Nunavut

Canada
Nunavut inclusief nachtleven, noorderlicht en varen
In juni schijnt de zon in Nunavut 24uur per dag. In het water zwemmen enorme narwals en ondergronds ijs drukt de aarde omhoog in dit Inuit-territorium in arctisch Canada.

Nunavut is het grootste en dunstbevolkte territorium van Canada. Het loopt van de streek ten noorden van Hudson Bay naar de eilanden die vanaf West-Groenland tot in de noordpoolcirkel lopen. Het grootste deel van de bevolking is Inuit, een inheems volk wiens voorvaderen al meer dan 3000jaar geleden in deze regio leefden. Verspreid over heel Nunavut liggen Inuit-dorpen langs de kust van enorme Arctische Eilanden, die bedekt zijn met ruige bergen en oeroude gletsjers. Ook voor enkele van de merkwaardigste dieren op aarde is dit hun thuis. Het territorium is fascinerend maar soms ook gevaarlijk. Houd er rekening mee dat als je geen getrainde, ervaren poolreiziger bent, het nodig is een goede gids in te huren.

Twee eilanden staan centraal in Nunavut: Baffineiland en Ellesmere-eiland. Boek een zomercruise, zodat het ijs gebroken is en navigatie tussen deze landmassa's en de kleinere eilanden mogelijk is.

Iqaluit is de hoofdstad van Nunavut en ligt aan de zuidkust van Baffineiland. Iqaluit is een van de meest stedelijke gebieden van de provincie. Er staan overheidsgebouwen en musea. In het Nunatta Sunakkutaangit Museum kun je kunst en voorwerpen bekijken die zijn gemaakt door lokale Inuit van vroeger en van nu. Neem de boot naar de overblijfselen van een 1000jaar oude Thule-nederzetting in het Qaummaarviit Territorial Park.

Op de noordelijke punt van Baffineiland kun je het plaatsje Arctic Bay bezoeken. Vanuit dit plaatsje kun je op een sneeuwscooter het mysterieuze Sirmilik National Park gaan verkennen. Tussen de gletsjers, morenen en nunataks (bergpieken), zie je allemaal vreemde rotsformaties, waaronder hoodoos (zuilen van rood zandsteen, gevormd door erosie) en pingo's (gebarsten heuvels die zijn ontstaan doordat een ondergrondse ijsmassa naar boven toe duwt). Reis door naar het noordelijkste eiland van Nunavut. Ellesmere-eiland heeft een kaal landschap dat eigenlijk vooral geschikt is voor doorgewinterde poolreizigers.

In Nunavut leven allerlei pooldieren. In Hudson Bay zwemmen bijvoorbeeld witte dolfijnen. En in het noordelijke water rondom Arctic Bay en Grise Fiord leven walrussen en narwals. Boek een walvisexcursie op het water en houd je fototoestel bij de hand.

Voor een avontuur in Nunavut vlieg je eerst naar de luchthaven van Iqaluit. De beste tijd om te gaan, is in de zomer, want in het noorden van Nunavut schijnt dan 24uur per dag de zon.

Populaire steden in Nunavut

Iqaluit
Iqaluit
Staat bekend om Sneeuwscooter rijden, Wandelen en Tours
Bezoek Iqaluit en geniet hier van de sneeuwscootermogelijkheden, de wandelroutes en de eilanduitzichten.
Cambridge Bay
Cambridge Bay
Staat bekend om Cultuur, Universiteiten en Historisch
Ontdek Cambridge Bay, zoals de cultuur, de universiteitssfeer, het historische erfgoed en meer!
Rankin Inlet
Rankin Inlet
Staat bekend om Sneeuwscooter rijden, Sleeën en Hockey
Hoog tijd voor een reis! Ontdek de sneeuwscootermogelijkheden, de hockeywedstrijden en het noorderlicht in Rankin Inlet.
Cape Dorset
Cape Dorset
Staat bekend om Natuurparken en Museums
Hoog tijd voor een reis! Ontdek de parken en de musea in Cape Dorset.
Pangnirtung
Pangnirtung
Staat bekend om Wandelen, Rivieren en Bergen
Zet Pangnirtung op je lijstje! Ontdek de wandelroutes, de rivier, de berguitzichten en meer.
Kimmirut
Kimmirut
Staat bekend om Natuurparken
Plan een reis naar Kimmirut! Hier kun je optimaal genieten van de parken en meer.