Top 8 culinaire hoogtepunten in Gent
“‘Amai, da’s lekker!’ Oefen maar vast op de uitspraak, want dat ga je heel vaak zeggen als je in Gent bent. Van vis- en vleesklassiekers en veggiehotspots tot zoete zondigheden en grensoverschrijdende gastronomie: op culinair vlak heeft deze stad écht alles in huis.
1. ### Uit het water
Wie Gent wil proeven, kan er niet omheen: Gentse waterzooi. Dit eenpansgerecht met vis, aardappelen, groente en room werd al in de Middeleeuwen veelvuldig gegeten. Tegenwoordig vind je deze maaltijdsoep op zo’n beetje elke menukaart terug, zoals bij Brasserie ‘t Vosken (1). Geen visliefhebber? Soms wordt waterzooi bereid met kip in plaats van vis. Nog zo’n klassieker: moules-frites, dat als het nationale gerecht van België wordt beschouwd. Logisch ook. Zeeuwse mosselen, een glas Belgisch bier en dikke Vlaamse frieten erbij: veel Belgischer dan dit wordt het niet.
2. ### Van het land
Midden in de stad vind je het Groot Vleeshuis (2), een oude markthal waarin vroeger het vlees werd verkocht en nu het promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten is gevestigd. Je kunt er niet alleen terecht voor heel veel informatie, maar ook voor een ontbijtje, lunch, borrel of proeverij. Bestel bijvoorbeeld een plankje met verschillende worstjes en drink er Roomer bij, een aperitief op basis van vlierbloesem. Aan de houten gebinten van het immens hoge plafond van het vleeshuis hangen Gandahammen te drogen, ook een van de lokale specialiteiten. Nog meer vlees proeven? Gentenaren zijn verzot op stoven, wat je terugziet in de vorm van Gentse stoverij (een soort hachee) en hutsepot (winterse stoofschotel met aardappels en groenten). Of ga op de culinaire toer en schuif aan bij Balls & Glory (3). Bij dit restaurant van tv-kok Wim Ballieu eet je een ouderwets lekkere gehaktbal met een bijzondere vulling, zoals champignon-truffel of asperge-ei.
3. ### Vlees noch vis
Je zou het misschien niet meteen denken, maar Gent is met het grootste aantal vegetarische restaurants per hoofd van de bevolking officieel de Veggiehoofdstad van Europa. De stad riep zijn inwoners zelfs op om voortaan mee te doen aan Donderdag Veggiedag, voor een betere gezondheid en een beter klimaat. Vegalovers kunnen hier dus hun hart ophalen. Bijvoorbeeld bij de gezonde fastfoodbar Greenway (4) in de hippe wijk Kouter. Een klassieke vegasnack in Gent: kroakemandels, geroosterde en gezouten erwten die je eet uit een puntzak, bijvoorbeeld tijdens de Gentse Feesten in juli. Handig: via de website van Visit Gent kun je een veggieplan downloaden, een plattegrond met alle vegetarische restaurants van de stad.
4. ### Zoet in het eten
Zoete jongens, die Belgen. Pralines, wafels, sneeuwballen: hier kom je wel aan je dagelijkse suikertaks. Met op elke straathoek een chocolaterie of wafelkraam is het moeilijk om de zoete verleidingen te weerstaan, en gelukkig hoeft dat ook niet. Bij Max (5), het oudste wafelrestaurant van de stad, mag je er zelfs uitgebreid de tijd voor nemen, want aan take-away doen ze niet. Goede reden dus om even op het gezellige terrasje te gaan zitten. Ook populair in Gent zijn cuberdons, die ook wel ‘neuzekes‘ worden genoemd. Deze zachte snoepjes met frambozensmaak scoor je onder andere bij Confiserie Temmerman (6), waar nog veel meer nostalgisch snoepgoed wordt verkocht.
5. ### Pintparadijs
Zeg je België, dan zeg je bier. In Gent zijn ze niet vies van het goudgele gerstenat. Sterker nog: er zijn allerlei cafés waar je terecht kunt voor pintproeverijen. Populair is Het Waterhuis aan de Bierkant (7), waar ze niet alleen grossieren in bier, maar ook in woordgrappen. Zo heet een glas frisdrank hier ‘slap spel’ en bestel je wijn als ‘alcohol zonder bier’. Niet dat je eraan toekomt dat te drinken, want er staan meer dan 160 bieren op de kaart. Val ook zeker even binnen bij Praatcafé De Dulle Griet (8), een oude herberg waar de tijd stil lijkt te staan. Pas op: bestel je hier een Max-biertje, dan moet je een schoen uittrekken. Het enige bier dat nog in de stad wordt gebrouwen, is Gentse Gruut. Bij Brouwerij Gruut (9) kun je een rondleiding krijgen of – voor de echte fan – je opgeven voor een 3 uur durende bierwandeling door de stad.
6. ### Sterallures
Ze begonnen ooit als onbekende bloggers over Vlaamse gastronomie, maar inmiddels zijn Kobe Desramaults, Olly Ceulenaere en Jason Blanckaert – alias de Flemish Foodies – misschien wel de bekendste chefs van Vlaanderen. De drie bevriende topkoks, die ieder al op hun 25e een Michelin-ster op zak hadden, wisten met hun blog en bijbehorende food-events Gent op de culinaire kaart te zetten. Inmiddels hebben ze alle drie een eigen restaurant in de stad. Wie op topniveau wil dineren, reserveert dus een tafel bij De Vitrine (10) (Kobe), Publiek (11) (Olly) of J.E.F. (12) (Jason).
7. ### Brood nodig?
