Tijdens de Tour de France fietsen de wielrenners door de mooiste landschappen. De bergetappes spreken het meest tot de verbeelding en dan vooral de beklimming van de zware cols: bergtoppen die flink de hoogte in steken. Deze Alpencols zoals de "Hollandse Berg" Alpe d'Huez kan je natuurlijk ook fietsen tijdens je vakantie in Frankrijk, of veilig vanuit het autoraampje bekijken. Want het landschap is ontzagwekkend mooi!

De Nederlandse bocht van de Alpe d'Huez

De Alpe d'Huez was maar liefst 28 keer finishplaats in de Ronde van Frankrijk. Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk, Steven Rooks en Peter Winnen waren hier al eens de snelste. Ieder jaar wordt er weer gehoopt dat er een Nederlandse zege bij komt. Aan de fans zal het niet liggen. Wanneer de Ronde van Frankrijk de berg aandoet, staan de Nederlanders steevast bij haarspeldbocht nummer zeven de wielrenners aan te moedigen.

Foto: Robbie Shade, CC BY 2.0

Het stuwmeer van de Col de la Croix-de-Fer

De Col de la Croix-de-Fer, Bergpas van het IJzeren Kruis, is één van de mooiste beklimmingen in de Alpen. De bergpas ligt in het hart van het Grandes Rousses-massief. Vanaf het Lac du Verney voert de weg in 27,5 kilometer langs een gigantische stuwdam naar een tweede stuwmeer. Bij het bekende ijzeren kruis aan de top van de Croix de Fer is het vaak aardig druk. Kijk achterom en zie waarom: het uitzicht op het helderblauwe meer is onbetaalbaar.

Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Col du Galibier, het dak van de Tour de France

Met de top op 2645 meter hoogte mag de Col du Galibier met recht het dak van de Tour de France genoemd worden. De col was de favoriete beklimming van de bedenker van de Tour de France, Henri Desgrange. Maar een van de zwaarste Alpencols in de wielergeschiedenis is ook voor niet-wielrenners een must-see. Vanaf de top wandel je naar een uitzichtpunt met zicht op gletsjers, de piek van de Mont Blanc en de Grand Galibier.

Foto: Robbie Shade, CC BY 2.0

Favoriet in de Ronde van Frankrijk: de Col de la Madeleine

De bergpas Col de la Madeleine in de Franse Alpen is maar liefst 25 keer in de Ronde van Frankrijk opgenomen. De Col de la Madeleine is dan ook perfect om van de ene Alpenvallei naar de andere te komen. Zeker in de zomerse, warme Franse zon is de Alpenreus prachtig. Voor wielrenners is de beklimming steil, maar vooral heel erg lang, met een weg waar soms geen einde aan lijkt te komen.

Foto: MollySVH, CC BY 2.0

De legendarische Col d'Izoard

De bergpas Col d'Izoard werd in 1922 voor het eerst opgenomen in de Ronde van Frankrijk. Het is een lastig te beklimmen berg, vooral vanaf de Noordkant. Dit zorgt voor legendarische duels tijdens de wielerronde, zoals met Eddy Merckx of Fausto Coppi. Misschien is de bergpas in de Franse Alpen hierom sinds de start van de Tour de France al 33 keer opgenomen in het etappeschema.

Foto: Robbie Shade, CC BY 2.0