebouwd. De maagdelijkheid van dit natuurlijke terras maakt de beloning van de beklimming nog groter.

Je wandeling over de hellingen van Scafell Pike begint in het charmante dorp Wasdale Head. Dit dorp wordt gekenmerkt door de pittoreske stenen bruggen over de stroompjes die naar het meer Wastwater lopen. Je kunt ook vertrekken vanaf het gehucht Seathwait. De keuze is aan jou.

stock_ghyll_force_ambleside.jpg

De stroompjes en watervallen van het Lake District. foto door peter onder licentie CC BY-SA 2.0

Rondom Keswick
——————

Het stadje Keswick ligt in het noorden van het nationaal park. Hiervandaan vertrekken veel sportieve uitstapjes. Tijdens al deze uitstapjes zul je een activiteit uitvoeren te midden van een uitzonderlijke natuurlijke omgeving.

Je hebt inmiddels al een aantal uur de rotsen bewonderd tijdens je vorige beklimming, in het bos Whinlatter. Bij de ingang van het Forest Park kunnen zowel beginners als gevorderden genieten van een boomparcours. Loop over de hangbruggen, ga omlaag met de kabelbanen en beklim de andere touwconstructies. Dit sportieve bosparcours is een van de hoogsten van Engeland. Vanaf sommige platformen strekt het landschap van bomen, weilanden en stenen zich zelfs uit tot Zuid-Schotland. Vanaf hier lijkt het Verenigd Koninkrijk wel heel klein.

Wil je na dit avontuur nog verder klimmen op een aantal meter boven de grond? Dat komt mooi uit. In Keswick zijn meerdere klimmogelijkheden voor bezoekers. Beklim bijvoorbeeld een indoor klimmuur waar je geen last hebt van de weersomstandigheden of kies voor de outdoor variant op echte rotswanden. Waar je ook voor kiest, er zullen professionals voor je klaarstaan, zodat je in alle veiligheid de hoogte in kunt.

Na deze inspanningen is het tijd voor ontspanning. Maak bijvoorbeeld een kajaktocht op het meer Derwentwater. Er zijn meerdere bootverhuurders aan de noordoever van het water, op slechts een paar minuten afstand van het centrum van Keswick.

derwentwater.jpg

Derwentwater

Op de oevers van het meer Windermere
—————————————-

Als je weer teruggaat naar nationaal park Lake District maak je een tussenstop in het stadje Ambleside. Dit stadje ligt aan de noordkant van het meer Windermere. Vanaf het centrum loopt er een wandelpad naar de beroemde waterval Stock Ghyll Force. Deze is bijna 22 meter hoog. In de lente wordt het natuurlijke bassin dat voor de waterval ligt, omringd door een tapijt van narcissen.

Vervolgens reis je verder om het meer om bij het uiterst zuidelijke puntje te komen. Daar ligt het Lakes Aquarium. Dit aquarium is gericht op het bestuderen en beschermen van de kenmerkende diersoorten van het Lake District. Maar er is nog meer.

Je bewondert er de diersoorten die in de meren van het nationaal park leven, maar ook amfibieën die uit onderwatergrotten in Centraal-Amerika komen en schildpadden uit de Afrikaanse kusten. Maak tot slot een duik waarbij je helemaal droog blijft. Je loopt namelijk door een tunnel waar de reuzenkarpers en eenden uit het meer Windermere wel heel dichtbij komen.

Had je gedacht dat de onderwaterschatten van het Lake District net zo fascinerend zouden zijn als de schoonheid van het landschap?

### Het nationaal park Lake District in records

Aan superlatieven geen gebrek als je Lake District wilt beschrijven. In dit gebied vind je namelijk:

– het hoogste punt van Engeland: Scafell Pike (978 meter hoog),
– het diepste meer van het land: Wastwater (74 meter diep),
– het langste meer van Engeland: Windermere (16 kilometer lang).

Het park zelf is met zijn 2292 km2 bergen, weilanden en meren het grootste nationaal park van Engeland.

### Top 4 evenementen in het Lake District

– Oktober: Lakeland Trails, hardloop- en wandelwedstrijden rondom het meer Coniston.
– Oktober: Wasdale Head Show and Shepherd’s meet, volksactiviteiten, traditionele wedstrijden, markten en concerten in Wasdale Head.
– November: Winter Droving Festival in Penrith, markt met lokale producten en traditionele spelletjes.
– November: Kendal Mountain Festival, sportwedstrijden, debatten en filmvoorstellingen in het teken van de bergen.

### Het Lake District in het kort

Beste tijd om te gaan

Ga in de herfst naar het Lake District om deel te nemen aan de vele sportieve en culturele evenementen die in dit seizoen worden georganiseerd.

Vervoer

Voor een bezoek aan het Lake District vlieg je naar de dichtstbijzijnde vliegvelden, Manchester of Glasgow.

Ga te voet of op de fiets over de ontelbare paden van het nationaal park (over de bergen of rondom de meren).

Met de auto bereik je het Lake District over de snelweg M6. Huur een auto na aankomst in Manchester of Glasgow.

Met de trein bereik je het gebied via de West Coast Main Line of de Cumbrian Coast Line.

Slapen

Er zijn veel campings op de plateaus van deze bergachtige regio (vooral rondom Keswick). Ook zijn er 14 landhuizen in het nationaal park voor liefhebbers van een landelijke overnachting. Huur een fijn vakantiehuis in het Lake District via Expedia.nl.

Voor meer comfort reserveer je een kamer in een hostel of in een gezellig hotel in Keswick of Ambleside.

Eten & drinken

Wasdale Head Inn: Gosforth, Wasdale Head

Morrels restaurant: 34 Lake Road, Keswick

Dodds restaurant: Rydal Road, Ambleside”