Het Canarische eiland La Palma draagt ook wel de naam 'La Isla Bonita' en dat is niet voor niks. Achter elke bocht of berg ligt steeds weer een bijzonder stukje natuur wat het tot een waar paradijs voor de wandelaar maakt. Het eiland is weinig toeristisch en een absolute oase van rust en ruimte.

Roque de la Muchachos (ca. 3 uur)

Alhoewel de hoogste piek van La Palma ook uitstekend per auto bereikbaar is, mag je de wandeling hier naartoe eigenlijk niet overslaan. Over de rand van de Caldera de Taburiente loop je, soms zelfs boven de wolken, over een van de fraaiste wandelpaden van La Palma. Diep onder je ligt de bodem van de Caldera en overal om je heen staan planten volop in bloei: een heerlijke plek om te voet te verkennen.

Startpunt: aan de LP-4 bij het uitzichtpunt ("Mirador") Degollada des Franceses

Foto: Franco Vannini, CC BY 2.0

Van Los Canarios naar Fuencaliente (ca. 4 uur)

De laatste etappe van de GR131 wordt door veel wandelaars overgeslagen en dat is zonde: de tocht naar de Atlantische Oceaan is bijzonder fraai. Vanuit het dorp Las Canarios kom je langs de San Antonio vulkaan (entree tegen betaling) en optioneel kun je onderweg nog de Teneguía kraterrand beklimmen. Het eindpunt van de 4-uur durende wandeling, de vuurtoren van Fuencaliente, vormt een fabelachtige afsluiting van de route.

Startpunt: het centrum van Los Canarios

Foto: Tony Hisgett, CC BY 2.0

Het sprookjesbos "El Cubo de La Galga" (ca. 3 uur)

Dat deze wandeling de bijnaam 'het Sprookjesbos van La Palma' draagt is niet verwonderlijk: het nevelige bos lijkt zo uit een Disneyfilm te komen. De tocht voert door een diepe kloof over een goed aangelegd pad door het Biosfeer reservaat Los Tilos. De term '50 Tinten Groen' is hier zeker op zijn plaats. Let wel op: met regen kunnen met name de afdalingen een gladde boel worden.

Startpunt: La Galga aan de LP-1 ten noorden van Santa Cruz

Foto: a.froese, CC BY-SA 2.0

Bosque de los Tilos (ca. 30 minuten)

In het noordoosten van La Palma ligt het Bosque de los Tilos, een onderdeel van het Biosfeer reservaat Los Tilos. Parkeer je auto bij het informatiecentrum / restaurant en loop een stukje terug naar beneden. Net rechts voor de bocht ligt een pad, volg dit ongeveer 10 minuten en je komt bij Cascada de los Tilos uit. De wandeling voert door donkere tunnels en is hierdoor alleen te doen indien je een zaklamp of een andere lichtbron bij je hebt.

Startpunt: Het restaurantje bij Los Tilos, Bosque de los Tilos, S/N, 38720, Santa Cruz de Tenerife

Foto: Crosa, CC BY 2.0

Cascada de Colores (ca. 5 uur)

De Caldera de Taburiente is het paradepaardje van het eiland. In 'de ketel' is de Barranco de Angustias (Kloof der Angsten) een populaire route, maar velen nemen niet de tijd om de Cascada de Colores te bezoeken. Deze gekleurde waterval ligt diep verscholen in een zijtak van de Angustiaskloof en lijkt bijna onwerkelijk: het sijpelende water met de oranje- en gele kleurschakeringen is een bijzonder geheel. Om hier te komen moet je diverse riviertjes doorsteken: droge sokken meenemen is zeker een aanrader!

Startpunt: Parkeerterrein bij Barranco de Angustias ten noorden van Los Llanos de Aridane

Foto: Franco Vannini, CC BY 2.0