Tsjechië, officieel de Tsjechische Republiek, is een van de mooiste landen van Centraal-Europa. Je vindt er prachtige steden voor een citytrip, maar wat Tsjechië vooral zo'n fijn vakantieland maakt, is de schitterende natuur. Zin in bergen, bossen, watervallen en wilde dieren? We zetten vijf natuur-hotspots van Tsjechië voor je op een rij.

1. Sprookjesachtige landschappen

In het noorden van Tsjechië doorkruist een oogverblindend natuurpark de route van Dresden naar Praag: Het Nationaal Park Zwitsers Bohemen (1). Het is een van de mooiste natuurgebieden van Midden-Europa. Het heeft adembenemende uitzichten en sprookjesachtige landschappen vol dennenbossen en rotsformaties. Liefhebbers van wandelen en fietsen door ongerepte natuur komen hier helemaal aan hun trekken. Er zijn veel goed onderhouden wandel- en fietspaden, en gemarkeerde fietsroutes zoals de beroemde Elberadweg. Veel hotels in Praag verhuren fietsen en bij lokale operators kun je tochten met een gids boeken.

Czech Rep-Nature-Sumava_Pixabay.jpgSumava - Foto: Pixabay

2. De oerbossen van Sumava

Het grootste Nationaal Park van de Tsjechische Republiek is Nationaal Park Sumava (2). In de uitgestrekte oerbossen van dit park scharrelen bedreigde diersoorten rond als de bonte specht, de otter, de lynx, het wilde zwijn en de vleermuis. Het park ligt in het Zuidwesten van Tsjechië en de belangrijkste stad in de buurt is Vimperk, ook wel de 'deur naar het Boheemse woud' genoemd. Bij het toeristenbureau Turistické Informační Středisko Vimperk (3) helpen ze je graag met kaarten, wandel- en fietsroutes, en tochten met een gids door het prachtige park Sumava. Aan de rand van het park ligt het gezellige restaurant Dobré chaty (4), waar je lokale specialiteiten kunt proeven als de Gulás, een goulash met wild zwijn.

3. Alpenroosjes en wijn in Podyji

Voor natuurliefhebbers is Nationaal Park Podyji (5), in de streek Morovia, een waar walhalla. Het is bebost met eeuwenoude eiken en beukenbomen, en in het gebied komen 77 beschermde plantensoorten voor. Hier bloeit het alpenroosje, de gele kornoelje, de koningskers en de Turkse lelie. Ook wonen er bijzondere beestjes: de oehoe, visotter, esculaapslang, wilde kat en ijsvogel kun je hier allemaal tegenkomen. Park Podyji is een heerlijke plek voor lange wandelingen in de ongerepte natuur. Ook hier zijn wandel- en fietsroutes goed aangegeven. Tip: in het park bevinden zich de wijngaarden van Šobes. Znovín Znojmo is de grootste lokale wijnmakerij. Via internet kun je proeverijen en wandelingen door de wijngaard boeken.

4. De reuzenbergen bij Krkonose

Het Reuzengebergte in Krkonose National Park (6) is het hoogste berggebied van Tsjechië en vormt een natuurlijke grens met Polen. Het gebergte is ongeveer 60 km lang en 20 km breed en heeft diepe ravijnen en spectaculaire bergtoppen. Wandel door lieflijke bergweiden en dichte bossen met watervallen. En zorg voor genoeg geheugen in je camera om al dit moois vast te leggen. In het park bevinden zich een paar van de mooiste watervallen van het land. In de kletterende Mumlava-waterval bij het dorp Harrachov nemen mensen in de zomer graag een douche, en de schitterende Pancava-watervallen bij Špindlerův Mlýn zijn ook een must-see.

Czech Rep-Lake Lipno_Pixabay.jpgLipnomeer - Foto: Pixabay

5. Waterfun aan het Lipnomeer

Het kunstmatige stuwmeer Lipno is onderdeel van het Šumava Nationaal Park. Toch stippen we dit meer apart aan, omdat het zowel in de winter als de zomer een heerlijke vakantieplek is. Vooral aan de linkeroever van het meer, tussen de dorpen Lipno en Horni Plana, kun je heerlijk zwemmen en surfen, of bootjes en waterfietsen huren. Vanaf het mooie gebied rondom het meer, waar je ook fijn kunt wandelen en fietsen, is het maar een klein stukje rijden naar pittoreske, historische stadjes zoals Český Krumlov. In het fotogenieke oude centrum van dit stadje vind je ook nog een heleboel goede restaurants bij elkaar.

Op de pedalen

Tsjechië is een geweldig land voor een fietsvakantie. De wegen zijn over het algemeen goed onderhouden, en de bewegwijzering voor fietsroutes, (net als voor wandelroutes én autoroutes) zijn uitstekend. Tsjechische automobilisten houden meestal goed rekening met fietsers, Tsjechen stappen zelf ook graag op de fiets. Op sommige spoortrajecten is het mogelijk een fiets te huren op de stations. Die mag je dan gratis meenemen in de trein, en hem op een ander station weer inleveren. Deze superhandige regeling geldt bijvoorbeeld in Zuid-Bohemen op de trajecten tussen Tabor, Jindrichuv Hradec, Trebon en Ceské Velenice.

Eten en drinken

Tsjechen zijn dol op koolhydraatrijke bijgerechten zoals gebakken aardappelen, friet, gepofte aardappelen en de populaire knoedels (knedlíky). Groente wordt vaak niet standaard geserveerd bij een maaltijd, dus vraag erom in een restaurant.

Vliegen & overnachten

Fijne en betaalbare hotels vind je in Praag, Brno, Plzen en rond het Lipnomeer. Vanuit Nederland vlieg je in iets meer dan een uur naar Praag.

Top 3 bijzondere dieren in Tsjechië

Lynx, deze wilde kat leeft in de bergachtige gebieden en naaldbossen van Tsjechië.

Wit hert, in het natuurreservaat ZehuSice, bij Kutna Hora, leven nog een paar vrijwel uitgestorven witte herten.

Drieteenspecht, deze zeldzame specht kom je alleen tegen in het Reuzengebergte en het noordelijke Mala Fatra-gebergte.

Contacten

  1. Nationaal Park Zwitsers Bohemen: Krásná Lípa, 40746, Tsjechië, +420 736224222
  2. Nationaal Park Sumava: 1. máje 260/19, 385 01 Vimperk, Tsjechië, +420 388450111
  3. Turistické Informační Středisko Vimperk: nám. Svobody 42, 385 01 Vimperk, Tsjechië, +420 388402230
  4. Dobré chaty: Zadov 312, 384 73 Stachy, Tsjechië, +420 602151656
  5. Nationaal Park Podyji: Znojmo 669 02, Tsjechië, +420 515282240
  6. Krkonose National Park: Harrachov gebied in Noord-Tsjechië