Mijn eerste bezoek aan Texel was met groep 8 kamp op de basisschool. Ik herinner me de frisse zeewind, uren fietsen en zelfs het zwemmen in zee, in september! Vele malen ben ik daarna terug geweest naar dit mooie stukje Nederland. Je vindt er niet alleen oogstrelende stranden en duinen, maar ook eindeloze landschappen, bijzondere planten en diersoorten die uniek zijn voor dit Waddeneiland. Hier mijn beste tips om op Texel te genieten van de natuur met al je zintuigen.

Profiteer tot 30 maart van onze Paasaanbiedingen en boek nu je vakantie naar Texel extra voordelig!

Zie zoutwaterplanten in De Slufter

De Slufter is het enige gebied in Nederland waar de zee ongehinderd kan binnenstromen. Hierdoor groeien er alleen planten die tegen zout water kunnen. Een ideale plek voor vogel spotters en natuurfotografen. Af en toe word je vrolijk begroet door een verdwaald schaap. Tip: bezoek De Slufter in de zomer, als de bloeiende planten het gebied paars kleuren. Als rood je favoriete kleur is, kom dan terug in het najaar.

De Slufter is te bereiken vanaf de parkeerplaats Krimweg of parkeerplaats Slufterweg.

Foto: Nienke Krook

Ruik wilde orchideeën... op Texel!

Ik dacht altijd dat orchideeën tropische bloemen waren, maar ons eigen Texel blijkt er van mei tot september vol mee te staan! In de rest van Nederland zijn wilde orchideeën zeldzaam, maar op Texel vind je er miljoenen in de natuurgebieden en zelfs gewoon langs de kant van de weg. Tip: juni is het beste moment om orchideeën te spotten, ga bijvoorbeeld op zoek naar de met uitsterven bedreigde parnassia.

Bezoekerscentrum Duinen van Texel - Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog

Foto: Miguel Vieira, CC BY 2.0

Proef verse garnalen tijdens een vistochtje

Neem een kijkje in het leven van een Texelse visser met een tocht op een garnalenboot. Je ziet het proces van het vissen met sleepnetten en krijgt uitleg over de diverse vissoorten die binnengehaald worden. Spot ook zeehonden bij eb op de zandplaat tussen Texel en Vlieland. Durf jij de gevangen garnalen ook te pellen en te eten? Tip: koop in de haven een lekkere portie vis. Verser krijg je het niet!

Diverse garnalentochten vertrekken vanuit de Haven in Oudeschild

Foto: Paul van de Velde, CC BY 2.0

Hoor het geklepper van de lepelaar

Het is misschien niet stoer om toe te geven, maar ik ben een echte vogelliefhebber. Texel, liggend in de baan van veel trekvogels, is hier een perfecte plek voor. Vooral de bijzondere lepelaar vind je er veel. Er zijn 3 kolonies op Texel: in de Geul, de Muy en de Schorren. De Geul is de grootste kolonie in Nederland! Tip: geen verrekijker? Geen nood! Leen er gratis een bij de Vogelbescherming.

Vogelinformatiecentrum Texel - Kikkertstraat 42, 1795 AE De Cocksdorp

Foto: Frank Vassen, CC BY 2.0

Voel wind in je haren en zand tussen je tenen

Wandelen langs de vloedlijn is een van de fijnste activiteiten op vakantie, of niet? Op Texel kun je maar liefst 30 kilometer doorstappen. Mocht je nog meer actie willen kan ik je een paardrijtocht aanbevelen. Tip: pauze nodig? Bij verschillende strandopgangen vind je paviljoens waar je lekker een drankje kunt doen. Paal 9 (Den Hoorn), Paal 17 & 21 (De Koog) en Paal 28 & 33 (De Cocksdorp) zijn het hele jaar open.

Paal 9 - Hoornderslag 8, 1797 RT Den Hoorn, Texel

Foto: Nienke Krook