Een bezoek aan China is niet compleet zonder de Chinese Muur te hebben gezien. Ruim 2000 jaar geleden werd begonnen met de bouw van dit wereldwonder, en rondom de hoofdstad Beijing kun je op verschillende plekken een kijkje nemen.

Badaling

Badaling is het meest toegankelijke stuk van de Chinese Muur, en daarom een goede keus als je weinig tijd hebt. Makkelijk te bereiken vanuit Beijing én makkelijk te bewandelen dankzij een grondige restauratie. Er gaat bovendien een kabelbaantje naar boven, dus dat scheelt een inspannende klim omhoog. Je moet de muur wel delen met tourgroepen en een hoop andere toeristen, maar gelukkig maakt het spectaculaire uitzicht veel goed.

Badaling, Yanqing County 102112, China

Foto: Stéphanie Versteeg

Mutianyu

Mutianyu ligt ten noordoosten van Beijing. Dit gerenoveerde deel van de muur heeft een lengte van 3 kilometer, en vanaf de 26 uitkijktorens heb je een geweldig mooi uitzicht over de omgeving. Ook hier kun je met een kabelbaan of stoeltjeslift omhoog, maar omdat op deze plek maar weinig touringcars stoppen is het er over het algemeen net iets minder druk dan in Badaling.

Mutianyu Road, Huairou District, Beijing, China

Foto: Stéphanie Versteeg

Jinshanling

Je moet er even voor in de auto zitten, maar eenmaal aangekomen bij Jinshanling heb je de muur bijna helemaal voor jezelf. De muur baant zich een weg door het bergachtige landschap, en sommige delen zijn zó stijl dat je op handen en knieën naar een volgende wachttoren moet klauteren. Als je een goede conditie hebt kun je een wandeling maken naar Simatai, 7 kilometer verderop.

Jinshanling, Luanping County 068250, China

Foto: Stéphanie Versteeg

Jiankou

Het meest authentieke deel van de Chinese Muur kun je zien bij Jiankou. Hier maak je de mooiste hikes zonder ook maar een ziel tegen te komen. Officieel is dit stuk niet opengesteld voor publiek, maar je zal niet de eerste zijn die hier komt voor de onvergetelijke uitzichten. Om het avontuur compleet te maken kun je met mooi weer langs de muur kamperen.

Jiankou, Beijing, China

Foto: Stéphanie Versteeg

Zhuangdaokou

Grote delen van de Chinese Muur verkeren in een vervallen staat, en het stuk bij Zhuangdaokou is geen uitzondering. De paden zijn er slecht aan toe, en tijdens het wandelen moet je goed oppassen voor afbrokkelende stenen. Trek dus stevige wandelschoenen aan en blijf goed opletten. De prachtige, maar zware wandeling van Zhuandaokou naar het nabijgelegen Shui Changcheng duurt ongeveer 2 uur.

Zhuangdaokou, Beijing, China

Foto: Stéphanie Versteeg