De Moezel, dat is toch voor oude mensen? Die indruk had ik er stiekem wel van, en met mij waarschijnlijk vele anderen, voordat ik naar het gebied afreisde om te trainen voor een voettocht door Nepal. Eenmaal in de Moezelstreek, was ik aangenaam verrast door uitdagende beklimmingen, bijzonder fraaie uitzichten en een aantal spannende Klettersteigs!

Calmont Klettersteig

Dat wandelen door Alpien terrein alleen voor de Alpen is, blijkt een fabel. Iedereen die kennis wil maken met het fenomeen Klettersteigen of Via Ferratat (waarbij je gezekerd aan een staalkabel een vaste route klimt, met behulp van stalen beugels, pinnen en hulp van de rotswand) en dit zonder materiaal wil doen, kan 'oefenen' op de Calmont Klettersteig, op de steilste wijnhellingen van Europa. Beklim ijzeren ladders, laat je zakken langs steile berghellingen en klauter over rotspartijen: de Calmont Klettersteig is een uitdaging voor jong en oud.

Calmont Klettersteig, Moselweinstrasse, 56814 Ediger-Eller, Duitsland

Foto: FNF, CC BY 2.0

Gipfelkreuz Bremm

Voor het mooiste uitzicht over de Moezel beklim je vanaf de grote weg tussen Ediger-Eller en Bremm de loodrechte hellingen die je uiteindelijk naar de Gipfelkreuz leiden. De tocht omhoog is steil en letterlijk adembenemend, maar eenmaal boven is het panorama de klim meer dan waard. Je kunt deze tocht prima maken vanuit Ediger Eller, in combinatie met de Calmont Klettersteig.

Brunnenstrasse, 56814 Bremm, Duitsland

Foto: Kiefer, CC BY 2.0

Collis Steilpfad

De naam zegt het al: dit is een steil pad en behoort wat mij betreft ook tot de Klettersteigs. Vanaf het dorpje Zell volg je de Collis Rundwanderweg, omhoog richting de Collis Turm, voor een prachtig uitzicht over de hier zeer bochtige Moezel. Het Steilpfad is een alternatief voor de gewone wandeling, hier hijs je jezelf met behulp van ijzeren ladders en haken in de wand naar boven. Niet voor watjes of mensen met hoogtevrees!

Balduin Strasse 44, 56856 Zell (Mosel), Duitsland

Foto: Dustin Ground, CC BY-SA 2.0

Leofelsen

Wanneer je even genoeg hebt van het volgen van de rivier, kun je bij Reil een mooie tocht door de bossen maken: de Leofelsen zijn dan een mooi doel. Deze rotspartij ligt diep verscholen in het Sternenwald en biedt prachtige uitzichten over de beboste hellingen van het achterland. Zelfs in een weekend in oktober, wanneer de herfstkleuren op haar mooist zijn, waren hier nauwelijks andere wandelaars te bekennen.

Moselstrasse, 58681 Reil, Duitsland

Foto: Michael Pollak, CC BY 2.0

Ruine Grevenburg

Vanuit het dorpje Traben-Trarbach voert een steile klim je naar Ruine Grevenburg. De klim vanaf de rivier is pittig maar eenmaal boven aangekomen heb je een fantastisch uitzicht over het dorp en de wijde omgeving. Plof hier neer op het terras voor je verder wandelt, je kunt via dezelfde route of bijvoorbeeld over de Moselsteig terugkeren naar het dorp.

Ruine Grevenburg, 56841 Traben-Trarbach, Duitsland

Foto: Morgan Nedelec, CC BY 2.0