Utrecht heeft een mooi en knus oud centrum, maar het leuke van Utrecht is dat je ook zo de stad uit bent. Ik pak regelmatig de fiets en binnen 10 minuten sta ik middenin de natuur. Daarom deel ik graag mijn 5 favoriete fietsroutes rond Utrecht met je.

Langs de Vecht

Ik woon vlakbij de rivier de Vecht en ik ben dan ook regelmatig te vinden op de fietspaden langs het water. Je kunt een fietstocht langs de Vecht beginnen in het centrum van Utrecht en via de wijk Ondiep en Zuilen naar het prachtige dorpje Oud-Zuilen fietsen. Hier kun je een bezoekje brengen aan het gelijknamige slot en de molens even verderop.

Oud-Zuilen, Nederland

Foto: Esther de Beer

Naar Rhijnauwen

Eén van de meest populaire plekken net buiten de stad is landgoed Rhijnauwen. Utrechters weten dit landgoed, omzoomd door bossen vol fiets- en wandelpaden, maar al te goed te vinden in de weekenden. Je vertrekt in het centrum van Utrecht en fietst langs het riviertje De Kromme Rijn naar het landgoed. Als je hier bent aangekomen, kun je prima uitpuffen bij het theehuis of op het terras van de jeugdherberg een stukje verderop.

Rhijnauwen, Nederland

Foto: Esther de Beer

Maarssen en Breukelen

Als je zin hebt in enorme landhuizen, terrasjes langs het water en bootjes kijken, moet je beslist op de fiets richting Maarssen en Breukelen. Maarssen-Dorp heeft schitterende historische panden langs het water en je kunt op het ponton langs het water een drankje doen, voor je verder fietst naar Breukelen. Langs de Vecht worden de landhuizen groter en imposanter en je ziet de torentjes van Universiteit Nijenrode achter de bomen. Fiets over het karakteristieke witte bruggetje om Breukelen binnen te fietsen.

Zandpad, Maarssen, Nederland

Foto: Esther de Beer

Fort op de Ruigenhoeksedijk

Laat de drukte van de stad achter je en zet koers richting de Gageldijk. Hier duik je de natuur in, richting de Ruigenhoeksedijk. In natuurpark Noorderpark kun je tientallen moerasvogels en kerkuilen spotten. Aan het einde van het moerassige natuurgebied ligt Fort op de Ruigenhoeksedijk: een eeuwenoud verdedigingswerk waar je nu een rondleiding kunt krijgen van Staatsbosbeheer.

Ruigenhoeksedijk, Utrecht, Nederland

Foto: E. Dronkert, CC BY 2.0

Langs de forten van de Hollandse Waterlinie

Van Pampus tot de Biesbos vind je een grote verzameling verdedigingswerken, zoals forten en bunkers. En rond Utrecht vind je de grootste concentratie van deze werken, die vaak een andere functie hebben gekregen. Leuk om op de fiets te ontdekken. Begin je fietstocht in Utrecht Zuilen bij Fort aan de Klop met een drankje, om via Fort de Gagel naar Fort Maarsseveen te rijden. Bij dit laatste fort kun je genieten van kunst en cultuur en daarna neerploffen in het gezellige café.

Fort Maarsseveen, Herenweg, Maarssen

Foto: Esther de Beer