Denk je aan Marokko, dan denk je aan kleurrijke bazaars. Aan smalle steegjes in oude medina's. Aan indrukwekkende moskeeën en eeuwenoude Koranscholen. Maar Marokko heeft meer te bieden dan alleen de koningssteden. Ook de natuur in dit Noord-Afrikaanse land is spectaculair. Van ruige bergketens tot knaloranje woestijnen: de landschappen van Marokko zorgen steeds voor een nieuwe verrassing.

De knalrode Dades Vallei

Rijd tegen zonsondergang de Dades Vallei binnen, die dan knalrood kleurt door de warme zon. Grillige rotsformaties worden afgewisseld door oude lemen huizen en aan het eind van een smalle kloof wacht een vruchtbare vallei, omringd door hoge bergen. De Dades Vallei is spectaculair qua natuur en de bewoners zijn erg vriendelijk. Maak je een trekking door de vallei, dan word je regelmatig uitgenodigd om zoete thee te komen drinken.

Dades Vallei, Marokko

_Foto: gailhampshire, CC BY 2.0_

De eindeloze duinen van Erg Chebbi

De oranjerode duinen van Erg Chebbi komen het beste tot hun recht als je ze vanaf de rug van een kameel bekijkt. Je raakt bijna in trance door het wiegende ritme, de wind die om je benen waait en het zingen van het opstuivende zand. Erg Chebbi is het meest magisch tijdens zonsondergang en zonsopkomst, als de zon lange schaduwen over de duinen werpt.

Erg Chebbi, Marokko

Foto: Jean-Baptiste Bellet, CC BY 2.0

Het ruige Atlasgebergte

Hoge besneeuwde bergtoppen, steile afgronden, ruige rotspartijen afgewisseld met groene oases: het Atlasgebergte is één groot natuurspektakel. Je kunt het gebergte het beste met je huurauto doorkruisen, bijvoorbeeld onderweg van Ait-Ben-Haddou naar Marrakech. Dan kun je zo vaak stoppen als je wilt om talloze foto's te maken.

Atlasgebergte, Marokko

Foto: Sarah Tzinieris, CC BY 2.0

Het Rifgebergte rond Chefchaouen

Aan de voet van het Rifgebergte in Noord-Marokko ligt het stadje Chefchaouen. De helderblauw geschilderde dorpskern is al reden genoeg om dit deel van Marokko te bezoeken, maar de omgeving maakt het compleet. De bergen rond Chefchaouen zijn groen en grillig en lenen zich perfect om mooie (eventueel meerdaagse) trekkings te maken.

Chefchaouen, Marokko

Foto: Andrzej Wójtowicz, CC BY-SA 2.0

De hoge Todra Gorge

Het eerste deel van de Todra Gorge is nog een groene oase, maar hoe verder je de kloof inrijdt, hoe ruiger en rotsachtiger het landschap wordt. Op zijn smalst is de kloof slechts tien meter breed, met aan weerszijden steile rotswanden van zo'n 160 meter hoog. De prachtige rozerode kleur van de rotsen maakt het landschap extra bijzonder.

Todra Gorge, Marokko

Foto: Matthew Harrigan, CC BY-SA 2.0