De Portugese Algarve is staat bekend als feest en zonbestemming maar gelukkig is het ook veel meer dan dat. Ga buiten het hoogseizoen, doe een klein beetje extra moeite en ontdek zo een hoop natuurschoon op een hele betaalbare vakantiebestemming.

Parque Nacional de Ria Formosa

Nationaal Park Ria Formosa is een klein, maar bijzonder natuurgebied in de buurt van Olhao. Het is een combinatie van een zoet- en zoutwatermoeras, zandeilanden en verzande riviermondingen. Er komen veel trekvogels en je kunt hier mooie wandelingen maken. Het kleine toeristenkantoortje kan je meer vertellen over de opties die je, afhankelijk van het laag- of hoogtij, hebt.

Parque Nacional de Ria Formosa, Portugal

Foto: Carlos Pinto, CC BY-SA 2.0

Cabo de Sao Vicente

Cabo de Sao Vicente is de meest westelijke punt van het vasteland van Europa. De vuurtoren die hier staat is een populaire toeristenattractie dankzij het mooie uitzicht. Zoek je wat meer rust rij dan wat verder naar het noorden voor enkele mooie, lastig te bereiken stranden die aan de voet van dezelfde hoge witte kliffen liggen. Adembenemend mooi en verrassend rustig.

Cabo de Sao Vicente, Portugal

Foto: Sebastian Fuss, CC BY-SA 2.0

Onderwater avonturen

Bij Portugal denk je misschien niet direct aan duiken, maar in de Algarve is het zeker een goede manier om te ontsnappen aan het massatoerisme en één te zijn met de natuur. In het frisse water zul je waarschijnlijk diverse inktvissen tegenkomen, die zich graag schuilhouden in de rotsachtige bodem. Ook indrukwekkende scholen vissen zijn niet ongewoon.

Dive Time, Armazem 14/15, DocaPesa, 8600-000 Lagos, Portugal

Foto: greckor, CC BY 2.0

Verlaten gebouwen in de bossen

In de binnenlanden van de Algarve vind je enkele bosgebieden. Rondom het dorpje Monchique kun je bijvoorbeeld mooi wandelen. Verlaat de smalle straatjes van het dorp en maak een korte wandeling naar het fotogenieke vervallen klooster. Daarnaast zijn er verschillende langere wandelroutes die je door dit heuvelachtige gebied meenemen.

Monchique, Portugal

Foto: Mundo Resink, CC BY-SA 2.0

Verborgen strandjes

Lagos mag dan een toeristisch plaatsje zijn, als je in het laagseizoen naar de stranden gaat heb je en stukje prachtige natuur te pakken, zonder de drukte. De stranden van Lagos zijn verstopt tussen de hoge kliffen. Het gele zand, de hoge kliffen en het helderblauwe water waaruit indrukwekkende rotspilaren oprijzen, zorgen voor een zeer fotogeniek plaatje. Uit de wind en in de zon zit je hier zelfs in december nog goed.

Lagos, Portugal

Foto: Kyle Taylor, CC BY 2.0