Tenerife is vooral bekend als strandvakantiebestemming, maar het Canarische eiland heeft veel meer te bieden dan enkel ligstoelen en all-inclusive resorts. Het bergachtige landschap en groene noorden zijn een ware speeltuin voor actieve reizigers. Wil je bewijs? Hier zijn 5 activiteiten op Tenerife die een beroep doen op je conditie.

Rondtrekken in het Nationaal Park El Teide

De manier om het zon-zee-strandimago van Tenerife te vergeten is te gaan trekken in het Nationaal park van Las Canades del Teide, een UNESCO Werelderfgoedsite. Topbezienswaardigheid van het park is de slapende vulkaan El Teide, die je zowaar kan beklimmen. El Teide is meer dan 3.000 meter hoog en is daarmee de hoogste vulkaan van Spanje en de derde hoogste in de wereld.

Parque Nacional del Teide, Santa Cruz de Tenerife

Foto: El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video, CC BY-SA 2.0

Met of zonder fles het water in

Zowel ervaren duikers als beginnende snorkelaars komen op Tenerife aan hun trekken. Je ziet er tal van vissen, kan er naar scheepswrakken duiken - een populair wrak is dat van de Condesito - en vindt er zelfs roggen. Als snorkelaar blijf je dicht tegen de kust, als duiker kan je tot op wel 60 meter diep gaan.

Blue Explorers Dive Center, Calle 10 de Agosto, 38580 Abades, Arico, Santa Cruz de Tenerife

Foto: Nacho Pintos, CC BY 2.0

Leer de golven te volgen

Blijf je liever boven de golven dan eronder, dan kan je in Tenerife ook leren surfen. In het zuiden van het eiland gaat de temperatuur zelden onder 20°C. Je hoeft het koude water dus niet te vrezen indien je je als beginnend surfer meer naast dan op je plank bevindt.

Palm Beach Tenerife Surf Shop and School, Calle México, 7-8, 38660 Playa de las Américas, Santa Cruz de Tenerife

Foto: SayLuiiiis, CC BY-SA 2.0

Daal af tot in de diepten van een barranco

In Tenerife zijn er tal van canyons of barrancos waarin je kan afdalen. Je kan kiezen voor een afdaling waarbij je droog blijft, eentje waarbij je door water moet of je afdaling afsluiten met een kayaktocht of klim terug naar het beginpunt. Voor deze activiteit moet je toch wat fit zijn, maar er zijn afdalingen voor zowel beginners (met kleine sprongen), als voor echte waaghalzen (met sprongen tot wel 200 meter).

Adventure Tenerife, Calle Castillo, 41. 2º- Oficina 230, 38003 Santa Cruz de Tenerife

Foto: Ronny Siegel, CC BY 2.0

Ga paardrijden in een vulkanische krater

La Caldera del Rey is een vulkanische krater op slechts een kwartiertje rijden van het bekende strand Playa de las Americas. De eigenaars van een typisch Canarische boerderij organiseren er paardrijtochten voor beginners en gevorderden. Nadien kan je hun bananenplantage bezoeken of genieten van een heerlijke barbecue.

Finca la Caldera, San Eugenio Alto, Costa Adeje, Santa Cruz de Tenerife

Foto: El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video, CC BY-SA 2.0