By Expedia Team, on February 16, 2018

5x actief in Renesse

Sportievelingen opgelet! Een van de leukste plaatsen in Nederland voor wat actie is het Zeeuwse dorp Renesse. Zin in zeekajakken, duiken, of over het strand scheuren met je blokart? In deze gids vind je vijf enerverende must-do’s in en om Renesse.

Profiteer tot 30 maart van onze Paasaanbiedingen en boek nu je vakantie naar Zeeland met extra voordeel!

1. Bedwing de elementen
—————————

Train je armspieren en tart de golven voor de kust van Renesse. Een van de mooiste manieren om de Zeeuwse waterwildernis te ontdekken, is per zeekajak. Peddelend van zandbank naar zandbank – als het meezit met de zon op je snuit – ontmoet je bruinvissen, zeevogels en zeehonden. Je kunt kiezen uit een flink aantal jachthavens om een kajak te huren. Ben je bijzonder gesteld op zeehonden, dan kun je zelfs een speciale zeehondensafari doen. Vanuit strandpaviljoen De Haven van Renesse (1), start Guido Krijger van Outdoor Inspiration kajaktochten waarbij je de olijke beesten van dichtbij leert kennen. Zijn ze in een speelse bui, dan zwemmen ze met de kajakkers mee. Moegevaren verdien je na afloop een stevige maaltijd in het havenpaviljoen.

Zeeland-Renesse_Photo by Daisy Scholte.jpg

Foto: Daisy Scholte

2. Kijkje onder water
————————-

Bij duiken denk je misschien eerder aan exotische stranden en azuurblauw water. Gelijk heb je! Toch kun je ook in Nederland heel mooi duiken, en de wateren rondom Renesse bieden voor ieder wat wils. Het Grevelingemeer, dat vroeger een open arm van de Noordzee was, is tegenwoordig afgesloten door de Brouwersdam. Het is nu een stilstaand, zout binnenmeer. Daardoor is er geen stroming en is het dus erg veilig om er te duiken. Door het stilstaande water zijn klei- en zanddeeltjes naar de bodem gezakt, zodat het water mooi helder is. Je ziet er vissen als tarbot, platvissen, palingen en haringen, maar ook grote kreeften, garnalen en zeesterren. Ook in de Oosterschelde wordt veel gedoken. De Noordzee is alleen weggelegd voor heel ervaren sportduikers. Waar je ook wilt gaan duiken, vanuit Renesse is je startplek De Witte Boulevard Duikcentrum (2).

3. Yogamat of blokart?
————————–

Renesse is de populairste badplaats van het eiland Schouwe-Duiveland, en dat is niet voor niets. Het dorp heeft brede, mooie stranden, ligt vlak bij uitgestrekte bossen, en in de zomer heeft de provincie Zeeland de meeste zonuren van Nederland. Ideaal dus, voor een ontspannen dagje zonnen en zwemmen. Maar de stranden van Renesse zijn ook populair bij sportievelingen. Je kunt er windsurfen, kiten en blokarten (in een kart met zeil over het strand scheuren). Bij Kitesurfschool Natural High (3) kun je behalve kiten ook suppen, kajakken, blokarten en golfsurfen. Zelfs voor een yogalesje op het strand ben je er aan het goede adres. Je vindt ze langs de Brouwersdam, vlak naast Strandclub Zee (4), waar je na de actie kunt aanschuiven voor versnaperingen en gezelligheid.

4. Over strand, door de duinen en over de dijken
——————————————————–

Wil je op je gemak genieten van het natuurschoon van Renesse en omgeving, dan is het lopen van de wandelroute Het Nederlandse Kustpad iets voor jou. De route maakt deel uit van de befaamde Europese wandelroute E9, de North Sea Trail. Deze langeafstandsroute loopt helemaal van Sagres in het Zuiden van Portugal, langs de Nederlandse kust naar het Noorden tot Hamburg, steekt dan door Sleeswijk-Holstein naar Lübeck, en volgt de kust van de Oostzee tot aan de Baltische staten. Het Nederlandse stuk verbindt de wandelroutes Deltapad, Friese Kustpad en Wad- en Wierdenpad. Daarmee is Het Nederlandse Kustpad het langste aaneengesloten wandelpad in Nederland (725 kilometer).

Zeeland-Renesse-dunes_VisualHunt.jpg

Foto: dronepicr on VisualHunt / CC BY

5. En we gaan nog niet naar huis
————————————

Met de adrenaline nog gierend door je lijf, is vroeg naar bed natuurlijk geen optie. En dat komt mooi uit, want Renesse heeft ook een buitengewoon actief nachtleven. In de zomer vind je overal strandfeesten, en in de maanden juli t/m augustus mogen uitgaansgelegenheden tot 3.00 uur ‘s nachts open blijven. Qua muziek komt iedereen aan z’n trekken. De populairste gelegenheden vind je in de straat Hogezoom. In discotheek Pinky (5) verzamelen surf dudes en jongelui zich na zonsondergang om los te gaan op stevige beats. In Bar de Stulp (6) komt ouder publiek, en daar schalt rock, hiphop, dance en pop uit de boxen.

### Strandtips Renesse

Renesse ligt aan de Noordzee. Bij eb is er een sterke stroom zee-inwaarts, let daarop als je gaat zwemmen, surfen of op een luchtbedje dobbert. Word je toch onverhoopt met de stroom meegetrokken, zwem er dan niet recht tegenin terug, maar zwem schuin, met de stroming mee naar het strand. Kom ook niet te dicht bij pieren, paalhoofden en andere obstakels in het water.

### Eten en drinken

Een romantisch etentje voor twee, snel snacken, pannenkoeken eten met de kids, chique visrestaurants… Renesse heeft het allemaal. Aanrader: het gezellige eetcafé Simpel (7), met zonnig terras en ‘steppegras’ op het menu.

### Overnachten

In Renesse vind je fijne hotels vlak bij het strand en in het gezellige dorp.

### Top 3 bezienswaardigheden Renesse

Brouwersdam, beetje hippie-achtig sfeertje met campers en caravans.

Watersnoodmuseum, hier komt die ijzingwekkende nacht in 1953 heel dichtbij.

Plompetoren, oude, verdwaalde kerktoren met prachtig uitzicht over zee.

### Contacten

1. De Haven van Renesse: Duinwekken 5, 4325 GL Renesse, +31 111468330
2. De Witte Boulevard Duikcentrum: Hogezoom 149, 4325 BH Renesse, +31 111461238
3. Natural High (3): Brouwersdam 22, 3253 MM Ouddorp, +31 187723900
4. Strandclub Zee: Brouwersdam 2, 4322 NR Scharendijke
5. Pinky: Hogezoom 169, 4325 BH Renesse
6. Bar de Stulp: Hogezoom 184, 4325 BJ Renesse, +31 650892229
7. Eetcafé Simpel: Hogezoom 186, 4325 BJ Renesse, +31 646166606″