Wandelen in Schotland is niet voor watjes. Het regent er vaak, de wandelingen zijn doorgaans niet gemakkelijk en je kunt flinke last hebben van midgets, oftewel muggen. Toch heb ik enkele jaren geleden mijn hart verloren aan dit bijzondere land, haar inwoners en Munro's. Hieronder mijn 5 favoriete wandelingen.

West Highland Way

Als je wilt gaan wandelen in Schotland, mag je de West Highland Way absoluut niet missen. Alhoewel de totale lengte van de trek ruim 154 kilometer is, kun je ook prima losse trajecten lopen. Ik nam de bus van Fort William naar Kinlochleven en liep vanaf hier terug naar de camping in Fort William, een tocht van zo'n 24 kilometer, dwars door de Schotse hooglanden. Een aanrader!

Kinlochleven, Highland PH50, UK

_Foto: Kenneth Barker, CC BY 2.0_

Lost Valley, Glen Coe

De mooiste, korte wandeling die ik in Schotland maakte, was die naar de Lost Valley, in de buurt van Glen Coe. De wandeling is slechts 2.5 mijl retour maar door de flinke klim- en klauterpartijen ben je al snel 3 uur onderweg. De pittige klim is de moeite echter meer dan waard, eenmaal in de Lost Valley aangekomen bevind je je op een van de mooiste plekjes in de Schotse Hooglanden.

Glen Coe, Argyll, PH49, 4HX Scotland

Foto: Jenny Mealing, CC BY 2.0

Glen Affric

De mooiste Glen (een vallei die is uitgesleten door een gletsjer) in Schotland is wat mij betreft Glen Affric. Je kunt hier alleen te voet of per mountainbike komen en overnachten doe je in een jeugdherberg, middenin de Schotse wildernis. Er zijn diverse aanlooproutes. Ik liep een rondje vanuit het gehucht Morvich en overnachtte in de herberg. Vroeg in het seizoen (rond mei) loop je de kans om tot halverwege je middel in het moeras te staan, iets om rekening mee te houden.

Morvich, Kyle, Highland IV40, UK

_Foto: Nick Bramhall, CC BY-SA 2.0_

Eildon Hills

Een relatief onbekende wandeling in Schotland is die naar de Eildon Hills, vanuit het dorpje Melrose, halverwege Newcastle en Edinburgh. De opvallende heuvels nodigen uit tot het maken van een tocht, die ongeveer 3-4 uur in beslag neemt. Het pad is goed gemarkeerd, maar steil. Als het geregend heeft, kan het modderig worden. Dat maakt de hike wat mij betreft nog een stukje uitdagender!

Eildon Hills, Melrose, Scottish Borders, TD6, UK

Foto: John Mason, CC BY 2.0

Ben Nevis

Het beklimmen van de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland, is geen eitje, maar wel een heus avontuur. Je begint de tocht vanuit Fort William en stijgt geleidelijk over een goed aangegeven pad naar de top van 'The Ben'. Reken op een volle dag wandelen. Zelfs in de maanden mei en juni ligt er nog een flink pak sneeuw op de top, wat de tocht tot een uitdagende en niet te onderschatten onderneming maakt.

Ben Nevis, Fort William, Highland PH33, UK

Foto: Richard P J Lambert, CC BY 2.0