Riga, de hoofdstad van Letland, is een enorm gezellige stad met een flinke dosis terrasjes. Het is ook de ideale basis om wat meer van Letland te zien. Je kunt vanuit Riga verschillende dagtochten maken waarbij je de stad even achter je laat voor het strand of de bossen met kasteelruïnes.

Het strand van Jūrmala

Op minder dan een half uur van het centrum van Riga zit je aan het strand. Vergelijk Jūrmala met het Scheveningen van Den Haag. Een lang en breed zandstrand wat zeker in de zonnige zomermaanden vol ligt me zonaanbidders. Het was al in de Russische keizertijd een populair vakantieoord en in het plaatsje zelf staan diverse mooie houten historische woningen.

Jurmala

Foto: Tikva Looijen

De kastelen van Sigulda

Sigulda is een plaatsje met maar liefst drie kastelen. Het oude Sigulda Medieval Castle is een middeleeuws kasteel dat de laatste jaren behoorlijk gerestaureerd is en waar onder andere een klein wapenmuseum zit. Het relatief nieuwere New Sigulda Kasteel en de meest interessante van allemaal, het Turaida kasteel. Vanuit de ronde, rode uitkijktoren heb je zicht over het omliggende gebied. Naast het kasteel ligt een uitnodigende beeldentuin.

Sigulda

Foto: Maurice, CC BY 2.0

De natuur van Krimulda

In Krimulda kan je een historisch huis bezoeken, maar deze plaats is het vooral interessant als je graag wil wandelen. Een kabelbaan neemt je mee over de rivier en daarna zit je in de bossen van het GaujaNational Park. Vanuit de kabelbaan kan je het kasteel van Turaidaal zien liggen en je kunt hier op een rustig tempo in een ruim uur naar toe wandelen. Er zijn twee mogelijke wandelroutes. De route door het bos die deels bestaat uit houten vlonders is het mooist en gaat ook langs de Krimulda kasteelruïne maar is wel erg eenzaam. De andere route volgt grotendeels de autoweg en komt langs enkele grotten.

Krimulda

Foto: Tikva Looijen

Kajakken vanaf Skaļupe

Als je op zoek bent naar een dag actief op het water dan moet je gaan kajakken vanaf Skalupe. Dit plaatsje ligt echt midden in het GaujaNational park en hier kun je vanaf de natuur vanaf de rivier beleven. Je komt onder andere langs diverse kliffen en een aantal waterversnellingen. De kajaktours die worden aangeboden zijn vaak volledige dagtours waarbij je onderweg stopt voor een lunch en om te zwemmen.Zowel Sigulda, Krimulda als Skalupe zijn met het openbaar vervoer bereikbaar vanuit Riga.

Skapule

Foto: Visualhunt

Wandelen over een filmset

Als je door de straatjes van Riga loopt, dan is het soms als alsof je in een ander tijdperk bent beland. Maar helemaal filmisch is een bezoek aan Cineville Cinema City zo'n 65 km buiten de stad. Dit dorpje is speciaal gebouwd voor filmopnames en ziet er zo uit als een Lets dorpje uit het begin van de 20e eeuw. In het filmmuseum leer je meer over de voor de meeste Nederlanders onbekende filmcultuur van Letland.

Kurzema

Foto: Atis Gailis, CC BY-SA 2.0