Overijssel heeft een groot netwerk van fietspaden en wegen die uitermate geschikt zijn voor de fiets. De diversiteit van de Kop van Overijssel en de heuvels van Salland en Noordoost Twente maken Overijssel tot een ideale fietsprovincie. De routes zijn ook interessant voor wielrenners: bij de Sallandse Heuvelrug en de routes bij Hengelo en Enschede kunnen leuke klimmetjes in de route worden opgenomen.

Fietsen over de Sallandse Heuvelrug (30-100 km)

De heuvelachtige Toeristenweg over de Sallandse Heuvelrug is misschien wel bekend. De fietsroute over de 10 km lange heuvelige weg loopt van Holten omhoog naar Nijverdal. Wat veel mensen echter niet weten is dat je de route gemakkelijk kunt uitbreiden richting Ommen om zo ook de mooie omgeving van de Regge aan te doen. Aan de oostkant van Holten ligt de Rijssenseberg, een mooie omweg op de terugweg vanuit Ommen.

Toeristenweg, Holterbergweg, 7451 JL Holten

Photo: Gido, CC BY 2.0

Landgoederentocht bij Deventer (20-60 km)

Vanuit hartje Deventer is het slechts 2 km tot de eerste bosgebieden aan de noordkant van de stad. Zo kun je de binnenstad van Deventer goed combineren met een fietstocht langs de oude lanen van de landgoederen rond Diepenveen en Heeten. Een leuke tussenstop is Restaurant NuNu op de weg naar Wesepe. Ook 'Geb en Gaia' op landgoed Nieuw-Rande en 'Eten bij Pa & Ma' in Schalkhaar hebben heerlijke terrassen.

NuNu: Raalterweg 22, 7433 RA Schalkhaar / Geb en Gaia: Schapenzandweg 3, 7431 PZ Diepenveen / Eten bij Pa & Ma: Spanjaardsdijk 68-B, 7433PX Schalkhaar

Photo: Sjaak Kempe, CC BY 2.0

Fietsen in een oud landschap (20-60 km)

De kronkelige weggetjes ten noorden van Hengelo liggen er nog net zo bij als eeuwen geleden. Oude boerderijen liggen sfeervol verstopt tussen de lindes. Volg een route langs Hertme, Ootmarsum en Oldenzaal. Het Paviljoen Lutterzand is een mooie springplank voor een wandeling langs de bijzondere zandoevers van de Dinkel. Of stop eens bij Hof Espelo voor een wandeling over het ruige landgoed, waar je heerlijk kunt verdwalen.

Paviljoen Lutterzand, Lutterzandweg 12 7587 LH De Lutte

Photo: DymphieH, CC BY 2.0

Moderne architectuur en oude burchten (60 km)

Start je tocht in de wijk Roombeek in Enschede. In 2000 werd de wijk verwoest. Inmiddels is het opnieuw opgebouwd als architectonisch hoogstandje met het interessante museum Twentse Welle. Vanuit Enschede fiets je redelijk eenvoudig naar Bad Bentheim, een plaatsje net over de grens in Duitsland met een prachtige burcht. Na het fietsen nog gezellig nakletsen kan in Theehuis 'Sprakel in 't Bos', een begrip in de omgeving rond Enschede.

Sprakel in 't Bos, Overmaatweg 45, 7524 DH Enschede

Photo: Patrick Goossens, CC BY-SA 2.0

Nederland in Overijssel (20-60 km)

Het kleine dorpje Nederland ligt midden in het Nationaal park Weerribben-Wieden. Parkeer ergens in Ossenzijl en maak een rondje langs het water tot Giethoorn. Huur bij terugkomst een bootje en ontdek hetzelfde stukje vanaf het water. Zoek naar slangen in het water (wij hebben ze gevonden) en stap het veen op om te dansen op de drijvende grond. Er zijn zelfs vleesetende planten, spannend!

Botenverhuur, Hoogeweg 27a, 8376 EM Ossenzijl

Photo: Bert Kaufmann, CC BY 2.0