Drenthe is een klein beetje het zwarte schaap onder de Nederlandse provincies. En dat is hartstikke onterecht. Er is genoeg te doen in de weidse landstreek. Wie van de natuur houdt kan zich geen betere plek wensen dan Drenthe. Wat dacht je van schapen hoeden of urenlang wandelen zonder iemand tegen te komen. Het kan allemaal in Drenthe.

Schapen hoeden

Het schijnt één van de meest rustgevende banen ter wereld te zijn: schapenhoeder. Maar wie denkt dat het een makkie is, komt bedrogen uit. Probeer maar eens 300 wandelende wolfabrieken op een open veld bij elkaar te houden. Gelukkig gaan de herder en haar trouwe hond gezellig mee. Durf je het aan? De herders van het Balloërveld nemen je graag mee op excursie.

Foto: Daisy Scholte

Wandelen

In Amsterdam wonen twee keer zoveel mensen als in heel Drenthe. Je kunt je voorstellen hoeveel ruimte er is in de provincie om heerlijk te wandelen. In natuurgebied Dwingelderveld loop je over een weidse heide, door bossen en langs de mooiste vennetjes. Hier krijg je even het gevoel dat je alleen op de wereld bent. Wees niet bang om te verdwalen; de wandelroutes worden duidelijk aangegeven.

Foto: Daisy Scholte

Fietsen

De provincie Drenthe is niet alleen een walhalla voor wandelaars, ook tweewielers worden hier verwend met prachtige routes. Met meer dan 17.000 kilometer aan fietspaden is Drenthe zelfs de vijf-sterren fietsprovincie van Nederland. De Drentsche Aa route wordt gezien als één van de mooiste fietsroutes in de provincie. Dat is 40 kilometer trappen langs beekjes en pittoreske dorpjes en dwars door het Nationaal Landschap Drentsche Aa.

Foto: Daisy Scholte

Hunebedden

Je kunt niet naar Drenthe zonder één keertje op een Hunebed te liggen. Je zult dan snel ontdekken dat ze helemaal niet zo comfortabel zijn. Breng dan ook gelijk een bezoek aan het Hunebedcentrum in Borger, want daar leer je dat die grote zwerfkeien ook helemaal niet bedoeld zijn om op te liggen. Met de fiets of de auto kun je een tocht maken langs de gigantische, historische bouwwerken.

Foto: Daisy Scholte

Boomkroonpad

Lopen boven de toppen van de bomen? Dat is niet meer alleen weggelegd voor eekhoorns. Het Boomkroonpad in Drenthe is een wandelpad op grote hoogte tussen de bomen. Zo zie je het bos eens vanuit een ander perspectief. In het Buitencentrum Boomkroonpad worden het hele jaar door activiteiten in de natuur voor jong en oud georganiseerd. Bouw bijvoorbeeld je eigen vogelhuisje.

Foto: Daisy Scholte