Duitsland is hot en dat is niet voor niks. Naast diverse trendy steden, zijn er talloze gebieden op niet al te lange afstand van Nederland, die uitermate geschikt zijn voor een weekendje weg. Elke streek is weer anders en heeft zijn eigen charme. Ik verklap mijn 5 favoriete plekjes op niet al te grote afstand van Nederland!

De Moezel

Alhoewel de Moezelvallei wellicht een wat oubollig imago heeft, is niks minder waar. Het gebied doet er alles aan om reizigers naar hun regio af te laten reizen. En terecht: je kunt hier heerlijk struinen door authentieke dorpjes met vakwerkhuizen en een rondleiding volgen langs de vele wijngaarden. Daarnaast is het voor avonturiers een fijne plek; er zijn talloze wandelmogelijkheden en zelfs Klettersteigs over de steilste wijngaarden Europa.

Moselweinstrasse, 56814 Ediger-Eller, Duitsland

Foto: Antonette Spaan

De Vulkaaneifel

De Duitse Eifel is enorm uitgestrekt, maar een van mijn favoriete plekken hier is toch wel de Vulkaan-Eifel. Hier liggen enkele eeuwenoude vulkaankraters bij elkaar in de buurt, die voor een spectaculair landschap zorgen. De mooiste landschappen vind je rondom het Meerfelder Maar, bij het dorpje Meerfeld. Vergeet niet om een pauze in te lassen voor een Kaffee mit Kuchen bij Ferienhotel Cafe am Maar.

Ferienhotel Cafe am Maar, Meerbachstraße 50, 54531 Meerfeld, Duitsland

Foto: Antonette Spaan

De Harz

"Verlies je Herz aan de Harz" is een veel gehoorde uitdrukking die je te horen krijgt wanneer je in de Harz bent. En je hart verliezen zul je: niet alleen is het een heerlijk gebied om buiten te zijn, maar het kent ook een rijke historie. Ooit was de Harz namelijk een gigantisch mijnbouwgebied. Bezoek zeker even het mijnmuseum in Claustalthal-Zellerfeld of neem de stoomtrein omhoog naar Brocken, het hoogste punt van de Harz. Echte bikkels nemen natuurlijk gewoon de benenwagen.

Harz Nationaal Park, 38678 Clausthal-Zellerfeld, Duitsland

Foto: Antonette Spaan

Het Rothaargebirge

Misschien zegt de naam Rothaargebirge je niet zo veel, maar als ik het heb over plaatsen als Winterberg en Willingen, gaat er vast een lampje branden. Het is niet alleen mijn favoriete plek om in de winter (dicht bij huis) te gaan skiën, maar ook is het een heerlijke plek om te wandelen, mountainbiken of even helemaal tot rust te komen. Wie aan de rest van reizend Nederland wil ontsnappen, raad ik aan te overnachten in het rustig gelegen Bad Fredeburg.

Rothaargebirge, 57392 Bad Fredeburg, Duitsland

Foto: Antonette Spaan

Het Teutoburgerwoud

Net over de grens bij Enschede ligt het Teutoburgerwoud. Niet heel bekend, maar zeker de moeite waard. Het gebied vormt een heerlijke plek voor outdoor liefhebbers. Je kunt hier rotsklimmen bij Ibbenbüren, maar ook de authentieke en soms kneuterige Duitse plaatsjes zoals Tecklenburg bezoeken. Plof hier na een wandeling over de Hermannsweg zeker neer op een terras of schuif aan voor een Schnitzel mit Pommes nadat je de hele dag buiten op pad bent geweest.

Teutoburgerwoud, 49545, Tecklenburg, Duitsland

Foto: Visualhunt, CC0 1.0