Begin van hoofdinhoud
Door de reisadviezen rond het coronavirus (Covid-19) zijn sommige bestemmingen op bepaalde datums mogelijk niet beschikbaar. Meer info.
Door de reisadviezen rond het coronavirus (Covid-19) zijn sommige bestemmingen op bepaalde datums mogelijk niet beschikbaar. Meer info.
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Zoek door meer dan 1.000.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Leden besparen 10% meer op geselecteerde hotels, auto’s en vakantiehuizen. Registreer je vandaag nog.

Gratis annulering bij de meeste hotels, omdat flexibiliteit belangrijk is.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

De ruïnes van de oude Protestantse kerk en het nieuw gebouwde moderne heiligdom staan zij aan zij, en vormen samen een symbool dat zowel vernietiging door oorlog als wederopbouw weerspiegelt.

De Kaiser-Wilhelm-herdenkingskerk, ook kortweg Gedächtniskirche genoemd, is een beroemde bezienswaardigheid in Charlottenburg, dat ooit het centrum van West-Berlijn was. In 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd deze laat-19e-eeuwse neoromaanse kerk verwoest door de bommen van de geallieerden. Begin jaren 60 werd een nieuwe achthoekige kerktoren gebouwd naast de ruïnes van de oorspronkelijke kerk. De oude kerktoren en de nieuwe klokkentoren staan naast elkaar en symboliseren op een bijzondere manier de verwoesting en de drang tot wederopbouw van Berlijn.

De herdenkingskerk werd gebouwd in opdracht van Keizer Wilhelm II ter nagedachtenis aan zijn grootvader, de voormalige Duitse keizer en koning van Pruisen. Het gebouw is gedecoreerd met sierlijke details en vormt een opmerkelijk contrast met het omringende moderne winkelgebied. In 1943 brandde het na bombardementen bijna tot de grond toe af. Alleen de ingangshal en de toren, die door de lokale bevolking ook wel de 'holle kies' wordt genoemd, bleven gespaard. Tijdens de wederopbouw werden aan weerszijden van de ruïne twee nieuwe kerkgebouwen opgetrokken.

Bekijk de moderne kerk en de foyer en bewonder het oogstrelende interieur. Het gebouw heeft een achthoekige vorm en is voorzien van een honingraatstructuur waarin blauwe, rode en gele glas-in-loodmozaïeken zijn verwerkt. Bewonder de figuur van Christus die lijkt te zweven in de ruimte, en het met goud, zilver en kristallen bezette kruis op het altaar.

Aan de andere kant van de ruïne van de oude kerk staan de kapel en de nieuwe klokkentoren, die maar liefst 53 meter hoog is. De klokkentoren beschikt over zes bronzen klokken die worden geluid tijdens verschillende evenementen, rond kerkdiensten of bij herdenkingen.

Bezoek de herdenkingsexpositie die is gehuisvest in de beschadigde oorspronkelijke kerktoren. Je vindt er onder meer ingewikkelde Bijbelse mozaïeken en bijzondere vlakreliëfsculpturen. Ook hangen hier 16 panelen waarop de geschiedenis en de verwoesting van de kerk worden uitgebeeld. En op verschillende plekken kun je symbolen van oorlog en vrede bezichtigen.

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche staat aan de Breitscheidplatz in het Berlijnse stadsdeel Charlottenburg, nabij de dierentuin. De kerk is gratis toegankelijk. Op zondagen vindt tweemaal daags een kerkdienst plaats. De kerk is dagelijks geopend en in het moderne complex worden ook met regelmaat concerten gegeven, zoals kooroptredens en orgelrecitals.

Je kunt gratis deelnemen aan een rondleiding rond de kerk en de gedenkplaats. Deze rondleiding duurt ongeveer 30 minuten. Je kunt ook een groepsrondleiding boeken, maar hiervoor wordt een kleine vergoeding gevraagd.  Raadpleeg de officiële website van de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche voor informatie over het tijdschema en de vertrekpunten van de gratis rondleidingen.


Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche Reisgids


Kaart

Beste hotelaanbiedingen in Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Alle 1.454 accommodaties in de buurt van Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche bekijken
Hotel Panorama Am Adenauerplatz € 38
Hotel Panorama Am Adenauerplatz

Hotel Panorama Am Adenauerplatz

Lewishamstraße 1, Berlijn
   
  0.0 van 5.0 Sterren

  Dit hotel ligt in Charlottenburg-Wilmersdorf, binnen 2 km afstand van Schaubühne, Kurfürstendamm en Deutsche Oper Berlin. Ook Messe Berlin en Zoologischer Garten Berlin liggen binnen 3 km afstand. Metrostation Adenauerplatz ligt op maar 2 minuten lopen en naar Station Charlottenburg is het 7 minuten lopen.

