Actief eropuit in eigen land? Met deze vijf tips train je niet alleen je spieren, ook je zenuwen worden flink op de proef gesteld. Zo kun je een bijzondere wandeling maken waarbij je alleen maar rechtdoor gaat. Of je klimt van het hoogste punt naar het diepste punt van Utrecht. En als ultieme uitdaging kun je abseilen van de Rotterdamse Euromast.

DOM up en Under in Utrecht

Van het absolute hoogtepunt naar een donker dieptepunt. In 465 treden beklim je de eeuwenoude traptreden van de Domtoren in Utrecht. Na de zware inspanning word je beloond met een waanzinnig uitzicht over de grachtenstad. Eenmaal met beide benen terug op de grond daal je verder af naar DOM Under. Vijf meter onder het Domplein ontdek je de spannende historie van het middeleeuwse Utrecht.

Domplein 21, Utrecht

Foto: Daisy Scholte

Afsluitdijk wandelen

De Afsluitdijk is een knap staaltje Hollands watermanagement. De waterkering is 32,5 meter lang en verbindt Noord-Holland met Friesland. Tussen de groene dijk en de lange weg ligt een fietspad. Je kunt de tocht natuurlijk fietsen, maar de echte sportieveling gaat lopen over de Afsluitdijk. Stop dan wel even voor een kopje koffie bij de Souvenirskiosk. En als je echt niet meer verder kunt, is er halverwege een bushalte.

Afsluitdijk

Foto: Daisy Scholte

Wadlopen

Trek je hoge laarzen maar aan, anders krijg je natte voeten. Bij laag water wandel je van het vasteland naar Ameland of Schiermonnikoog. Tien of twintig kilometer door diepe stukken slik en lange geulen. Het eerste stuk is zwaar, maar als het vaste land uit zicht is lijkt het alsof je op een andere planeet bent beland. Het uitzicht is elke zware stap meer dan waard.

Wadlopen Friese Wad, Stemhuisstraat 30

Foto: Daisy Scholte

Abseilen van de Euromast

Op zoek naar de ultieme uitdaging? Abseilen vanaf de Euromast is alleen weggelegd voor de echte durfal. Op een hoogte van 100 meter klim je naar beneden met enkel een touw om je middel. Als je durft te kijken geniet je tijdens de afdaling van een adembenemend uitzicht over de metropool. Abseilen is veruit de beste manier om het Rotterdamse icoon te ervaren.

Parkhaven 20, Rotterdam

Foto: Dennis Jarvis, CC BY-SA 2.0

Suppen in Friesland

Oefen maar vast op je balans, want staand peddelen op een surfboard is helemaal hot. In het prachtige landschap van de Friese meren kun je heerlijk suppen. Staand op het water heb je ook nog eens het beste uitzicht. Suppen is niet alleen leuk, het is ook nog eens een goede work-out. Trek wel kleding aan die nat mag worden, want met een klein briesje lig je al snel overboord.

De Burd 25A, Heeg

Foto: Daisy Scholte