De westkust van Ierland wordt ook wel de 'Wild Atlantic Way' genoemd en dat is te begrijpen. Het woeste landschap en de ruige kliffen, waar het zeewater van de Atlantische Oceaan tegen opspat, spreken boekdelen. De westkust loopt grofweg van Donegal naar Kerry en onderweg kun je de prachtigste wandelingen maken en de mooiste natuurverschijnselen zien.

Cliffs of Moher

Als je je ogen dicht doet en aan Ierland denkt, denk je aan weidse groene landschappen en ruige kliffen langs de kust. Stiekem denk je dus aan de Cliffs of Moher. Deze steile kliffen, die maar liefst 200 meter recht uit zee steken, zijn adembenemend mooi. Bij helder weer kun je ontzettend ver kijken, helemaal tot de Aran Islands. Je kunt mooie wandelingen rond de Cliffs of Moher maken, variërend van 5 tot 12 kilometer. Neem je verrekijker mee, want je kunt hier zo'n 30 verschillende vogelsoorten spotten.

Cliffs of Moher, Ierland

Foto: Becky, CC BY 2.0

De rotsen van The Burren

Een halfuurtje landinwaarts vanaf de Cliffs of Moher vind je één van de mooiste natuurgebieden van Ierland, The Burren. De naam komt van het Ierse 'bhoireann', wat zoveel betekent als 'plek vol stenen'. En dat is helemaal waar. Het landschap is bezaaid met enorme rotsen, maar je ziet er ook eeuwenoude grafzerken die aan hunebedden doen denken. Niet zo gek, want dit gebied werd 5000 jaar geleden al bewoond. Liefhebbers van bloemen halen hier hun hart op, want er zijn honderden soorten wilde bloemen te vinden.

The Burren, Ierland

Foto: Daniel Stockman, CC BY-SA 2.0

Doolin, muziekhoofdstad van Ierland

Een reis naar Ierland is eigenlijk niet compleet zonder heerlijk te genieten van echte Ierse muziek. Volgens de overlevering moet je dan in Doolin zijn, gelegen aan de Wild Atlantic Way niet ver van de Cliffs of Moher. Het dorpje bestaat uit een paar straten, maar de locatie spreekt tot de verbeelding: gebukt onder de wind van de oceaan en omringd door enorme kale rotsen. Het dorp heeft echter goede hotels waar je 's avonds topmuziek kunt luisteren.

Doolin, Ierland

Foto: Daniel Stockman, CC BY-SA 2.0

Spanish Point

Als je even genoeg hebt van torenhoge rotsen is Spanish Point een goede plek om te bezoeken aan de westkust van Ierland. Spanish Point is één van de mooiste stranden van Ierland, met een breed zandstrand en hoge golven. De locals komen hier graag om te wandelen en echte durfals om te surfen. Het is bovendien één van de beste plekken in Ierland om de zon te zien ondergaan.

Spanish Point, Ierland

Foto: psyberartist, CC BY 2.0

De watervallen van Ennistymon

Regen is natuurlijk nooit leuk, maar in het geval van de watervallen in het dorpje Ennistymon, een paar kilometer landinwaarts, is regen helemaal niet erg. Nadat het flink geregend heeft klateren de watervallen in het dorp woest en diep bruin gekleurd naar beneden. Je vindt de watervallen net achter het Byrne's Hotel en vanaf het Falls Hotel kun je een schitterende wandeling langs de rivier maken.

Ennistymon, Ierland

Foto: Annie and Andrew, CC BY 2.0