Canada barst van de fijne steden en daar is Montreal er een van. Na Parijs is het de grootste Frans sprekende stad ter wereld. Bovendien is het de ideale uitvalsbasis om de natuur van Quebec in te trekken. Ik ben altijd blij als ik weer terug ben in Montreal. Ik verklap mijn favoriete buitenactiviteiten in deze metropool.

Beklim Mont Royal

Montreal heeft zijn naam gekregen van de Mont Royal, een berg van 233 meter hoog, in het hart van de stad. Het is een heerlijke plek in downtown om buiten te zijn; je kunt hier fietsen, wandelen, joggen of picknicken. Ook fijn: Quebec is een van de mooiste plekken in Canada om de herfstkleuren te zien en Mont Royal is biedt hier een uitstekende gelegenheid toe.

Mt. Royal, Montreal

Foto: abdallahh, CC BY 2.0

Kajakken op het Lachine Canal

Bekijk de stad eens op een andere manier, namelijk vanaf het water! Het 14.5 kilometer lange Lachine Canal strekt zich uit van de oude haven in downtown Montreal tot aan de Saint Lawrence Rivier. Langs de waterweg zijn diverse locaties waar je je kajak (of kano) te water kunt laten. Een andere populaire activiteit op het kanaal is canal biking, oftewel waterfietsen.

Lachine Canal, Montreal

Foto: JasonParis, CC BY 2.0

Raften op de Saint Lawrence

Wie de adrenaline door zijn lichaam wil laten gieren, kan kiezen voor een raft-excursie op de Saint Lawrence Rivier, een van de grootste rivieren van Canada. Ben je met je gezin, kies dan voor de klasse II, de echte avonturiers kunnen voor klasse III of IV gaan. Neem alleen van mij aan: het water is, zelfs wanneer het overdag heet is, ijskoud!

8912 Boulevard LaSalle, LaSalle

Foto: Kate, CC BY-SA 2.0

Fietsen door de stad

Omdat Montreal redelijk vlak is, is het een ideale plek om per fiets te verkennen. Er zijn diverse fietspaden en wanneer het maar even kan, springen de inwoners van de stad op de fiets. Beklim de Mont Royal, fiets langs een van de vele kanalen of ga naar het Formule I circuit. Ik maakte een fietstocht met een gids langs alle historische plekken van de stad, ook een aanrader!

115 Avenue du Mont-Royal O, Montréal

Foto: Sarah, CC BY-SA 2.0

Struinen door Vieux-Montreal

Naast het feit dat Montreal de grootste Franssprekende stad van Canada is, heeft het ook nog enkele Europese trekjes, die je onder andere terug kunt vinden in het Vieux-Montreal, oftewel de oude stad. Bezoek hier zeker de kathedraal en het Place Jacques Cartier. Of plof na je wandeling neer op een van de vele terrassen. De Rue Saint Paul is bedekt met klinkers en doet hierdoor erg Europees aan.

Rue Saint Paul, Montreal

Foto: Alexandre Breveglieri, CC BY 2.0