San Pedro de Atacama is de adventure capital van noord-Chili. San Pedro ligt midden in de Atacama-woestijn aan de rand van het Andesgebergte. De natuur hier is bijzonder ruig, op het bizarre af en mede daardoor is hier van alles te beleven voor wie graag actief bezig wil zijn.

De Lascar-vulkaan beklimmen

Heb je altijd al een echte berg willen beklimmen, dan is dit je kans. De Lascar is 5593 meter hoog, maar omdat je tot 5000 meter met de auto kunt rijden is het mogelijk om na ongeveer 2 uur klimmen op de top te staan van deze actieve vulkaan. Zorg wel dat je goed geacclimatiseerd bent. Op de top wacht een gigantische krater waar je in het binnenste van de aarde kunt turen als de stoomwolken en geur van zwavel je niet afschrikken.

Lascar, San Pedro de Atacama, Antofagasta, Chil

Foto: Tikva Looijen

Mountainbiken in de Quebrada del Diablo

De Quebrada del Diablo (het ravijn van de duivel) is een kloof die door water is uitgesleten in zand en steen, niet ver van het stadje San Pedro de Atacama. Over het slingerende pad dat is ontstaan kan je nu mountainbiken. De kloof is soms breed, soms smal, maar altijd uitdagend, tot deze zich opent en je een riviertje moet oversteken.

Quebrada del Diablo, San Pedro de Atacama, Antofagasta, Chili

Foto: Tikva Looijen

Fietsen naar de Vallei van de Maan

Voor wie meer tijd dan geld heeft, is er de mogelijkheid om vanaf San Pedro de Atacama de 15 kilometer naar de Vallei van de Maan te fietsen. Er wachten je wel een aantal pittige klimmetjes, maar de weg is geasfalteerd. De Vallei van de Maan is onderdeel van het Reserva Nacional Los Flamencos en heeft een landschap met vreemde zand- en steenformaties in een uitgestrekt woestijnlandschap.

_Valle de la Luna, San Pedro de Atacama, Antofagasta, Chili

Foto: Tikva Looijen_

Jeeptour naar de Lagunas

De Atacama-woestijn is een van de droogste woestijnen ter wereld en toch leven er dieren zoals vicuna's, viscacha's (een soort mix van konijn en eekhoorn), woestijnvossen en heel veel flamingo's. Dit kan dankzij ondergrondse waterbronnen zoals de Laguna Miscanti en Laguna Minique. Tijdens de jeeptour klim je 1500 meter en kan je optimaal genieten van de prachtige natuur en de dieren op de Altiplano.

_Laguna Miscanti__, San Pedro de Atacama, Antofagasta, Chili_

Foto: Tikva Looijen

Hiken door de grotten in de Vallei van de Maan

Wanneer je een georganiseerde tour boekt naar de Vallei van de Maan, kan je gids je meenemen op een hike door de grotten. Het zachtere gesteente is door de wind weggesleten, waardoor een heel apart landschap met vloeiende vormen is ontstaan in de rots. Deze tocht is niet geschikt voor mensen met claustrofobie, want soms moet je op handen en knieën kruipen.

Valle de la Luna, San Pedro de Atacama, Antofagasta, Chili

Foto: jipe7 on VisualHunt / CC BY-ND