Het Pembrokeshire Coastal Path is een 299 km-lange wandelroute langs de kust van Wales. Het pad begint in St. Dogmaels en eindigt in Amroth. Onderweg voert het je langs steile kliffen, groene vlakten en kleine strandjes. Maar er is veel meer te zien. Gezellige dorpjes bijvoorbeeld, en de kleinste stad van Groot-Brittannië. Hier zijn vijf plekken waarvoor je zeker even het pad moet verlaten.

Tenby

Tenby ligt in het zuidoosten van Wales, bijna aan het einde van het Coastal Path. Het is een gezellige stad met twee stranden, een kasteel, oude stadswallen, tal van restaurants en een kleine haven. Hoewel het op het eerste gezicht misschien niet zo lijkt, is het Tenby Museum een echte aanrader. Je leert er alles over de geschiedenis van de stad en de regio en als je toch nog vragen hebt, deelt het personeel graag haar kennis met je.

Tenby Museum, Castle Hill, Tenby

Foto: David Evans, CC BY 2.0

St. Davids

St. Davids is de kleinste stad in Groot-Brittannië. Er wonen slechts 1.600 mensen, maar er staat wel een gigantische kathedraal die je gratis kan bezoeken. Het is de ideale schuilplaats wanneer het weer eens regent in Wales. Ook het Bisschoppelijk Paleis is een bezoek waard, al moet je daar wel toegang betalen. Wanneer je toe bent aan een rustpauze, stop dan even voor een kopje thee met verse scones bij Bwthyn Y Bwyd. Heerlijk!

St Davids Cathedral, The Pebbles, St Davids
Bishop's Palace, The Close, St Davids

Foto: Nigel Swales, CC BY-SA 2.0

Freshwater West Beach

Als je fan bent van Harry Potter of Robin Hood, moet je even stoppen aan Freshwater West Beach. Dit is namelijk het strand waarop Dobby de huiself begraven werd in de film 'Harry Potter en de Relieken van de Dood'. Jammer genoeg werd het huis na de film weer afgebroken. En Robin Hood? Op dit strand werden scènes opgenomen van de film met Russel Crow.

Freshwater West Beach: vlakbij Castlemartin, Pembrokeshire

Foto: Mario Sánchez Prada, CC BY-SA 2.0

Marloes & Dale

De steden Marloes en Dale delen een schiereiland. Marloes Sands is een beschermd strand, maar Dale is een echte hotspot voor surfers, zeilers en kayakers. Laat je het vaarwerk liever aan een ander over, dan kan je vanuit Martin's Haven de boot nemen naar het eiland Skomer, dat erg geliefd is bij vogelspotters. Zo broeden er jaarlijks wel 10.000 paren papegaaiduikers op Skomer.

Foto: Hippy-dippy, CC0 1.0

Pembroke

Wanneer je in Pembroke de rivier nadert, zie je iedereen dezelfde richting uit lopen: naar Pembroke Castle. In dit 11e-eeuwse kasteel kan je best een aantal uren doorbrengen. In tal van kamers staan tentoonstellingen opgesteld of kan je naar verhalen luisteren. Vaak worden er ook evenementen georganiseerd, zoals circusworkshops, demonstraties met roofvogels en historische ensceneringen. Dit is vooral een leuke plek om met kinderen naartoe te komen.

Pembroke Castle, Pembroke

Foto: Mario Sánchez Prada, CC BY-SA 2.0