Veel reizigers gaan naar Chili voor de contrasten in de landschappen en de uitbundige natuur. Velen weten echter niet dat je avontuur al kan beginnen in de hoofdstad Santiago, prachtig gelegen aan de uitlopers van de Andes. In de stad liggen talloze parken, geschikt voor een wandeling of fietstocht, maar ook net buiten de stadsgrenzen bevinden zich diverse plekken die zich uitstekend lenen om een dagje buiten te zijn. Ik neem je mee naar mijn favoriete outdoor plekken in en rondom Santiago de Chile.

Bike & Wine tour

Stap in de stad op de metro, wandel vanaf het eindstation 2 kilometer en je staat in de Cousiño Macul-wijngaard die ruim 100 jaar oud is. Hier kun je, op zijn Hollands en onder begeleiding van een gids, een fietstocht maken door de wijnvelden, in combinatie met een bezoek aan een van de wijnkelders. Natuurlijk kun je ook de wijnen proeven die hier gemaakt worden.

Calle Quilin 7100, Penalolen, Santiago, Región Metropolitana

Foto: Clinton Phosavanh, CC BY 2.0

Cerro Cristóbal

Cerro San Cristóbal is een van de belangrijkste stadsparken in Santiago. Het is een plek waar de Chilenen in hun vrije tijd graag komen en dat is niet voor niets: je hebt er prachtige uitzichten over de stad en op een heldere dag zie je de besneeuwde toppen van de Andes liggen. Neem voor een paar pesos de rammelende funicular naar boven en wandel of fiets vervolgens weer naar beneden.

Calle Dominica 129, Santiago

Foto: Leandro Neumann Ciuffo, CC BY 2.0

Cerro Manquehue

Een vulkaan beklimmen op slechts een korte metrorit van hartje Santiago vandaan? Kies dan voor de beklimming van Cerro Manquehue, ooit een actieve vulkaan maar sinds 19 miljoen jaar niet meer. Er zijn meerdere, nauwelijks aangegeven routes naar de top van de berg, een klim van ruim 1.000 meter. Omdat de paden steil en slecht onderhouden zijn, is deze tocht alleen aan te raden voor geoefende wandelaars zonder hoogtevrees.

Cerro Manquehue, Huechuraba, Región Metropolitana

Foto: Emilio, CC BY-SA 2.0

Cerro Santa Lucia

Wie in hartje stad graag buiten wil zijn, kan de Santa Lucía-heuvel beklimmen. Deze is bezaaid met fonteinen, trappen en andere bouwwerken en is een populaire plek waar de Chilenen hun vrije middag doorbrengen. Het is een eenvoudige maar steile wandeling naar de top, 69 meter hoger dan de rest van de stad, waar je uiteraard net als de locals, een Mote con Huesillo (traditioneel Chileens non-alcoholisch drankje) neemt.

Santa Lucía Hill, Santiago, Santiago Metropolitan Region

Foto: Leandro Neumann Ciuffo, CC BY 2.0

Aguas de Ramón Nature Park

Iedereen die graag iets langer buiten wil zijn, kan zich prima vermaken in het Aguas de Ramón Nature Park, gelegen ten oosten van de stad in de uitlopers van de Andes. Er zijn hier meerdere wandelingen mogelijk, maar de meest populaire is die naar de 20 meter hoge Saltos de Apoquindo. Het is een eenvoudige wandeling die tot zo'n 7 uur in beslag neemt.

Alvaro Casanova 2583, La Reina, Región Metropolitana

Foto: Jimmy Baikovicius, CC BY-SA 2.0