Vlieland is een autovrij eiland en biedt vele mogelijkheden om actief bezig te zijn. Je kan er uren wandelen, fietsen, de golven te trotseren en over het strand razen in een blokart of op de rug van een paard. Er is voor iedereen wat wils.

Fietsen op Vlieland

Vlieland is een autovrij eiland en biedt een uitgebreid fietsnetwerk. Gelijk bij aankomt zijn er genoeg mogelijkheden om een fiets te huren. Mijn koffers werden naar mijn hotel gebracht en zelf fietste ik ernaar toe. Best pittig en ik moest soms flink doortrappen, omdat bepaalde delen van Vlieland 45 meter boven NAP liggen. Je kan door de bossen fietsen, soms over schelpenpaden, maar de meeste fietsroutes leiden door de duinen.

Foto: Erik de Klerk, CC BY 2.0

Bezoek aan de Vliehors

Als je op Vlieland bent moet je naar de 'Sahara van het noorden'. Ik stapte aan boord van de Vliehors express, een grote strandtruck, omdat ik niet genoeg tijd had om ernaartoe te wandelen. Let goed op, want onderweg heb je veel kans om zeehonden te spotten. Als je gaat wandelen, let er dan wel op dat de vlaggen naar beneden zijn want het is ook militair oefenterrein.

Vliehors Expres B.V: Dorpsstraat 125, 8899 AE, Vlieland

Foto: Tjerk Zweers, CC BY 2.0

Paardrijden op IJslanders

Als je een ervaren ruiter bent moet je een strandrit gaan maken op een IJslander. Bij Stal Edda kan je IJslanders huren en als paardenliefhebber moet je daar een keer op gereden hebben. De IJslander is het enige ras ter wereld waarop je in 5 gangen kunt rijden. Erg bijzonder! Naast rijden in stap, draf- en galop kan je ook de telgang en tölt ervaren.

Stal Edda: Fortweg 9 - Vlieland

Foto: Eric Sonstroem, CC BY 2.0

Blokarten

Blokarten of strandzeilen: het principe is hetzelfde, maar blokarts hebben bredere wielen die geschikt zijn voor op het strand en zeilfietsen kunnen alleen over een geasfalteerde weg. Met beide sporten kan je enorme snelheden halen als er een goede wind staat. Let vooral op bij het draaien; je kunt ineens een flinke zijwind vangen in je zeil, dat heb ik al mogen ervaren.

Vlieland Outdoor Center: Burgemeester Rablaan 10, 8899 BL, Vlieland

Foto: Sebastiaan ter Burg, CC BY-SA 2.0

Kitesurfen

Golfsurfen heb ik eens gedaan maar daar vond ik weinig aan, elke keer weer op en neer peddelen en wachten op een goede golf. Ik heb altijd eens willen leren kitesurfen maar toen ik in februari op Vlieland was, was het nog veel te koud daarvoor. Op Vlieland waait het bijna altijd en dus is het de plek om tussen april en oktober te proberen om de golven te trotseren.

Rintsje Bosch Kitesurfing: 200 meter ten westen van het Badhuys

Foto: poorpeschino, CC BY 2.0