Het is geen geheim dat Nieuw-Zeeland een waar natuurparadijs is, maar het land werd het natuurlijk nog eens extra op de kaart gezet door de verfilmde Lord of the Rings trilogie. Een roadtrip door Nieuw-Zeeland is alsof je door Middle Earth reist: je begint bij de groene heuvels van Hobbiton en eindigt in onherbergzame bergen van de Southern Alps. Ik neem je mee naar 5 prachtige locaties die in de films te zien zijn.

Matamata

De scène waarbij Gandalf aankomt in het pittoreske Hobbiton, is een van mijn favoriete momenten in Lord of the Rings trilogie. De lieflijke groene heuvels vind je eigenlijk overal terug op het Nieuw-Zeelandse Noordereiland, maar speciaal voor de fans kun je de filmset van Hobbiton bezoeken met een gids. Van tevoren reserveren is noodzakelijk, aangezien er nog steeds fans uit de hele wereld naar deze bijzondere plek komen.

Hobbiton Movie Set: 501 Buckland Rd, Hinuera, Matamata 3400, Nieuw-Zeeland

Foto: Joshua Eckert, CC BY 2.0

Tongariro National Park

Eén van de meest onheilspellende plekken van Nieuw-Zeeland is toch wel het rauwe Tongariro National Park op het Noordereiland. De rokende Mount Ngauruhoe stond decor voor Mount Doom en verschillende scènes met het personage Gollum werden hier opgenomen. Doe hier zeker de Tongariro Alpine Crossing, de mooiste dagwandeling van Nieuw-Zeeland, en treed even binnen in Mordor.

Tongariro National Park, Manawatu-Wanganui 4691, Nieuw-Zeeland

Foto: Antonette Spaan

Lake Wakatipu

Mijn 'kippenvelmoment' tijdens het zien van Lord of the Rings, is steeds weer wanneer de panorama's van Middle Earth in beeld komen. Deze zijn gefilmd in het zuidelijkste deel van het Zuidereiland, in de omgeving van Queenstown en Glenorchy, gelegen aan de rand van Lake Wakatipu. Wie hier rondreist, zal met pijn in het hart afscheid nemen van deze prachtige omgeving.

Mount Aspiring National Park, South Island 9382, Nieuw-Zeeland

Foto: Andrii Slonchak, CC BY 2.0

Kepler Mire

Een beroemde scène in Lord of the Rings, is die waar Gollum, Frodo en Sam zich in de Dead Marshes bevinden. Deze scène werd opgenomen bij de Kepler Mire, gelegen aan de 4-daagse Kepler Track in het Fiordland National Park. Je kunt hier over een boardwalk door het moeras lopen, een bijzondere en memorabele ervaring, vooral vroeg in de ochtend wanneer er verder nog niemand is...

Fiordland National Park, Lakefront Dr, Te Anau 9640, Nieuw-Zeeland

Foto: Richard Meutstege, CC BY 2.0

Twizel

Het gevecht op de Pelennor Fields werd gefilmd in de omgeving van Twizel, centraal gelegen op het Zuidereiland. De graslanden met op de achtergrond de bergen, zijn duidelijk herkenbaar uit de film. Dit gebied is privébezit en is alleen toegankelijk met een vooraf georganiseerde filmtour, die je bij aankomst in Twizel kunt boeken.

1 Ostler Rd, Twizel 7901, Nieuw-Zeeland

Foto: Antonette Spaan