Bezoek Mercado de Abastos de Santiago, een van de bekendste versmarkten van Spanje, met honderden kraampjes vol groentes, zeevruchten, vlees, wijnen en sterke dranken. Hoewel de markt natuurlijk een populaire toeristenattractie is, kom je hier net zo veel lokale bewoners tegen. Veel van de restaurants en bars in de stad halen hier dagelijks hun producten vandaan.
De honderden kraampjes op de markt specialiseren in zeevruchten, vlees, brood, kaas, vleeswaren, kip, eieren, fruit, groentes en gezouten kabeljauw. Ga ook zeker langs bij de stalletjes buiten het hoofdgebouw, waar je normaal gezien lokale bewoners tegenkomt die hier een kleiner aanbod van producten verkopen.
De zeevruchten die aangeboden worden bij Mercado de Abastos de Santiago zijn bijzonder divers, met talloze verschillende soorten vis en schelpdieren. Ga op zoek naar een kraampje dat 'polbo á feira' verkoopt, een gerecht met octopus en een Galicische specialiteit. Kijk hoe men de octopus kookt, de tentakels in klein stukjes hakt en het gerecht kruidt. De octopus wordt normaal gezien geserveerd op een houten plankje, met cocktailprikkers om het te eten.
Kijk tijdens je wandeling over de markt ook uit naar andere lokale specialiteiten, zoals huisgemaakte 'liquor de café', gemaakt van suiker, koffie en cognac en 'tetilla', een bijzonder gevormde, halfharde kaas met een milde smaak. Ook vind je hier flessen met albariño, een droge, witte wijn gemaakt van de druiven uit de Galicische wijnstreek Rías Baixas.
Neem je aankopen mee naar het kleine restaurant aan de westkant van de markt, Churro-Manía genaamd. Het restaurant zal wat je ook gekocht hebt gebruiken om een maaltijd voor je klaar te maken tegen een fractie van de prijs die je betaalt voor een maaltijd in een normaal lokaal restaurant. Het is een uitstekende kans om Galicische producten te proeven waarvan je misschien niet weet hoe je ze thuis moet bereiden.
De Mercado de Abastos de Santiago ligt aan Rúa de Ameás, tussen PiazzaSan Fis de Solovio en de Santo Agostiño-kerk. De markt is maandag- t/m zaterdagochtend geopend, waarbij de meeste kraampjes aan het begin van de middag beginnen te sluiten.