De noordelijke kust van Bretagne staat bekend om het grote verschil tussen eb en vloed. Dit maakt het gebied extra bijzonder om op verschillende momenten van de dag te verkennen. Lopend op het wad, varend over het water of struinend langs de kustlijn.

Ile de Brehat

Het is elke keer een verrassing waar de boot naar Ile de Brehat vertrekt. Met vloed vlakbij de kaartverkoopplek en met eb een heel eind verder. Kies voor de uitgebreide boottocht en vaar eerst een rondje om het eiland voordat je voet aan land zet. Op Ile de Brehat heb je het gevoel dat je in Engeland bent: de huizen en de bloemen zijn zo anders dan op het vasteland. Maak een mooie wandeling of huur een fiets om het eiland te bekijken.

6 Route de l'Embarcadère, 22620 Ploubazlanec, Frankrijk

Foto: 8Uhr, CC BY 2.0

Côte de Granit Rose

De roze rotsen van de Côte de Granit Rose steken kleurrijk af bij het water van de zee. Maak een wandeling vanaf Perros-Guirec en vergeet niet af en toe stil te staan om het uitzicht in je op te nemen. Vlakbij het dorpje Ploumanach en de vuurtoren is het een stuk drukker, maar loop je een stukje verder dan heb je daar geen last meer van. Het langeafstandswandelpad GR 34 werd bij de Côte de Granit Rose ooit gebruikt om smokkelaars te ontdekken. Nu is het een wandelroute die je in Bretagne niet mag overslaan.

Ploumanach (geen straatnaam bekend)

Foto: arnaud radigue, CC BY 2.0

Le Gouffre

Een van de meest bizarre plekken van Bretagne is Le Gouffre: een huisje ingeklemd tussen twee rotsen. Bij vloed op een eiland en met eb onderdeel van het vasteland. Vlakbij Le Gouffre is te zien hoe de zee in een smalle kloof tegen de rotsen beukt, terwijl een paar honderd meter de andere kant op een lieflijk strand aan een baai is te vinden.

Rue Crec'h Kermorvan, 22820 Plougrescant, Frankrijk

Foto: Maza, CC BY-SA 2.0

Ile Grande

Via een brug rijd je Ile Grande op. Een eiland dat eerst bijna Nederlands aandoet met de duinen en het zandstrand. Vervolg je weg en stop bij het bezoekerscentrum en de vogelopvang. Dit is een van de meest ruige stukken kust van Bretagne. Ruwe rotswanden doorstaan de krachtige golven; het kabaal zorgt ervoor dat je vanzelf een stapje naar achteren doet. Kijk ook vooral even bij het voederen van de vogels bij de vogelopvang en zie hoe de vrije vogels er omheen blijven hangen, hopend op ook zo'n lekker hapje.

Ile Grande, Frankrijk

Foto: Erick LEVASSEUR, CC BY 2.0

Trégastel

Langs de kust van Bretagne zijn meerdere kleine dorpjes te vinden. Loop in Trégastel eerst naar boven om vanaf het uitzichtpunt de kust te bewonderen. Daarna wil je zeker naar beneden om van het mooie strand te genieten. Zacht zand en grote rotsen wisselen elkaar af. Het is mooi om te zien hoe de bootjes langzaam droog vallen bij eb en later bij vloed weer gaan drijven.

Rue du Panorama, 22730 Trégastel, Frankrijk

Foto: stephane martin, CC BY-SA 2.0