De natuur op het Canarische Eiland Gran Canaria is prachtig en daar zijn de inwoners zich danig van bewust. Ze pronken dan ook graag met de vele uitkijkpunten die hun thuis rijk is, zodanig zelfs, dat er wel meer dan dertig officiële uitkijkpunten of miradores aanwezig zijn op het eiland, van waar je op een veilige manier in de verte kan turen.

Midden in de stad - Plaza de San Roque

Plaza de San Roque is een stadsplein in het centrum van Firgas. Je kijkt er uit over de kustlijn, de berg van Arucas en op heldere dagen kan je zelfs Tenerife en Fuerteventura in de verte ontwaren. Behalve een uitkijkpunt, staat dit plein ook bekend als "Kilometer 0" binnen een netwerk van wandelroutes binnen en rondom Firgas. Op deze routes leer je over de geschiedenis van de stad en haar omgeving.

Foto: El Coleccionista de Instantes, CC BY-SA 2.0

Op de top van een ravijn - Degollada de las Palomas

Bij Mirador Degollada de las Palomas sta je letterlijk aan de top van een ravijn dat helemaal werd uitgesleten door de tand des tijds. Een handige overzichtsfoto vertelt je wat je er allemaal kan zien, zoals jachtvogels, pijnboombossen, het witte dorpje Tejada en de rotsformaties Bentayga en Nublo. Opvallend is zeker ook de Montañon Negro, een vroegere zandgroeve die nu bedekt is met palmbomen.

Foto: Pixabay

Langs de kliffen - Mirador El Balcón en de GC 200

De Mirador El Balcón is letterlijk een balkon aan de kliffen van Anden Verde, uitkijkend over de zee. Om er te komen wandel je een klein pad af langs de kliffen dat start aan de GC 200, een van de populairste wegen in Gran Canaria bij bezoekers. Deze weg loopt hoog langs de kustlijn en combineert duizelingwekkende vergezichten met kronkelende haarspeldbochten.

Foto: Pixabay

Drie voor de prijs van een - Arucas

In het stadje Arucas tref je maar liefst drie officiële uitkijkpunten aan. Vanaf de Mirador de las Canteras kijk je uit over de kust, maar ook over de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria. De Mirador de Marquesa de Arucas biedt dan weer een mooi zicht op de historische oude stad met de moderne stadsrand er omheen. En die kun je vanaf de andere kant bekijken vanaf de Mirador de la Montaña de Arucas.

Foto: Andreas Øverland, CC BY 2.0

Van noord tot zuid - Mirador La Cruz Grande

De Mirador La Cruz Grande ligt in het centrum van Gran Canaria, midden in het berglandschap. Noordelijk kijk je uit over de krater van Tirajana, zuidelijk op de vallei van de dam van Cuenca de Chira en de pijnbomen van het Pinar de Pilancones-park. Wie geluk heeft, spot in de verte een roofvogel of ander dier. Minder moeilijk te vinden zijn de vele cactussen.

Foto: Pixabay