Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Zoek door meer dan 1.000.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Kies uit meer dan een miljoen vluchten, hotels of pakketten

Expedia berekent geen extra kosten als je een hotelboeking wijzigt of annuleert

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

De ruïnes van de oude Protestantse kerk en het nieuw gebouwde moderne heiligdom staan zij aan zij, en vormen samen een symbool dat zowel vernietiging door oorlog als wederopbouw weerspiegelt.

De Kaiser-Wilhelm-herdenkingskerk, ook kortweg Gedächtniskirche genoemd, is een beroemde bezienswaardigheid in Charlottenburg, dat ooit het centrum van West-Berlijn was. In 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd deze laat-19e-eeuwse neoromaanse kerk verwoest door de bommen van de geallieerden. Begin jaren 60 werd een nieuwe achthoekige kerktoren gebouwd naast de ruïnes van de oorspronkelijke kerk. De oude kerktoren en de nieuwe klokkentoren staan naast elkaar en symboliseren op een bijzondere manier de verwoesting en de drang tot wederopbouw van Berlijn.

De herdenkingskerk werd gebouwd in opdracht van Keizer Wilhelm II ter nagedachtenis aan zijn grootvader, de voormalige Duitse keizer en koning van Pruisen. Het gebouw is gedecoreerd met sierlijke details en vormt een opmerkelijk contrast met het omringende moderne winkelgebied. In 1943 brandde het na bombardementen bijna tot de grond toe af. Alleen de ingangshal en de toren, die door de lokale bevolking ook wel de 'holle kies' wordt genoemd, bleven gespaard. Tijdens de wederopbouw werden aan weerszijden van de ruïne twee nieuwe kerkgebouwen opgetrokken.

Bekijk de moderne kerk en de foyer en bewonder het oogstrelende interieur. Het gebouw heeft een achthoekige vorm en is voorzien van een honingraatstructuur waarin blauwe, rode en gele glas-in-loodmozaïeken zijn verwerkt. Bewonder de figuur van Christus die lijkt te zweven in de ruimte, en het met goud, zilver en kristallen bezette kruis op het altaar.

Aan de andere kant van de ruïne van de oude kerk staan de kapel en de nieuwe klokkentoren, die maar liefst 53 meter hoog is. De klokkentoren beschikt over zes bronzen klokken die worden geluid tijdens verschillende evenementen, rond kerkdiensten of bij herdenkingen.

Bezoek de herdenkingsexpositie die is gehuisvest in de beschadigde oorspronkelijke kerktoren. Je vindt er onder meer ingewikkelde Bijbelse mozaïeken en bijzondere vlakreliëfsculpturen. Ook hangen hier 16 panelen waarop de geschiedenis en de verwoesting van de kerk worden uitgebeeld. En op verschillende plekken kun je symbolen van oorlog en vrede bezichtigen.

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche staat aan de Breitscheidplatz in het Berlijnse stadsdeel Charlottenburg, nabij de dierentuin. De kerk is gratis toegankelijk. Op zondagen vindt tweemaal daags een kerkdienst plaats. De kerk is dagelijks geopend en in het moderne complex worden ook met regelmaat concerten gegeven, zoals kooroptredens en orgelrecitals.

Je kunt gratis deelnemen aan een rondleiding rond de kerk en de gedenkplaats. Deze rondleiding duurt ongeveer 30 minuten. Je kunt ook een groepsrondleiding boeken, maar hiervoor wordt een kleine vergoeding gevraagd.  Raadpleeg de officiële website van de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche voor informatie over het tijdschema en de vertrekpunten van de gratis rondleidingen.


Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche Reisgids


Kaart

Beste hotelaanbiedingen in Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Alle 1.417 accommodaties in de buurt van Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche bekijken
Hotel Berlin, Berlin € 72
Hotel Berlin, Berlin

Hotel Berlin, Berlin

Lützowplatz 17, Berlijn, BE
   
  4.5 van 5.0 Sterren

  Dit luxe hotel ligt in Stadscentrum, binnen 3 km afstand van Potsdamer Platz, Brandenburger Tor en Rijksdaggebouw. Ook Museum Haus am Checkpoint Charlie en Galéries Lafayette liggen binnen 5 km afstand. Metrostation Nollendorfplatz ligt op 8 minuten lopen en naar Metrostation Wittenbergplatz is het 10 minuten lopen.

