Andalusië, dat zijn toch de grote steden zoals Sevilla en Granada, paleizen uit de Moorse tijd en vooral heel veel tapas eten? Klopt helemaal! Maar je beleeft Andalusië net even anders door de binnenlanden in te trekken, waar het draait om de ruige natuur en schattige, tegen de bergen geplakte dorpjes.

Bibberen van de kou in Grazalema

Even wat anders dan de Spaanse warmte? Dan is Grazalema de plek voor jou. Gelegen midden in een natuurgebied en aan de voet van een enorme rotswand bibber je hier al snel van de kou. Gelukkig word je direct weer warm van het schattigsheidsniveau van dit witte dorpje.

Grazalema, Cádiz, Spanje

Foto: Marijn de Vries Hoogerwerff, CC BY-SA 2.0

Afwisselend Antequera

De stad Antequera heeft alles in zich om je meerdere dagen te vermaken. Een nabijgelegen natuurgebied met hele aparte rotsen, een Moors kasteel en enkele van de grootse grafheuvels in Spanje. Er zijn ook musea, veel parken en restaurants. Een aanrader voor wie wel in een stad wil zitten, maar dan een stuk minder toeristisch dan de bekende plekken in Andalusië.

Antequera, Málaga, Spanje

Foto: Juan de Dios Santander Vela, CC BY-SA 2.0

Actief in Zahara

Gelegen aan de rand van een natuurgebied, is Zahara een prima uitvalsbasis voor wie op zoek is naar een actieve vakantie, zeker voor wandelaars en mountainbikers. De klim naar het verlaten kasteel dat boven het dorpje ligt wordt beloond met een gaaf uitzicht over de omgeving en op het dorpsplein. Kan je alvast bekijken waar je eenmaal beneden gaat eten.

Zahara de la Sierra, Cádiz, Spanje

Foto: Wolfgang Manousek, CC BY 2.0

Ronda: de stad van 'de brug'

Ronda is beroemd vanwege 'de brug' en hierdoor ook één van de weinige plekken in de binnenlanden van Andalusië die een regelmatige toeristenstroom aantrekt. De Puento Nuevo brug is dan ook een waar kunstwerk die een enorm diepe kloof overbrugt en meer dan 98 meter hoog is. De tocht naar de bodem kost je ongeveer 2 uur.

Ronda, Málaga, Spanje

Foto: Julia Kostecka, CC BY 2.0

Wonen in een kasteel: Castellar de la Frontera

Is het een kasteel of is het een dorp? Dit plaatsje is het allebei; de bewoners hebben hun huizen namelijk tegen of binnenin een oud kasteel gebouwd. De locatie op een heuvel geeft een geweldig uitzicht, bij helder weer helemaal tot aan de kust. Op het nabijgelegen stuwmeer kan je terecht voor watersporten.

Castellar de la Frontera, Cádiz, Spanje

Foto: DODO DODO, CC BY 2.0