Het Cairngorms National Park in Schotland is het grootste nationale park van het Verenigd Koninkrijk. Het park heeft een zeer uitgebreid netwerk met wandelpaden. Heb je maar een uurtje de tijd of juist meerdere dagen? Wil je het gemakkelijk houden of ga je voor een uitdaging? Er is voor ieder wat wils in de Cairngorms!

Mount Greag Bheag, Kingussie

Vanuit het schattige plaatsje Kingussie kan je een mooi rondje lopen en de top van Mount Greag Bheag mee pakken. Je wandelt eerst een stuk omhoog door naaldbos, waarna je door een heidelandschap naar de top loopt. Boven heb je een machtig uitzicht. De weg naar beneden leidt langs een meer en door berkenbos. Dé plek om rode eekhoorns te spotten!

Wandeling: 7 km, ongeveer 2,5 -3,5 uur, stijgt 273 meter.
Ardvonie parkeerplaats in het centrum van Kingussie

Foto: Rudi Brons

Carn Dearg, Sgulain en Açhailleach, Newtonmore

De heuvels achter het plaatsje Newtonmore liggen bezaaid met wandelpaden. Je kunt hier mooie korte wandelingen maken door het moeras en langs de rivier. Maar de ervaren wandelaar komt hier voor de mooie lange route over de 4 Munros (heuvels hoger dan 914 meter). Je loopt over hoogvlaktes met vergezichten die je het gevoel geven in een onbewoonde wereld te zijn.

Wandeling: 24 km, 8 - 10 uur, stijgt 946 meter.
Parkeerplaats. Glen Road (midden), Newtonmore

Foto: Rudi Brons

Loch Morlich, Aviemore

Loch Morlich is een van de mooiste meren in de regio en dit komt met name door de berg CairnGorm op de achtergrond. Een groot deel van het jaar ligt daar een mooi laagje sneeuw op. Het meer zelf kent verschillende kleine strandjes, dus neem een handdoek en een drankje mee!
Op de berg CairnGorm zelf zijn wel meer dan 5 wandelingen om uit te kiezen.

Wandeling: 6 kilometer, 1,5 - 2 uur, stijgt 50 meter.
Parkeerplaats Loch Morlich bij Aviemore

Foto: Rudi Brons

Ruthven Barracks

Voor deze wandeling start je bij de interessante Rutvhen Barracks. Dit zijn de restanten van een achttiende-eeuwse kazerne. Vanaf de ruïnes heb je mooi uitzicht op het dorpje Kingussie. De wandeling gaat door heidegebied, langs snelstromende riviertjes, een bos en een stuk door moerasland. Trek in een nat seizoen zeker laarzen aan voor de twee riviertjes die je moet oversteken.

Wandeling: 10,5 km, 3-5 uur, stijgt 310 meter.
Parkeerplaats Ruthven Barracks (tegenover Kingussie)

Foto: Rudi Brons

Beeldenroute en Glen Feshie

Dit is een ideaal wandelingetje voor als je niet zo veel tijd of energie hebt en mooie beelden kunt waarderen. Kunstenaar Frank Bruce heeft een intrigerende serie sculpturen uit hout langs deze route gezet. Na het stuk met beelden volgt het pad de rivier Feshie tot je bij een mooie oude stenen brug komt. Er zijn picknicktafels, dus neem iets lekkers mee!

Wandeling: 4,5 km, ongeveer 1,5- 2 uur. Stijgt 122 meter.
Parkeerplaats Feshiebridge Forestry Commission & Sculpture Park car

_Foto: Rudi Bron_s