  Waldorf Astoria Berlin € 240
  Waldorf Astoria Berlin

  Waldorf Astoria Berlin

  Hardenbergstr. 28, Berlijn, BE
    
   5.0 van 5.0 Sterren

   Dit gezinsvriendelijke hotel in Berlijn ligt vlak bij de luchthaven, binnen 5 km afstand van Zoologischer Garten Berlin, Potsdamer Platz en Brandenburger Tor. Ook Rijksdaggebouw en Museum Haus am Checkpoint Charlie liggen binnen 5 km afstand. Metrostation Zoologischer Garten ligt op maar 2 minuten lopen en naar Station Zoologischer Garten is het 3 minuten lopen.

   Upper Room Hotel Kurfurstendamm € 38
   Upper Room Hotel Kurfurstendamm

   Upper Room Hotel Kurfurstendamm

   Rankestraße 3, Berlijn
     
    0.0 van 5.0 Sterren

    Dit hotel ligt in Charlottenburg-Wilmersdorf, vlak bij Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche en Kurfürstendamm. Ook Zoologischer Garten Berlin en Europa Center liggen binnen 10 minuten lopen. Metrostation Zoologischer Garten ligt op maar 4 minuten lopen en naar Metrostation Kurfurstendamm is het 5 minuten lopen.

    Hotel Bristol Berlin € 82
    Hotel Bristol Berlin

    Hotel Bristol Berlin

    Kurfuerstendamm 27, Berlijn, BE
      
     5.0 van 5.0 Sterren

     Dit gezinsvriendelijke hotel in Berlijn ligt vlak bij de luchthaven, binnen 5 minuten lopen van Kurfürstendamm en Theater des Westens. Ook Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche en Europa Center liggen binnen 10 minuten lopen. Metrostation Uhlandstraße ligt op maar 2 minuten lopen en naar Metrostation Kurfurstendamm is het 3 minuten lopen.

     Motel One Berlin-Upper West € 94
     Motel One Berlin-Upper West

     Motel One Berlin-Upper West

     Kantstrasse 163 - 165, Berlijn, BE
       
      0.0 van 5.0 Sterren

      Dit hotel ligt in Charlottenburg-Wilmersdorf, vlak bij Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche en Kurfürstendamm. Ook Theater des Westens en Europa Center liggen binnen 5 minuten lopen. Metrostation Zoologischer Garten ligt op maar 2 minuten lopen en naar Metrostation Kurfurstendamm is het 3 minuten lopen.

      Hotel Palace Berlin € 120
      Hotel Palace Berlin

      Hotel Palace Berlin

      Budapester Strasse 45, Berlijn, BE
        
       5.0 van 5.0 Sterren

       Dit luxe hotel ligt in Charlottenburg-Wilmersdorf, vlak bij Zoologischer Garten Berlin, Kurfürstendamm en Europa Center. Ook Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche en Kaufhaus des Westens liggen binnen 10 minuten lopen. Metrostation Zoologischer Garten ligt op maar 4 minuten lopen en naar Metrostation Kurfurstendamm is het 8 minuten lopen.

       Hampton by Hilton Berlin City West € 83
       Hampton by Hilton Berlin City West

       Hampton by Hilton Berlin City West

       Uhlandstr. 188-189, Berlijn, BE
         
        3.5 van 5.0 Sterren

        Dit hotel ligt in Charlottenburg-Wilmersdorf, binnen 15 minuten lopen van Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche en Zoologischer Garten Berlin. Ook Potsdamer Platz en Brandenburger Tor liggen binnen 5 km afstand. Metrostation Uhlandstraße ligt op maar 3 minuten lopen en naar Station Savignyplatz is het 6 minuten lopen.

        25hours Hotel Bikini Berlin € 119
        25hours Hotel Bikini Berlin

        25hours Hotel Bikini Berlin

        Budapester Str. 40, Berlijn, BE
          
         4.0 van 5.0 Sterren

         Dit hotel ligt in Charlottenburg-Wilmersdorf, binnen 5 minuten lopen van Zoologischer Garten Berlin en Berlin Aquarium. Ook Kaufhaus des Westens en Theater des Westens liggen binnen 10 minuten lopen. Metrostation Zoologischer Garten ligt op maar 3 minuten lopen en naar Station Zoologischer Garten is het 7 minuten lopen.