  Steigenberger Hotel Berlin € 87
  Steigenberger Hotel Berlin

  Steigenberger Hotel Berlin

  Los-Angeles-Platz 1, Berlijn, BE
    
   5.0 van 5.0 Sterren

   Dit luxe hotel ligt in Charlottenburg-Wilmersdorf, binnen 5 minuten lopen van Kurfürstendamm en Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Ook Europa Center en Kaufhaus des Westens liggen binnen 10 minuten lopen. Metrostation Kurfurstendamm ligt op 5 minuten lopen en naar Metrostation Zoologischer Garten is het 6 minuten lopen.

   MEININGER Hotel Berlin Tiergarten € 37
   MEININGER Hotel Berlin Tiergarten

   MEININGER Hotel Berlin Tiergarten

   Turmstrasse 25-26, Berlijn
     
    3.5 van 5.0 Sterren

    Dit gezinsvriendelijke hotel in Berlijn ligt vlak bij de luchthaven, binnen 2 km afstand van Großer Tiergarten, Siegessäule en Schloss Bellevue. Ook Rijksdaggebouw en Brandenburger Tor liggen binnen 3 km afstand. Metrostation Turmstraße ligt op maar 3 minuten lopen en naar Metrostation Birkenstraße is het 11 minuten lopen.

    Waldorf Astoria Berlin € 196
    Waldorf Astoria Berlin

    Waldorf Astoria Berlin

    Hardenbergstr. 28, Berlijn, BE
      
     5.0 van 5.0 Sterren

     Dit gezinsvriendelijke hotel in Berlijn ligt vlak bij de luchthaven, binnen 5 km afstand van Zoologischer Garten Berlin, Potsdamer Platz en Brandenburger Tor. Ook Rijksdaggebouw en Museum Haus am Checkpoint Charlie liggen binnen 5 km afstand. Metrostation Zoologischer Garten ligt op maar 2 minuten lopen en naar Station Zoologischer Garten is het 3 minuten lopen.

     Hampton by Hilton Berlin City West € 83
     Hampton by Hilton Berlin City West

     Hampton by Hilton Berlin City West

     Uhlandstr. 188-189, Berlijn, BE
       
      3.5 van 5.0 Sterren

      Dit hotel ligt in Charlottenburg-Wilmersdorf, binnen 15 minuten lopen van Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche en Zoologischer Garten Berlin. Ook Potsdamer Platz en Brandenburger Tor liggen binnen 5 km afstand. Metrostation Uhlandstraße ligt op maar 3 minuten lopen en naar Station Savignyplatz is het 6 minuten lopen.

      Hotel Riu Plaza Berlin € 65
      Hotel Riu Plaza Berlin

      Hotel Riu Plaza Berlin

      Martin Luther Strasse 1, Berlijn, Berlin
        
       4.0 van 5.0 Sterren

       Dit milieuvriendelijke hotel ligt in Schöneberg, binnen 15 minuten lopen van Kaufhaus des Westens, Zoologischer Garten Berlin en Europa Center. Metrostation Wittenbergplatz ligt op maar 4 minuten lopen en naar Metrostation Nollendorfplatz is het 9 minuten lopen.

       Hotel Bristol Berlin € 95
       Hotel Bristol Berlin

       Hotel Bristol Berlin

       Kurfuerstendamm 27, Berlijn, BE
         
        5.0 van 5.0 Sterren

        Dit gezinsvriendelijke hotel in Berlijn ligt in een winkelbuurt, binnen 5 minuten lopen van Kurfürstendamm en Theater des Westens. Ook Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche en Europa Center liggen binnen 10 minuten lopen. Metrostation Uhlandstraße ligt op maar 2 minuten lopen en naar Metrostation Kurfurstendamm is het 3 minuten lopen.

        Pullman Berlin Schweizerhof € 98
        Pullman Berlin Schweizerhof

        Pullman Berlin Schweizerhof

        Budapester Str. 25, Berlijn, BE
          
         5.0 van 5.0 Sterren

         Dit luxe hotel ligt in Stadscentrum, binnen 5 minuten lopen van Regeringskwartier, Kurfürstendamm en Zoologischer Garten Berlin. Ook Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche en Europa Center liggen binnen 10 minuten lopen. Metrostation Zoologischer Garten ligt op 9 minuten lopen en naar Metrostation Wittenbergplatz is het 10 minuten lopen.