Ook voor wie er rond lunchtijd nog niet aan toe is om mosselen, waterzooi of Gentse stoverij te eten, is er genoeg te proeven in Gent. Bij Het Brood-Huys (13) kun je terecht voor een uitgebreid ontbijt, lunch of brunch met – je raadt het al – vers brood en heel veel meer. Voor een bammetje van sterrenkwaliteit ga je naar De Superette (14), de ambachtelijke bakkerij van Flemish Foodie Kobe Desremaults. Je kunt er van ontbijt tot diner aanschuiven of brood meenemen dat ter plekke in de houtoven wordt gebakken.
8. ### Proef de stad
Ze zijn niet gek in Gent: ze weten dondersgoed dat ze ontzettend veel te bieden hebben op gastronomisch vlak. Er worden dan ook allerlei culinaire verkenningstochten georganiseerd in de stad. Van een historische wandeling met cocktails, hapjes en trappistenbier tot ‘Sneukelen met stijl’ (een zoektocht voor zoetekauwen). Je boekt zo’n georganiseerde wandel-, fiets- of speurtocht bijvoorbeeld bij Vizit (15).
Simply the rest
——————-
In Gent houden ze van lekker eten, maar ze houden er niet van verspilling. Daarom is het Restorestje in het leven geroepen. Deze hippe doggybag is een zege voor de kleine eter: bij meer dan honderd restaurants in de stad kun je zonder gêne vragen of je dat wat je niet op krijgt, mag meenemen. Een van de deelnemers: Brasserie Pakhuis (16), waar de kwaliteit van het eten net zo spectaculair is als het chique interieur. Extra reden dus om je restje mee te vragen.
Eten & drinken
——————
In Gent struikel je letterlijk over de gezellige restaurants en cafés. Vooral in het Middeleeuwse buurtje Patershol kun je je lol op. Proef bijvoorbeeld de beroemde ribbetjes bij Amadeus I (17). Ook op en rond de Graslei, Korenlei en Vrijdagmarkt wemelt het van de eet- en drink-adressen. Iets buiten het centrum maar niet minder gezellig: stadsdeel ‘De Zuid’ en het hippe en alternatieve Kouter. Wie liever over de grens eet, moet naar Oudburg, de straat waarin zo’n beetje elke wereldkeuken is vertegenwoordigd.
Top 3 culinaire festivals
—————————–
– Mei: Gent Smaakt!, walhalla voor foodies in en rond de Stadshal, van garnaalkroketten en abdijbier tot kaas en chocola.
– Mei-juni: Restaurantweek, jaarlijks foodfeest waar je een gastronomisch driegangendiner eet voor een spotprijs.
– Augustus: Gents Bierfestival, proeverij van meer dan 100 bieren.
Overnachten
—————
Na al dat eten en drinken moet er ook worden geslapen en dat kan gelukkig op heel veel plekken in Gent. Boek bijvoorbeeld een hotel in het centrum, in de buurt van de Middeleeuwse wijk Patershol: dan slaap je op loopafstand van veel gezellige restaurantjes. Of zoek een slaapplek in de buurt van de Vrijdagmarkt. Ga je met een groep vrienden of met je gezin op vakantie naar Gent? Boek dan een fijn vakantiehuis in de stad.
Contacten
————-
1. Brasserie ‘t Vosken: Sint-Baafsplein 19, 9000 Gent, +32 92257361
2. Groot Vleeshuis: Groentenmarkt 7, 9000 Gent, +32 92232324
3. Balls & Glory: Jakobijnenstraat 6, 9000 Gent, +32 486678776
4. Greenway: Nederkouter 42, 9000 Gent, +32 92690769
5. Max: Goudenleeuwplein 3, 9000 Gent, +32 92239731
6. Confiserie Temmerman: Kraanlei 79, 9000 Gent, +32 92795901
7. Het Waterhuis aan de Bierkant: Groentenmarkt 9, 9000 Gent, +32 92250680
8. Praatcafé De Dulle Griet: Vrijdagmarkt 50, 9000 Gent, +32 92242455
9. Brouwerij Gruut: Rembert Dodoensdreef, 9000 Gent, +32 92690269
10. De Vitrine: Brabantdam 134, 9000 Gent, +32 93362808
11. Publiek: Ham 39, 9000 Gent, +32 93300486
12. J.E.F.: Lange Steenstraat 10, 9000 Gent, +32 93368058
13. Het Brood-Huys: Jakobijnenstraat 12, 9000 Gent, +32 92257765
14. De Superette: Guldenspoorstraat 29, 9000 Gent, +32 92780808
15. Vizit: Hof ten Walle 1, 9000 Gent, +32 92337689
16. Brasserie Pakhuis: Schuurkenstraat 4, 9000 Gent, +32 92235555
17. Amadeus I: Plotersgracht 8-10, 9000 Gent, +32 497438571″
More Articles With Eten en drinken
Als je naar Menorca op vakantie gaat, is naast het bezoeken van de vele stranden, lekker eten waarschijnlijk iets wat hoog op je to-do lijstje staat. Nou, dan…
Ben je op zoek naar culinaire hoogstandjes, dan ben je in Breda aan het goede adres. De stad heeft een groot aantal toprestaurants….
Een stedentrip naar Brugge op de planning? Lees dan deze tips voor de restaurants waar je het lekkerst kunt eten in Brugge.
De eerste etappe van jullie reis gaat naar de oude stad. Geniet hier van een uitgebreide verkenningstocht door de levendigste wijk van San…
Praag staat bekend om haar gezellige restaurants en cafeetjes, maar bij de hoofdstad van Tsjechië denken veel mensen vooral aan gerechten met vlees. Toch is de…