By Expedia Team, on December 7, 2017

5x actief op Texel

Houd je van stoere activiteiten in de buitenlucht, dan is Texel jouw ideale bestemming. Op het grootste eiland van de Wadden kun je je uitleven met wadlopen, paardrijden, wandelen, fietsen en allerlei watersporten. Nog niet genoeg adrenaline? Dan spring je gewoon uit een vliegtuig. In deze gids vind je een top 5 van activiteiten op Texel.

Profiteer tot 30 maart van onze Paasaanbiedingen en boek nu je vakantie naar Texel extra voordelig!

1. Wad moet dat?
——————–

Wadlopen is een behoorlijk sportieve manier om de prachtige natuur van de Waddenzee te ontdekken. Je hoeft geen topsporter te zijn, maar een beetje conditie is wel vereist. Sommige stukken waad je tot aan je middel door water, of tot aan je knieën door de modder. Maar dan heb je ook wat! Geniet van de frisse lucht, fotogenieke vergezichten en bijzondere wolkenluchten. De meeste tochten op Texel gaan via het mooie natuurgebied De Schorren de drooggevallen waddengeul in. Een gemiddelde wadlooptocht is ongeveer 10 kilometer lang en duurt ongeveer drie uur. Kinderen vinden het altijd leuk om onderweg krabben te zoeken op drooggevallen zandplaten. Bij Wadloopcentrum Fryslân (1) kun je je aanmelden voor tochten.

Texel-Wadlopen_Pixabay.jpg

Foto: Pixabay

2. Biken door de bossen
—————————

Voor liefhebbers van wandelen en fietsen is het Nationaal Park Duinen van Texel (2) een walhalla. Stap op je mountainbike voor een spannende off the road route door duinvalleien, bossen en heidevelden. Geen fietsen mee? Geen nood, bij Bicycle De Koog (3) kun je ze huren. Of ga met een boswachter op natuurexcursie, op jacht naar zeldzame planten en roofvogels. Een van de paden leidt naar natuurcentrum Ecomare (4), midden in het park. Daar helpen ze zieke en verdwaalde zeehondjes en andere revaliderende zeedieren. Je kunt het voederen van roggen en bruinvissen meemaken in de buitenbasins, en binnen is een museum waar je alles te weten komt over de mooie natuur in de Texelse duinen.

3. Waterpret
—————-

Texel is een heerlijk eiland voor waterliefhebbers. Het zeewater op Texel is schoon en zwemmen is langs het hele Noordzeestrand toegestaan. Ga je op een afgelegen plek zwemmen? Ga dan niet verder dan tot aan je middel de zee in. De Texelse kust staat bekend om plotse stromingen en verraderlijke dieptes. Langs het strand waait meestal een aangenaam windje, dus ook kitesurfers komen er graag. Kitesurfschool Texel (5) ligt vanaf Ecomare via de Ruijslaan naar het strand. Daar ligt ook strandpaviljoen Paal 17 (6), dé hotspot voor kiters en de beste kiteplek van het eiland. Wil je je een keer en échte zeebonk voelen, maak dan een tocht op een heuse visserskotter, met de klinkende naam Walrus TX20. Je helpt de bemanning met garnalenvissen en op de zandbanken langs de kust liggen vaak zeehonden die je van dichtbij kunt bekijken. Boek de tocht bij Het Wad Op (7).

