CyprusEuropa

Image for Haven van Paphos inclusief een baai of haven en een kuststadje

Onder het zand van dit met stranden bezaaide mediterrane eiland bevinden zich Griekse en Romeinse ruïnes. Het eiland bestaat uit een Turks en Grieks gedeelte.

Door de eeuwen heen is Cyprus herhaaldelijk in handen geweest van Oosterse en Westerse rijken. Vandaag de dag bestaat het noordoosten van het eiland een Turkse enclave, gescheiden van de onafhankelijke natie van Griekse afkomst in het zuidwesten. Door zijn ingewikkelde verleden ligt Cyprus bezaaid met archeologische vindplaatsen en eeuwenoude Griekse, Romeinse en Ottomaanse gebouwen. Daarnaast vind je er gouden mediterrane stranden, blauwgroen kristalhelder water en leuke badplaatsen.

Bezoek het zuidoosten van Cyprus voor de populairste stranden van het eiland. Zo vind je bij Protaras het Fig Tree Bay-strand, dat wordt beschermd door een klein eiland. In de buurt ligt ook het Konnos Bay-strand, een klein, prachtig strand met kalme wateren binnen een smalle inham. Verder is de zuidelijke kust van het schiereiland ten oosten van Ayia Napa zeker het verkennen waard. Hier tref je namelijk een netwerk van zeegrotten langs lage, zandstenen kliffen aan. Na zonsondergang op zoek naar een gezellige avond uit? Bezoek Ayia Napa, een plaats die bekend staat als een van de drukste van het eiland.

De beste historische attracties zijn aan de westkant van het eiland te vinden. Zo is de hele stad Paphos, gelegen aan de westkust, dankzij zijn erfgoed uitgeroepen tot Werelderfgoedlocatie van UNESCO. Bezoek de 3e-eeuwse Tombes der Koningen, een groot grafcomplex waar ooit de lichamen van eeuwenoude aristocraten werden bewaard. Een andere aanrader is de Rots van Aphrodite, een rots aan de kust waarvan al een lange tijd gedacht wordt dat het de geboorteplek is van de godin Aphrodite. Bezoek de stad Limassol aan de zuidkust van Cyprus. Begeef je richting het westen voor de goed bewaard gebleven overblijfselen van de eeuwenoude stad Kourion, met onder andere een Grieks-Romeins theater en 5e-eeuwse basiliek.

Verder is je reis naar Cyprus niet compleet zonder een bezoek aan zijn binnenlandse hoofdstad, Nicosia (Lefkosia). Hier vind je onder andere de Groene Grens, die Cyprus in tweeën splitst. Europese of Amerikaanse inwoners kunnen de grens vrij oversteken, maar anderen hebben hier mogelijk een visum voor nodig. Bezoek het oude stadscentrum, omgeven door een eeuwenoude zandstenen muur, en proef de Cypriotische keuken bij een van de vele restaurants van uitstekende kwaliteit in de stad.

Bezoek het mediterrane, historische eiland Cyprus via de internationale luchthaven van Larnaca of Paphos.

Populaire steden in Cyprus

Larnaca
Larnaca

Staat bekend om Stranden, Bars en Zee

…"

Rots van Aphrodite toont een kiezelstrand
Paphos

Staat bekend om Stranden, Havens en Rustgevend

…"

Kasteel Kolossi inclusief historische architectuur, een tuin en een kasteel
Limassol

Staat bekend om Stranden, Zwemmen en Jachthavens

…"

Kourion-ruïnes toont moderne architectuur
Episkopi

Staat bekend om Vriendelijke mensen, Avontuurlijk en Historische gebouwen

…"

Redenen voor een bezoekje

Kyrenia

Staat bekend om Kasteel, Historische gebouwen en Kerken

…"

Egkomi

Staat bekend om Bars, Zwemmen en Wolkenkrabbers

…"

Popular things to do in Cyprus

Rots van Aphrodite
Image for Rots van Aphrodite

Rots van Aphrodite

Paphos

Beeld je een Griekse godin in die rond deze merkwaardige rots opduikt uit het schuimende water. Blijf in de buurt voor een betoverende zonsondergang.

Sint-Lazaruskerk
Image for Sint-Lazaruskerk

Sint-Lazaruskerk

Stadscentrum van Larnaca

Kies voor een kijkje bij dit 9e-eeuwse religieuze gebouw en luister naar het fascinerende Bijbelverhaal vol wonderen. Daarnaast kun je hier de wat beschouwd wordt als de heilige graftombe van Lazarus bezoeken.

Tombes van de Koningen
Image for Tombes van de Koningen

Tombes van de Koningen

Paphos

Verken het ondergrondse netwerk van tunnels en zie de majestueuze catacomben van meer dan 2000 jaar oud.