In het zuiden van het Gardameer vind je levendige badplaatsen met oude stadskernen en mooie boulevards, maar in het ongerepte noorden zijn het rust en natuur die het uitzicht bepalen. Hier vormen de uitlopers van de Alpen het decor voor een actieve vakantie.

Zeilen over het Gardameer

Met een oppervlakte van bijna 370 vierkante kilometer is er genoeg ruimte om te varen en altijd wel een plek waar de wind goed staat. Steek met gebolde zeilen het Gardameer over en leg aan in mooie havenplaatsjes, of neem een goed gevulde picknickmand mee en bekijk de omgeving vanaf het water. Rondom het meer vind je zeilscholen waar je boten kan huren en zeillessen kan nemen.

Via Lungo Sarca 20, 38062 Arco TN, Italië

Foto: Pixabay

Klimmen naar de mooiste uitzichtpunten

Op de hoge toppen rondom het Gardameer vind je spannende klimroutes die langs mooie uitzichtpunten en steile rotswanden lopen, maar je hoeft geen ervaren klimmer te zijn om je hieraan te wagen. Via ferrata is een bergsport waarbij je met behulp van stalen kabels een berg beklimt en een toegankelijke manier om het bergachtige gebied te bekijken. Rondom het meer vind je verschillende routes voor alle niveaus.

Via Paolina Caproni Maini 26/e, Arco, TN, Italia

Foto: Pixabay

Voor de durfals: paragliding

Echte waaghalzen nemen in het plaatsje Malcesine de kabelbaan omhoog naar de top van Monte Baldo, een bergketen aan de rechteroever van het Gardameer. Vanaf hier kun je al
bungelend aan een parachute naar beneden zweven en ondertussen genieten van ongehinderde uitzichten over het meer. Paragliding is in het begin reuze spannend, maar het vogelvrije gevoel is absoluut onbetaalbaar.

Monte Baldo

Foto: Pixabay

Met een kajak van strandje naar strandje

Een van de leukste manieren om het Gardameer te verkennen is per kajak of kano. Peddel op eigen kracht naar mooie stadjes, kleine dorpjes en verlaten strandjes die je vanaf de autoweg niet kan zien liggen. Je kunt kajaks huren bij campings, zeilscholen en in de grotere badplaatsen. Een kleine tip: probeer de middagzon zoveel mogelijk te vermijden en plan je boottochtje bij voorkeur in de ochtend of aan het eind van de middag.

Foci del Sarca, 38069 Torbole TN, Italië

Foto: Pixabay

Wandelen door de natuur

Van de bergachtige gebieden in het noorden tot de glooiende heuvellandschappen vol olijfbomen in het zuiden, rondom het Gardameer kun je ontzettend mooi wandelen. Langs de oevers liggen kilometers aan wandelpaden die leiden naar mooie dorpen en stille natuurgebieden. De mooiste plekken om te wandelen zijn wat mij betreft Monte Baldo en de hoogvlakte van Tignale, die precies aan de andere kant van het meer ligt.

Tignale

Foto: Pixabay