Met een gematigd klimaat het hele jaar door, zijn de Canarische Eilanden een populaire vakantiebestemming. Fuerteventura, het tweede grootste eiland van de groep, staat vooral bekend om haar witte stranden en watersportmogelijkheden, maar ook wie graag de natuur in trekt, komt hier aan zijn trekken.

Caldera de Gairía Natuurmonument

Het Caldera de Gairía Natuurmonument is een vulkanische krater die ontstond in de Middeleeuwen. In het vlakke landschap tussen de dorpjes Antigua en Tuineje valt deze mastodont van 461 meter hoog best op. Er leiden verschillende wandelroutes naar de top van de krater, van waar je een 360° uitzicht hebt op de omgeving en andere vulkanische elementen, zoals de Caldera de la Laguna.

Foto: Por los caminos de Málaga, CC BY 2.0

Natuurpark Corralejo

Je verwacht waarschijnlijk geen woestijnlandschap op Fuerteventura, maar toch is dat er! In het Natuurpark Corralejo ligt een zandduin van enkele kilometers lang, ook bekend als "El Jable". Zit je onder het zand, ga dan naar het strand voor een duik in het heldere water. Wil je meer actie, trek dan je wandelschoenen aan. In het zuiden van het park kan je de 300 meter hoge Montaña Roja of Rode Berg beklimmen.

Foto: Pixabay

Natuurpark Betancuria

Het Betancuria Natuurpark beslaat meer dan 16 hectaren en is ook een beschermde zone voor vogels. In het hele gebied wonen slechts een duizendtal mensen, verdeeld over zes dorpjes en een aantal gehuchten. Je kan er verschillende uitzichtpunten bezoeken, zoals de Mirador de Morro Velosa, en bergen beklimmen. De hoogste is de Montaña de Atalaya of "Berg van Atalaya" met een top van 724 meter hoog. Ook het dorpje Betancuria is een bezoek waard.

Foto: Pixabay

Lobos Eiland

Isla de Lobos of Lobos Eiland ligt op slechts een kwartier varen met de boot van het noorden van Fuerteventura en staat ook bekend als het Zeeleeuweneiland. Het is slechts 4,5 km² groot en heeft geen enkele weg. Puur natuur dus en het is dan ook officieel een natuurpark. Je kan er gaan hiken door het vulkanische rotslandschap, gaan snorkelen bij het La Caldera-strand of heerlijke vis eten in het dorpje Puertito de Lobos.

Foto: Pixabay

De heilige berg van Tindaya

Voor de oorspronkelijke inwoners van Fuerteventura was Tindaya een heilige berg en daar zie je nu nog steeds het bewijs van. Aan de voet van de berg zijn meer dan 300 afbeeldingen van een voet - ja, echt - ingekerfd. Er is geen officiële route die de berg op loopt en als je 'm wilt beklimmen, moet je vooraf toestemming vragen aan de lokale autoriteiten.

Foto: Pixabay