Als liefhebber van natuur en cultuur zit je in het Afrikaanse Tanzania helemaal goed. Hier ben je binnen een mum van tijd in de ban van de Big Five en de gebruiken van inheemse stammen. De Swahilise uitdrukking 'hakuna matata' begrijp je zodra je ziet hoe puur je hier kunt genieten van mens en dier.

Kilimanjaro National Park

Kilimanjaro Nationaal Park is bekend door de berg Kilimanjaro met besneeuwde top. Het complete park heeft een oppervlakte van 753 kilometer. Hier ga je niet per se heen voor het zien van dieren, maar voor het maken van prachtige wandelingen door het regenwoud op de hellingen van de berg. Een ideaal startpunt is het dorp Moshi waar je ook koffie- en suikerplantages kunt bewonderen.

Foto: jbpic, CC0 1.0

Laka Manyara

Voor het echte 'Jungle Book gevoel' ga je naar Lake Manyara. Terwijl je door een dicht regenwoud rijdt zie je overal de blauwe meerkat (een apensoort) van tak naar tak slingeren. Ook olifanten, nijlpaarden en leeuwen houden erg van deze plek. De olifanten worden aangetrokken door het vele fruit, de nijlpaarden door de Simba-rivier en de leeuwen door de vele bomen waar ze graag in klimmen om te luieren.

Foto: pamstenzel, CC0 1.0

Serengeti

Als je het met je eigen ogen aanschouwt, snap je meteen waarom de Serengeti (waar de Masai wonen) wereldberoemd is. In dit oogstrelende wildpark leven 35 verschillende wilde diersoorten samen met 450 vogelsoorten in een gebied van 14.750 km2. Het landschap ziet eruit als een eindeloze vlakte met hier en daar wat rotsen, riviertjes en acacia bomen. Hier kun je úren lag vol verwondering rondrijden.

Foto: skeeze, CC0 1.0

Ngorongoro Krater

De Ngorongoro Krater is zo ontzettend bijzonder, doordat het een vulkaankrater is met een doorsnede van 18 kilometer en een oppervlakte van 260 km2, waar wel 50.000 diersoorten leven! De kans om de Big Five op één dag te spotten is hier enorm groot. Het enige Afrikaanse dier dat je hier nooit zult zien is de giraffe, omdat dit dier niet tegen de hoge wanden van de krater op kan lopen.

Foto: ludi, CC0 1.0

Lake Eyasi

Lake Eyasi is een alkalisch sodameer grenzend aan de zuidelijke hooglanden van de Ngorongoro. Het is een walhalla voor de vogelliefhebber, want vogels zijn hier in grote aantallen te vinden. Vooral de flamingo's en pelikanen zijn bijzonder mooi om te zien. Doen: bezoek de Hadzabe stam en de Datoga stam voor indrukwekkende ontmoetingen. Zij leven hier nog steeds volgens hun oude tradities.

Foto: skeeze, CC0 1.0