Mallorca is bij sommige mensen misschien alleen bekend als zonnig feesteiland, maar dat doet geen recht aan de prachtige natuur die te vinden is op dit groene eiland, dat bij de Balearen hoort. Van groene bergen tot mysterieuze grotten en van blauwe meren tot oude ruïnes, Mallorca heeft het allemaal!

Het uiterste puntje van Mallorca: Cap de Formentor

In het noordoosten van Mallorca ligt het schiereiland Cap de Formentor. De 20 kilometer lange kronkelweg naar het puntje van dit schiereiland biedt prachtige uitzichten over de azuurblauwe zee en steile kliffen. Het is wel goed opletten onderweg, voordat je het weet raak je met je spiegel een rotswand! Vanaf het uitzichtpunt op het uiteinde van Cap de Formentor kun je op heldere dagen helemaal naar Menorca kijken!

Cap de Formentor uitzichtpunt, 07460 Pollença, Mallorca
GPS: 39.96138, 3.212

Foto: Lotte Eschbach

Natuurlijke kunst in de Cuevas del Drach

De Grotten van de Draak, zoals de Nederlandse vertaling luidt, zijn een bijzondere plek aan de oostkust van Mallorca. De natuur heeft hier een ondergronds kunstwerk gecreëerd van honderden stalagmieten en stalactieten; erg indrukwekkend om te zien. In de grot bevindt zich het grootste onderaardse meer ter wereld! Tijdens de tour wordt een klassiek muziekstuk opgevoerd, dat door de bijzondere akoestiek nog mooier klinkt.

Cuevas del Drach, 07680 Porto Cristo, Mallorca
GPS: 39.5359, 3.33035

Foto: Lotte Eschbach

Castell d'Alaró: een toevluchtsoord op de berg

De ruige bergketen 'Serra de Tramuntana' loopt langs de gehele westkust van Mallorca en biedt veel wandelmogelijkheden. Een echte aanrader is de wandeling naar het vervallen Castell d'Alaró. Het is een stevige klim (zo'n 600 meter) maar de uitzichten maken de inspanning absoluut de moeite waard! Een leuk weetje: het kasteel is oorspronkelijk gebouwd als bescherming tegen de piraten die de inwoners van Mallorca lastigvielen.

Puig d'Alaró, 07340 Alaró, Mallorca, +34 971 18 21 12
GPS: 39.73336, 2.79189

Foto: Lotte Eschbach

Wandelen rondom het Cuber-meer

Ook het Cuber-meer ligt in de Serra de Tramuntana-bergketen. Het is een kunstmatig aangelegd waterreservoir, maar daardoor niet minder mooi! Het meer heeft een prachtige blauwe kleur en is omgeven door bergen. Je kunt met de auto langs het meer rijden als onderdeel van een roadtrip of een wandeling om het meer maken. Deze wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Neem wel voldoende water mee voor onderweg!

Embassament de Cúber, 07315 Escorca, Mallorca
GPS: 39.786, 2.79334

Foto: Lotte Eschbach

Het strand van Port d'Alcúdia

Dit mooie strand in het dorpje Port d'Alcúdia is populair bij families en niet zonder reden: het heldere water is ondiep en daardoor erg geschikt voor (kleine) kinderen. Erg handig zijn ook de aanwezige faciliteiten zoals douches en toiletten. Het witte zandstrand is maar liefst 7 kilometer lang, dus zelfs op een drukke dag is er wel een mooi plekje te vinden!

Playa Port d'Alcudia, Passeig Marítim, 07400 Alcúdia, Mallorca
GPS: 39.84133, 3.13279

Foto: Pixabay