Dit jaar wordt de Ronde van Vlaanderen voor de 100ste keer verreden. Een wielerronde van zo'n 240 kilometer lang, over pittige hellingen en kilometerslange, smalle wegen met verraderlijke kinderkoppen. Volgens de locals kunnen alleen beren van kerels de ronde uitrijden; dit zijn de echte 'Flandriens'. En zij komen samen in de mooiste dorpen waar de Ronde van Vlaanderen regelmatig langskomt.

Oudenaarde

Oudenaarde mag eigenlijk wel de 'hoofdstad' van de Ronde van Vlaanderen heten. De wielerronde komt zo goed als elk jaar aan in het prachtige dorpje Oudenaarde. Het dorp beleefde zijn hoogtijdagen in de 17de en 18de eeuw, toen er prachtige wandkleden werden gemaakt. Nu mag je het Centrum van de Ronde van Vlaanderen niet overslaan. Hier zie het beste van wat Vlaanderen te bieden heeft en kun je prachtige historische beelden bekijken.

Oudenaarde, België

Foto: Esther de Beer

Geraardsbergen

Het dorp Geraardsbergen mag dan een gezellige markt hebben en bakkerijtjes die heerlijke 'mattentaart' van bladerdeeg en amandelen verkopen, maar de meeste mensen zullen het dorp toch kennen van 'De Muur', één van de meest steile hellingen vol kinderkoppen waar de Ronde van Vlaanderen overheen komt. Menig wielrenner verkijkt zich op de muur van Geraardsbergen, moet afstappen en met de fiets aan de hand de heuvel over.

Geraardsbergen, België

_Foto: bram_souffreau, CC BY-SA 2.0_

Ronse

Op de Markt van Ronse staat een bijzondere obelisk en je kunt er heel fijn in de zon zitten op één van de vele terrassen. Ook het station is een plaatje. Maar begin april, als de Ronde van Vlaanderen verreden wordt, staan de meeste wielerfans net buiten het plaatsje op de beroemde Kruisberg. Dit smalle pad met kinderkoppen werd maar liefst 45 keer beklommen tijdens de ronde. Samen met de Oude Kwaremont en de Muur van Geraardsbergen is dit één van de meest gevreesde beklimmingen.

Ronse, België

Foto: Thomas Vandenberghe, CC BY-SA 2.0

Roeselare

Roeselare is een dorp dat je sowieso wel zou willen bezoeken, wielerfan of niet. Het dorp heeft veel prachtige historische gebouwen, zoals het stadhuis, het Kasteel van Rumbeke en het oude klooster. Bezoek zeker Brouwerij Rodenbach, waar je een bijzonder familieverhaal hoort en bier kunt proeven. Maar het hoogtepunt is het onlangs geopende wielermuseum in de Paterskerk, want 'de koers' is natuurlijk religie in Vlaanderen.

Roeselare, België

_Foto: bram_souffreau, CC BY-SA 2.0_

Oude Kwaremont, Kluisbergen

Bierliefhebbers kennen Kwaremont waarschijnlijk van het gelijknamige pittige, blonde bier. Maar wielerliefhebbers denken natuurlijk meteen aan de Oude Kwaremont, volgens kenners de mooiste beklimming in de Ronde van Vlaanderen. De klim begint als vals plat over de kinderkoppen, maar al snel is het stijgingspercentage 10%. De beklimming aan de rand van het dorp staat bij wielrenners dan ook bekend als 'de vierkante berg'.

Kruisbergen, België

_Foto: bram_souffreau, CC BY-SA 2.0_