4. Op een drafje
——————–

Houd je het liever droog, dan kun je Texel ook te paard verkennen. Heerlijk bij ondergaande zon over het strand galopperen of rustig door de schuimende branding stappen. Ruiters die zonder eigen paard op Texel zijn, kunnen zich aanmelden bij diverse maneges voor een georganiseerde strandrit. Bij Manege Elzenhof (8) bijvoorbeeld, waar begeleiders zowel gevorderde als beginnende rijders meenemen op heerlijke bosritten. Het is zelfs mogelijk om je eigen paard mee te nemen naar Texel! Er zijn verschillende accommodaties waar de paarden van gasten kunnen worden gestald, en paarden kunnen in een trailer ook mee op de autodekken van veerdiensten.

wadden_plezier_paardrijden.jpg

5. … en in de lucht
———————–

Is het je allemaal nog een beetje te tam: ter land, ter zee en te paard? Dan maar de lucht in! Zwevend als een vogel boven de aarde, dat moet je toch een keer meegemaakt hebben! Op Texel zijn veel zogenoemde Paracentra, waar cursussen op elk niveau worden gegeven. Als onervaren ‘para’, zoals dat heet, kun je een tandemsprong maken. Je stapt dan een piepklein vliegtuigje in en wordt vastgekoppeld aan een instructeur. Op een hoogte van minimaal drie kilometer schuift de deur open en samen met je jumpmaster val je met een snelheid van ongeveer 200 kilometer per uur naar beneden… Krijg je al zin? Bij Paracentrum Texel (9) krijg je na afloop ook nog een foto van het moment dat je boven de wolken het vliegtuig uit schuift!

### Do’s en don’ts van wadlopen

Wadlopen is een van de fijnste buitenactiviteiten die er zijn, maar je moet wel een aantal regels in acht nemen. Heel belangrijk is: doe schoenen aan die goed aan je voeten blijven zitten. Je zult de eerste niet zijn die op blote voeten verder moet, omdat je diep in de modder wegzakt en je benen er zonder schoenen weer uit trekt. Ga ook nooit op eigen gelegenheid het Wad op. Drink geen alcohol tijdens het wadlopen, maar neem voldoende calorierijke voeding en drinken mee. Zorg voor warme en winddichte bovenkleding! En stop waardevolle items als horloges, mobieltjes en camera’s in een dry bag.

### Eten en drinken

Texel heeft ontzettend veel leuke restaurantjes en De Koog is inmiddels bijna een culinair dorp geworden. Bij Bistro 110 (10), kun je na het wadlopen bijkomen met een warme kop koffie met grootmoeders appel-kaneeltaart. Bij Whiskybar Restaurant Het Kompas (11), krijg je weer wat kleur op je wangen na een bloedstollende parachutesprong.

### Overnachten

Op Texel kun je lekker slapen in hotels in De Koog, Den Burg, en De Cocksdorp.

### Top 3 écht Texels

Juttertje, pittig Texels kruidenbitter dat genoemd is naar de vroegere strandjutters.

Schapenwol, de wol van Texelse schapen staat bekend om haar goede kwaliteit.

Bier, Texel heeft een groot aantal eigen speciaalbieren zoals Texelse Springtij en Texels Skuumkoppe.

### Contacten

1. Wadloopcentrum Fryslân: De Morgenzon 14, 9151 KM Holwerd,
2. Nationaal Park Duinen van Texel: Texel, +31 222317741
3. Bicycle De Koog: Brink 6, 1796 AJ De Koog, Texel, +31 222327027
4. Ecomare: Ruijslaan 92, 1796 AZ, De Koog, Texel, +31 222317741
5. Kitesurfschool Texel: Ruijslaan 96, 1796 AZ De Koog, Texel,
6. Paal 17: Ruyslaan 96, 1796 AZ De Koog, Texel, +31 222317614
7. Het Wad Op: Haven 8, 1792 AE Oudeschild, Texel, +31 651528174
8. Manege Elzenhof: Bosrandweg 252, 1796 NK De Koog, Texel, +31 222317469
9. Paracentrum Texel: Postweg 128, 1795 JS De Cocksdorp Texel, +31 222311464
10. Bistro 110: Dorpsstraat 110, 1796 CE De Koog, Texel, +31 222319540
11. Whiskybar Restaurant Het Kompas: Herenstraat 7, 1797 AE Den Hoorn Texel, +31 222319360″