Het eiland Samos was ooit de woonplaats van bekende Griekse figuren als de wiskundige Pythagoras, de filosoof Epicurus en de historicus Herodotus. Tegenwoordig is het eiland vooral bekend dankzij haar natuurpracht. Met grotten, canyons en bergtoppen heeft Samos heel wat te bieden aan de sportieve reiziger. Vijf tips.

Hike naar de top van de Kerkis

De top van de Kerkisberg is 1433 meter hoog en kan in 3 tot 4 uur beklommen worden. Start bij de Grot van Pythagoras, waar je vanuit Votsalakia met de fiets of huurauto heen kunt. Daar volg je de pijltjes naar het Monastir Evangelistria, een 1000 jaar oud klooster dat door de nonnen in 2007 verlaten werd. Trek na een rustpauze verder tot aan de kapel Profitis Ilias. Daarna gaat het in een rechte lijn naar de top, waar je van prachtige vergezichten kunt genieten.

Kerkis, Marathokampos 831 02

Foto: My Samos Blog, CC BY-SA 2.0

Volg een van de vele mountainbikeroutes

Samos is een paradijs voor mountainbikers. Je kan zelf een fiets huren om het eiland te verkennen of je aansluiten bij een begeleide mountainbiketour. Het fietsnetwerk strekt zich uit van de kust tot diep in de bergen en loopt langs uitkijkpunten en dorpen. Kokkari is geliefd bij wie het graag kalm aan doet, terwijl ervaren mountainbikers graag off road gaan langs de routes die van de kust naar de top van de Karvouni-berg leiden.

Kokkari 831 00
Karvouni, Pithagorio 831 04

Foto: katiebordner, CC BY 2.0

Ga klimmen bij de kliffen nabij Karlovasi

Klimmers komen aan hun trekken bij het strand van Potami, vlak aan de haven van Karlovasi. Ter plekke zijn verschillende klimroutes uitgestippeld langs de kliffen, van gemakkelijk tot moeilijk. Wie een rustpauze nodig heeft, kan even afkoelen met zijn voeten in het water en na het klimmen kan je ook nog naar de waterval van Potami hiken. Dat is een avontuur op zich, want het pad is erg glibberig en op verschillende plekken onderbroken.

Potami Strand, Karlovasi

Foto: Tony Bevington, CC BY 2.0

Ga kajakken

Als eiland biedt Samos tal van mogelijkheden voor waterratten. Uiteraard kan je gaan zwemmen, maar wie echt de zee op wil, kiest voor een kajaktour. Zo'n 5 tot 6 uur lang kajak je langs de kust op zoek naar de mooiste plekjes. Je stopt regelmatig om even te gaan snorkelen, grotten te verkennen of uit te rusten op het strand. 's Middags geniet je van een lunch bestaande uit lokale producten.

Sea Kayak Samos, Ikarou, Vathi 831 00

Foto: Pixabay

Daal af in een van de vele historische grotten

De bekendste grot op Samos is de Grot van Pythagoras, een wiskundige die op het eiland geboren werd in 570 v.C. en een grot op de Berg van Kerkis als zijn woonplaats koos. In de buurt ligt ook de Grot van Sarantadaskaliotissa met bij de ingang een kerkje uit de 11e eeuw. Ook bij de ingang van de Agios Antonios, boven Oud-Karlovassi, staat een kerk. De grot bestaat uit verschillende kamers met indrukwekkende stalagmieten.

Grot van Pythagoras, Marathokampos 831 02
Grot van Sarantadaskaliotissa, Marathokampos 831 02
Grot van Agios Antonios, Marathokampos 831 02

Foto: Claudia Schillinger, CC BY-ND 2.0