Het Gelderse natuurgebied De Veluwe bestaat niet alleen uit twee nationale parken (De Hoge Veluwe en de Veluwezoom) maar heeft ook daarbuiten een enorm aanbod aan wandelpaden. Ik geef je de beste tips voor de meest bijzondere wandelingen: zowel binnen als buiten de nationale parken.

Deelerwoud (9 km)

Net ten noorden van Arnhem ligt het dorpje Deelen en het bijbehorende Deelerwoud. Alhoewel de naam anders doet vermoeden, voert de route je grotendeels over een prachtige stuifzandvlakte, waar je met een beetje geluk Schotse Hooglanders tegen het lijf loopt. Werp af en toe zeker ook een blik omhoog: vlak naast het Deelerwoud ligt zweefvliegcentrum Terlet. Zweefvliegtuigen zijn hier dan ook vaak in de lucht te bewonderen.

Start- en eindpunt: Deelerwoud, Delenseweg, 6877 AB Deelen

Foto: Bert Remmerswaal, CC BY-SA 2.0

Kammenroute op de Posbank (6 km)

Het nationaal park De Veluwezoom is ideaal voor wie de kuiten wil trainen; de flinke klimmetjes maken het een relatief pittige tocht (voor Nederlandse begrippen). Je loopt vanaf het bezoekerscentrum omhoog naar het Posbankpaviljoen. Hier heb je een prachtig panorama over de wijde omgeving en kun je terecht voor een hapje en een drankje. Langs de rand van de Posbank wandel je uiteindelijk weer naar beneden, om na zo'n 6 kilometer weer bij het bezoekerscentrum te eindigen.

Start- en eindpunt: Bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 5A, 6991 JE Rheden

Foto: Jorick Homan, CC BY 2.0

De Carolinahoeve (4.5 km)

Mijn favoriete wandeltocht van de Veluwezoom voert door de Onzalige Bossen naar de Carolinahoeve, een fijne plek midden in het bos voor een hapje en een drankje. Vanaf hier stijgt het pad de hoogte in en voert je naar plekken waar de gemiddelde wandelaar niet komt. Vooral erg fijn vroeg in de ochtend, of als trailrun. Je kunt de wandeling verlengen met de Panoramaroute of de Carmiggeltroute.

Start- en eindpunt: Parkeerplaats de Lappendeken, Parkweg 4, De Steeg

Foto: Jon Ottosson, CC0 1.0

NS Wandeling Hemelseberg van Oosterbeek naar Arnhem (15 km)

Ten westen van Arnhem ligt een prachtig wandelgebied met een rijke historie. Oosterbeek en omgeving vormden de basis van Operatie Market Garden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via Heveadorp, landgoed Duno en de Westerbouwing met prachtige uitzichten over de Rijn, loop je via het heuvelachtige Mariëndal Arnhem weer in, waar je de wandeling prima kunt afsluiten met een terrasje op de Korenmarkt.

Startpunt: NS Station Oosterbeek, Stationsweg, 6861 EG Oosterbeek

Eindpunt: NS Station Arnhem, Willemsplein, 6811 KA Arnhem

Foto: tsg1, CC0 1.0

Het Eskooterpad bij Otterlo (15 km)

Een fijn klompenpad door de omgeving van het landelijk gelegen Otterlo aan de noordkant van De Hoge Veluwe. De route is een aaneenschakeling van bossen en stuifzandvlaktes, afgewisseld met traditioneel boerenland. Optioneel kun je hem inkorten of verlengen en onderweg zijn er diverse mogelijkheden tot een hapje een drankje.

Start- en eindpunt: Café-Restaurant De Waldhoorn, Dorpsstraat 2, Otterlo

Foto: PgmJanssen, CC0 1.0