De wuivende cipressen en uitgestrekte wijngaarden van Toscane zijn een lust voor het oog. Nu kan je deze prachtige natuur natuurlijk gewoon vanuit de auto bewonderen, maar veel leuker is de sportieve manier. Fiets over de Strade Bianche, wandel langs de kustlijn van de Maremma en waag een duikje in de helderblauwe zee. Of ga je liever op zoek naar een onderaardse waterval?

Onderaardse watervallen

In het plaatsje Vergemoli ligt het Parco delle Alpi Apuane. Hier bezoek je de Grotta del Vento, ofwel de Grot van de Wind. Zo nu en dan raast de wind namelijk met groot geweld door het binnenste van de berg. Samen met een gids maak je een avontuurlijke tocht door dit mooie grottencomplex en onderweg bewonder je schitterende stalagmieten en stalactieten, met kristal bezette meertjes en zelfs onderaardse watervallen.

_Foto: Richard Jones, CC BY 2.0_

Fietsen over de Strade Bianche

Toscane is de geboortestreek van wielerlegenden als Gino Bartali en legendarische wielerkoersen als de Giro d'Italia doen niet voor niets vaak Toscane aan. Fietsend langs wijngaarden en middeleeuwse dorpjes als San Gimignano en Volterra, over wegen omzoomd door rijen cipressen, is Toscane een waar wielerparadijs. Echte liefhebbers fietsen een deel van de Strade Bianche: witte wegen, kilometers aan onverharde grind- en zandwegen die door het Toscaanse landschap slingeren.

Foto: Luca, CC BY-SA 2.0

Wandelen langs de kustlijn

In het Zuidwesten van Toscane ligt een verborgen paradijs; de Maremma. Het is een van de meest ongerepte gebieden in Toscane, waar je prachtige wandelingen kan maken langs de betoverende kustlijn of door de pijnboombossen. In het natuurgebied kan je allerlei dieren tegenkomen; van het zwart-witte stekelvarken dat in de struiken rondscharrelt tot de fenicotteri, de roze flamingo's die in laguna bij Orbetello leven.

Foto: Riccardo, CC BY 2.0

Skiën in Toscane?

Je zou het niet verwachten, maar in Toscane vind je prachtige skigebieden. In de winter is bijvoorbeeld Abetone in de Apennijnen, een heerlijke wintersportbestemming. Skiërs, langlaufers en snowboarders vinden er tientallen pistes. Wanneer het Italiaanse platteland door de witte sneeuw bedekt is, valt er een sprookjesachtige stilte over de bergen. En wie genoeg geskied heeft kan middeleeuwse dorpjes verkennen of genieten van een heerlijke Toscaanse lunch.

Foto: Lorena Torres Angelini, CC BY-SA 2.0

Zwemmen in kristalhelder water

Langs de kustlijn van Toscane vind je de mooiste zandstranden en een helderblauwe zee die uitnodigt tot een duik. Vanaf de badplaats Castiglione della Pescaia heb je een prachtig uitzicht op Elba, waar de kustlijn grotten en kleurrijke koraalriffen herbergt. Het Isola del Giglio heeft het meest kristalheldere water om te snorkelen en te duiken, en voor de kust bij San Vincenzo liggen meer dan honderd scheepswrakken. Waar waag jij een duikje?

Foto: aagotaa, CC BY 2.0