De Braziliaanse Pantanal is het grootste moeraslandschap ter wereld. Een enorm natuurgebied waar het stikt van de wilde dieren. Om het bijzondere ecosysteem zo min mogelijk te belasten is het aantal accommodaties beperkt. Heb je een bedje (of hangmat) weten te bemachtigen? Bereid je dan voor op een onvergetelijk avontuur.

Wilde dieren spotten

De Pantanal is een waar paradijs voor het spotten van wilde dieren, want er wonen hier honderden verschillende soorten vogels, vissen, zoogdieren en reptielen. Van kaaimannen tot jaguars, en van reuzengordeldieren tot apen: dankzij de grote open vlaktes kun je ze vrij gemakkelijk herkennen. Tijdens het droge seizoen, van juni tot november, heb je de meeste kans om een jaguar in het wild tegen te komen.

Estrada Transpantaneira

Foto: dany13, CC BY 2.0

Op piranha's vissen

De wateren van de Pantanal worden bevolkt door grote groepen piranha's. Deze bijtgrage vissen leven in de diepere stukken, maar als je een haakje met een stuk vlees laat zakken, komen ze graag tevoorschijn. Ga dus zeker een dagje vissen met de locals en hengel je eigen avondeten bij elkaar. Want als je beet hebt staat je die avond een bijzondere maaltijd te wachten.

Estrada Transpantaneira

Foto: Stéphanie Versteeg

Paardrijden

De Pantanal beslaat een enorm gebied, en de leukste én meest efficiënte manier om de ongerepte rimboe uit te kammen is vanaf de rug van een paard. Doe net als de lokale cowboys, en verken op een rustig tempo de omgeving. Onderweg kom je langs uitgestrekte stukken moeras, velden vol termietenheuvels en door dichte stukken jungle waar wilde dieren zich schuil houden tussen het struikgewas.

Estrada Transpantaneira

Foto: Stéphanie Versteeg

Kanoën

Wanneer je wordt omringd door zóveel water moet je natuurlijk een keer een boottochtje maken. Verkies altijd een roeiboot boven een gemotoriseerd voertuig, want voor het observeren van dieren moet je je geruisloos over het water kunnen bewegen. Stap bijvoorbeeld in een kano en let tijdens het peddelen goed op de waterkant. Kaaimannen liggen graag te zonnen langs de oever, en vanaf het water kun je verbazend dichtbij komen.

Estrada Transpantaneira

Foto: Stéphanie Versteeg

Nachtsafari

Overdag geen wildlife gezien? Misschien heb je na zonsondergang meer geluk. Samen met een gids ga je op een spannende nachtsafari, waarbij je een heel andere kant van de Pantanal te zien krijgt. Om je heen is het pikkedonker, maar de dieren laten constant van zich horen. Geritsel in de bosjes, een harde plons of een wilde kreet: jullie zijn overduidelijk niet alleen.

Estrada Transpantaneira

Foto: Stéphanie Versteeg